Συνέντευξη Μάρος Σέφτσοβιτς (Αντιπρ. Κομισιόν): «2,3 δισ. ευρώ φέρνει στην Ελλάδα ο TAP»

Στον Δημήτρη Μαρκόπουλο

Λίγες ημέρες μετά τις υπογραφές για την υλοποίηση του αγωγού ΤΑP αλλά κι έναν χρόνο μετά τις ελληνικές παλινωδίες με τη Μόσχα που έδειχναν διαφορετικό ενεργειακό εθνικό σχεδιασμό, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος επίτροπος για την ενεργειακή ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς μιλά στο «Newmoney.gr» και δείχνει πιο «σίγουρος».

Ο ίδιος απαντά στο πώς η συμφωνία του TAP θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία, γιατί η Ελλάδα

έχει ακριβότερο ενεργειακό κόστος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και σχολιάζει το κατά πόσο το κλείσιμο των βόρειων συνόρων μας εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος επηρεάζει, εκτός των άλλων, την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας.

ΕΡ. Πώς επιδρά το προσφυγικό πρόβλημα στις εξελίξεις ως προς την ευρωπαϊκή ενεργειακή ένωση; Μπορείτε να δηλώσετε αισιόδοξος για την κοινή στρατηγική της Ε.Ε. στην ενέργεια όταν τα βόρεια ελληνικά σύνορα παραμένουν κλειστά; Γνωρίζετε περισσότερο απ’ όλους μας ότι τα γεωπολιτικά ζητήματα είναι πάρα πολύ σημαντικά ως προς τους αγωγούς.

ΑΠ. Είναι σαφές ότι οι γεωπολιτικές προκλήσεις δεν θα λείψουν και το 2016. Νομίζω πως χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές προσεγγίσεις και είμαστε σε καλό δρόμο για την αντιμετώπιση των κοινών μας προβλημάτων. Αυτή τη στιγμή το 70% των πολιτών της Ε.Ε. στηρίζει τη δημιουργία κοινής ενεργειακής πολιτικής. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας μου για την ενεργειακή ένωση, έχω βιώσει μεγάλη και ευρεία αποδοχή. Θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι, κατά την έγκριση της πρόσφατης δήλωσης για την ενεργειακή ένωση τον Νοέμβριο του 2015, αναγνωρίσαμε μια σειρά από ζητήματα, όπως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι νέες πρωτοβουλίες για πρόσθετες υποδομές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο και η ιστορική συμφωνία με το Ιράν.

Πρέπει, λοιπόν, να επικεντρωθούμε σε ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα τονίσω ότι ήδη εγκρίθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Αυτό το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει έναν κατάλογο συγκεκριμένων νομοθετικών και μη νομοθετικών δράσεων - και είμαι πολύ ευχαριστημένος που το εφαρμόζουμε αυστηρά. Ας είμαστε σαφείς: η ενεργειακή ένωση είναι μία από τις δέκα πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είμαστε βαθιά δεσμευμένοι στο να θέσουμε τα θεμέλιά της ως το τέλος του 2019. Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για τους στόχους μας, για να εξασφαλίσουμε τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και να αρθούν όλα τα εμπόδια ώστε η ενέργεια να μπορεί να ρέει ελεύθερα πέραν των κάθε είδους συνόρων.

ΕΡ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και του Trans Adriatic Pipeline (TAP) είναι σύμφωνη με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. Θα βελτιώσει αυτό το project την ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε. χωρίς να υπάρξει αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά;

ΑΠ. Οι πολιτικές ανταγωνισμού της Ε.Ε. είναι απαραίτητο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη για να εξασφαλιστεί πλήρως το δυναμικό της ενιαίας αγοράς. Το έργο του TAP, όπως και κάθε άλλο στην επικράτεια της Ε.Ε., θα πρέπει να είναι σύμφωνo με τη νομοθεσία της. Τα επενδυτικά κίνητρα που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συμμόρφωση με τους κανόνες της Ε.Ε. Ο TAP θα συμβάλει στην περαιτέρω διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών ενεργειακών πηγών και των οδών εφοδιασμού. Θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας θάλασσας και θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά χάρη στις επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου από μια νέα οδό εφοδιασμού.

ΕΡ. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Ελλάδα ταλαντεύτηκε ως προς τις ενεργειακές επιλογές της. Νιώθετε καλύτερα τώρα με την πρόσφατη έγκριση του TAP; Πώς χαρακτηρίζετε τις περυσινές επαφές ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τη Ρωσία; Ηταν ή όχι σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πολιτική; Επίσης, τι γίνεται με το μέλλον της ενεργειακής ένωσης μεταξύ της Ε.Ε. και του Ιράν;

ΑΠ. Η έγκριση της συμφωνίας για τον αγωγό TAP είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Την περασμένη εβδομάδα ήμουν στο Μπακού, όπου παρακολούθησα τη δεύτερη υπουργική σύνοδο για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, η οποία επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα όλων των χωρών που συμμετέχουν αλλά και των κοινοπραξιών για να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό έργο υποδομής στην ώρα του. Ο TAP έχει επίσης αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργο κοινού ενδιαφέροντος και θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδό του στις τρεις χώρες που συμμετέχουν (Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία). Το έργο, επίσης, συζητήθηκε στο πλαίσιο της ομάδας υψηλού επιπέδου Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Ενωση Αερίου (CESEC), που ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο. Στόχος μας είναι κάθε κράτος-μέλος στην περιοχή, όπως η Ελλάδα, να έχει πρόσβαση τουλάχιστον σε τρεις διαφορετικές πηγές φυσικού αερίου.

Η συμφωνία με το Ιράν, τώρα, ανοίγει μια προοπτική για την ανάπτυξη συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ενέργειας. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Ιράν, νομίζω πως η συγκεκριμένη χώρα θα επικεντρωθεί σε πρώτο στάδιο στην επιστροφή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και αργότερα οπωσδήποτε στις αγορές φυσικού αερίου. Πάντα λέγαμε ότι όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβλέψει την έναρξη ενός διαλόγου υψηλού επιπέδου για την ενέργεια. Από αυτή την άποψη οι προπαρασκευαστικές εργασίες είναι σε εξέλιξη με την επιφύλαξη της πλήρους εφαρμογής ενός περιεκτικού σχεδίου δράσης, το οποίο θα είναι θετικό για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τους τεράστιους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν.

ΕΡ. Πώς θα ωφελήσει η συμφωνία του TAP αρχικά την Ευρώπη και κατόπιν την Ελλάδα;

ΑΠ. Ο TAP θα επενδύσει 5,6 δισ. ευρώ σε διάστημα πέντε ετών στο πρόγραμμα, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ άμεσα στην Ελλάδα. Η κατασκευή αυτού του αγωγού θα συμβάλει όχι μόνο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα , τις θέσεις εργασίας και συνολικά την ανάπτυξη. Η συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και του TAP καθορίζει το πώς θα κατασκευαστεί ο αγωγός σε επίπεδο λειτουργίας. Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει για τον TAP ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς για 25 χρόνια από την έναρξη των εμπορικών του δραστηριοτήτων.

ΕΡ. Τι μπορεί να προσφέρει η ενεργειακή ένωση στην Ελλάδα; Οι ελληνικές επιχειρήσεις ακόμα αντιμετωπίζουν πολύ υψηλές τιμές φυσικού αερίου, αλλά κι εμείς ως καταναλωτές πληρώνουμε πολλά χρήματα για τη θέρμανσή μας.

ΑΠ. Εκτός από τον γενικό στόχο να καταστήσουμε την ενέργεια πιο ανταγωνιστική, ασφαλή, οικονομικά προσιτή και βιώσιμη, υπάρχουν κάποιες ελληνικές ιδιαιτερότητες τις οποίες η ενεργειακή ένωση μπορεί να απαλείψει ενισχύοντας τη χώρα σας. Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές παραμένει άνω του μέσου όρου της Ε.Ε. Μια πλήρης ένταξη της Ελλάδας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Ε.Ε. θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, την τόνωση της καινοτομίας και την ανάπτυξη. Ενας από τους στόχους της ενεργειακής ένωσης είναι η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Επιπλέον, η στρατηγική μας έθεσε στόχο να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια στη σύνθεση του ενεργειακού κόστους και των τιμών με την ανάπτυξη, την τακτική και λεπτομερή παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων, τόσο για τις χονδρικές όσο και τις λιανικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου σε μια έκθεση που θα παραδοθεί το 2016.

ΕΡ. Πότε πιστεύετε ότι ο ευρωπαϊκός ενεργειακός εφοδιασμός θα είναι αρκετά ασφαλής;

ΑΠ. Το να φτάσουμε στο επίπεδο να έχουμε εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια στην Ε.Ε. θα αποτελέσει μια βήμα προς βήμα διαδικασία που απαιτεί τη συνεργασία όλων των κρατών-μελών. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες παρουσιάσαμε το λεγόμενο πακέτο ασφάλειας εφοδιασμού για να καταστεί η Ε.Ε. ακόμη καλύτερα προετοιμασμένη από ό,τι είναι σήμερα σε ό,τι αφορά πιθανές διακοπές του ενεργειακού εφοδιασμού της, ιδίως όσον αφορά το φυσικό αέριο. Το πακέτο καθορίζει ένα ευρύ φάσμα συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ε.Ε. σε διαταραχές του εφοδιασμού της. Οι προτάσεις αυτές θα προσδώσουν μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά ενέργειας και θα δημιουργήσουν περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Μία από τις βασικές αλλαγές που προτείνουμε είναι να μετατοπιστεί η ευθύνη για την πρόληψη και διαχείριση των κρίσεων εφοδιασμού με φυσικό αέριο από το εθνικό στο περιφερειακό επίπεδο. Η πρόταση εισάγει μια νέα αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών για να εξασφαλίσουμε την παροχή των νοικοκυριών και των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, όπως η υγειονομική περίθαλψη, σε περίπτωση που ο εφοδιασμός τους επηρεαστεί λόγω μιας σοβαρής κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα