Τα 6 γραφήματα που εξηγούν την εκλογική ανατροπή στη Βρετανία

Μελέτη που διεξήγαγε ο πρώην αντιπρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας, Λόρδος Μάικλ Άσκροφτ, αποκαλύπτει με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τρόπο τους λόγους που μετέτρεψαν το διαφαινόμενο περίπατο της Τερέζα Μέι στις εκλογές, σε παραλίγο πανωλεθρία, στα χέρια του Τζέρεμι Κόρμπιν και όσων επέλεξαν να ψηφίσουν το κόμμα των Εργατικών.

Οι Συντηρητικοί αύξησαν στην πραγματικότητα τα ποσοστά τους στην ψηφοφορία στα υψηλότερα

επίπεδα, μετά το νικηφόρο πόλεμο στα Φώκλαντ, που έκανε η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1983. Αλλά την ίδια στιγμή, το ποσοστό των Εργατικών αυξήθηκε επίσης δραματικά. Ανέβηκε κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες - το μεγαλύτερο άλμα μεταξύ εκλογικών αναμετρήσεων από το 1945.

Δηλαδή ο κόσμος ψήφισε μόνο Τόρις και Λούνι Λεφτ;

Αυτό είναι βασικά η ιστορία. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα αύξησαν το ποσοστό τους στη ψηφοφορία, και τα μικρότερα κόμματα γενικά πιέστηκαν να διατηρηθυούν στο προσκήνιο.

Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 80% των ψηφοφόρων υποστήριξε είτε Εργατικούς είτε Συντηρητικούς - το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1970:

Μένει να δούμε αν αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή στο δικομματικό σύστημα που κυριάρχησε μεταπολεμικά στη βρετανική πολιτική, ή αν μεγάλος αριθμός ανθρώπων ψήφισε με τακτική αυτή τη φορά, όπως κάποιες δημοσκοπήσεις έλεγαν ότι μπορεί να συμβεί.

Σε ένα συγκεντρωτικό πίνακα που δημοσιεύθηκε, η μελέτη του λόρδου Άσκροφτ αποκαλύπτει πως η Τερέζα Μέι, επικράτησε του Κόρμπιν στους ψηφοφόρους που είχαν ηλικίες μεγαλύτερες των 45 ετών, με ιδiαίτερα πιστούς στους Τόρις, αυτούς άνω των 65! Στον αντίποδα, οι ηλικίες 18-44, επέλεξαν με απίστευτη ευκολία τους Εργατικούς. Αντίστοιχα, οι περισσότεροι άντρες μπορεί να επέλεξαν Συντηρητικούς, όπως ήταν και το αναμενόμενο, βάσει των δημοσκοπήσεων, αλλά το 42-40 υπέρ των Εργατικών, στις γυναίκες, αποδεικνύει ένα τεράστιο ατόπημα των δημοσκόπων. Εκτός αυτών, όπως αναμενόταν, η Νίκολα Στέρτζεον συμπλήρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων της Σκωτίας, αλλά... μέχρι εκεί. Ο Κόρμπιν επικράτησε στην Ουαλία, επικράτησε στους πολέμιους του Brexit στο Λονδίνο, και στην Αγγλία, «ψαλίδισε» τη διαφορά στις μόλις δύο εκλογικές μονάδες.

Είχαν οι εκλογές να κάνουν με το Brexit;

Ανάλυση μετά την ψηφοφορία δείχνει ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν είχαν στην πραγματικότητα μόνο το Brexit ως το πιο σημαντικό θέμα, για να πάρουν την απόφαση να ρίξουν το επιθυμητό χαρτάκι στην κάλπη.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ήταν ίσως το πιο σημαντικό για τους ψηφοφόρους των Συντηρητικών, με 48% αυτών να το κατονομάζει ως το πιο σημαντικό ζήτημα. Αυτό όμως ανατρέπεται και μετατρέπεται σε 15% μεταξύ των ηλικιών 18-24, και μόλις σε 8% μεταξύ των ψηφοφόρων των Εργατικών:

Προφανώς, αυτό αποκαλύπτει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν κρίθηκε αποκλειστικά και μόνο από το ζήτημα της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάμεσα στους νέους που αποφάσισαν να «σταυρώσουν» Κόρμπιν. Η Sky Data είπε ότι μόνο το 14% των ψηφοφόρων θεώρησε τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ ως το πιο σημαντικό θέμα για να αποφασίσει πώς θα ψηφίσει, καθιστώντας το λιγότερο σημαντικό από την υγεία, την οικονομία και τη μετανάστευση.

Μήπως οι νέοι κάνουν τη διαφορά;

Πολλοί άνθρωποι έκαναν tweet αναφέροντας ότι περίπου 72% των ηλικιών 18-24 ετών ψήφισαν την Πέμπτη, αλλά δεν μπορεί να βρεθεί αξιόπιστη πηγή για κάτι τέτοιο. Κάποιοι παρέθεσαν το Sky News ως πηγή κατατάσσοντας την προσέλευση των νέων 18-24 στο 66,4%, από 43% το 2015. Αλλά και πάλι, είναι άγνωστο από πού προέρχεται αυτό. Μια δημοσκόπηση για το NME παρουσίασε μεγάλη αύξηση στην προσέλευση των νέων ψηφοφόρων. Περίπου 53% των ηλικιών 18-24 ετών ψήφισαν, σε σύγκριση με το 41% αντίστοιχου poll το 2015.

Αυτή η δημοσκόπηση υποστηρίζει επίσης τα δεδομένα του Λόρδου Άσκροφτ στο γεγονός που υποδηλώνει ότι τα δύο τρίτα των νέων ηλικίας 18-24 ετών ψήφισαν Εργατικούς. Αυτό δεν είναι έκπληξη: Πολλές προηγούμενες έρευνες δείχνουν σαφή προτίμηση για τους Εργατικούς μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων. Αλλά αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει «προεξοφλήσει» το αποτέλεσμα στις κάλπες, κάτι που δεν έγινε.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι υπήρχε μια πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη προσέλευση, από μια ομάδα που είχε ήδη την τάση να ψηφίσει Εργατικούς.

Πώς έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις;

Οι περισσότεροι δεν προέβλεψαν hung parliament, πέραν από μία ή δύο μεγάλες εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Η Britain Elects δημοσιεύει αυτή τη δημοσκόπηση, η οποία λαμβάνει ένα κυλιόμενο μέσο όρο των μεγάλων δημοσκοπήσεων βάσει της πρόθεση ψήφου του εκλογικού σώματος:

Είναι σαφές ότι οι έρευνες αυτές είναι καλύτερες στο να προβλέψουν κάποια πράγματα από τις άλλες.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα