Τα 82 βήματα ακόμη για το 3ο Μνημόνιο

του Αργύρη Παπαστάθη

Με στόχο να «κλειδώσει» η εκταμίευση του πρώτου τμήματος της δόσης, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, από την 3η αξιολόγηση προσέρχεται σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ως την Παρασκευή οι τρεις βασικές εκκρεμότητες ήταν οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου

της Επικρατείας για το master plan του Ελληνικού και η βελτίωση της λειτουργικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων μαζί με την αύξηση του αριθμού τους.

Από την Παρασκευή το απόγευμα απέμειναν μόλις δυο εκκρεμότητες καθώς το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) παρέλαβε δεσμευτικές προσφορές από δύο επενδυτικά σχήματα για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.

Κατόπιν αυτού η Αθήνα προσβλέπει στην ομαλή ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης, ύψους 5,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο ευρωπαϊκές πηγές έλεγαν το βράδυ της Κυριακής στο newmoney.gr ότι θα είναι «δύσκολο σήμερα (σ.σ. την Καθαρά Δευτέρα) να εγκριθεί σήμερα η εκταμίευση της δόσης».

Aπό αυτά τα χρήματα, 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου - Ιουνίου 2018, 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από τα 6,7 δισ. ευρώ της συνολικής δόσης προγραμματίζεται να δοθεί επίσης για ληξιπρόθεσμα αλλά θα εγκριθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο αν πρώτα το κράτος εκκαθαρίσει υποχρεώσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και εφόσον διαπιστωθεί ότι λειτουργεί απρόσκοπτα το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων.

Νωρίτερα η τρόικα στην Αθήνα

Η καθυστέρηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών φέρνει πάντως ανησυχία για τα stress test των τραπεζών την ώρα που η τρόικα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Eurogroup αντί για τον Μάρτιο όπως είχε προγραμματισθεί αρχικά.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 22 Φεβρουαρίου ενώ οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένονται στο ξενοδοχείο Hilton την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, τον παράγοντα αστάθειας του "πολιτικού κινδύνου" φέρνει ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση Novartis και κυρίως οι σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις που τη συνοδεύουν, σκορπώντας ανησυχία στην Ευρώπη και στους ξένους επενδυτές.

Στον αντίποδα ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να αναφερθεί στην πρόσφατη έκδοση 7ετούς ομολόγου με το οποίο η Ελλάδα άντλησε 3 δις. ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο 3,5%. Παράλληλα θα πληροφορήσει τους συναδέλφους του Υπουργούς για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα (σε "Β" από "-Β") στην οποία προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος Fitch, ένα μήνα μετά την αναβάθμιση που είχε κάνει ο οίκος Standard's & Poor's.

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ Δ' ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Τα δύο όργανα θα εξετάσουν την πρόοδο με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, ενώ αναμένεται να εγκριθεί και το αναθεωρημένο μνημόνιο των 82 προαπαιτούμενων της τελικής αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Τα πιο δύσκολα απ' αυτά είναι τα εξής:

- οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων από την 1η Μαϊου για οφειλές προς το Δημόσιο

- Η ψήφιση τον Μάιο της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για το 2020 αν ΔΝΤ και Ε.Ε. κρίνουν ότι απαιτείται για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

- Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου που θα εκδοθούν τον Αύγουστο του 2018 να αποφέρουν τα ίδια έσοδα μετά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών.

- Η αποκοπή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και στη συνέχεια η δρομολόγηση της πώλησης του 17%. Τον Φεβρουάριο θα έρθει στη Βουλή ο νόμος για τις προς πώληση μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

- Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων ώστε να γίνουν οι μειώσεις από 1/1/2019. Μοιραία οι φορολογούμενοι θα μάθουν με αυτό τον τρόπο τις νέες περικοπές.

- Ως τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει την υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019.

ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ"

Το σημερινό Eurogroup πάντως κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό μιας και σε αυτό θα ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά κυρίως η "επόμενη μέρα" μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης του ESM.

Η κυβέρνηση θέλει την "καθαρή έξοδο" όμως τα περιθώρια στενεύουν, αφού οι πιέσεις που ασκούνται στις αγορές ομολόγων και στα ελληνικά χρεόγραφα είναι ασφυκτικές. Κάπως έτσι η Fitch στην έκθεση με την οποία αναβάθμισε κατά μία κατηγορία το αξιόχρεο της Ελλάδας έκανε λόγο για μία «υβριδική καθαρή έξοδο» που θα περιλαμβάνει και ρήτρες για το χρέος.

Προς το παρόν οι εταίροι τηρούν διακριτική στάση επιμένοντας ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να αποφασίσει για το τι θα γίνει. Πλην της ΕΚΤ που μέσω της ΤτΕ έχει διαμηνύσει ότι θα προτιμούσε μία προληπτική πιστωτική γραμμή. Η αναταραχή στις αγορές μάλιστα είναι και ένα απ' τα βασικά επιχειρήματα της.

Keywords
Τυχαία Θέματα