Τα αμπελόφυλλα της εξωστρέφειας

του Κώστα Τσαούση

Μια επιτυχημένη τοπική επιχείρηση μπορεί όχι μόνο να λειτουργήσει στο πλαίσιο της τοπικής/περιφερειακής αγοράς ως παράδειγμα προς μίμηση, αλλά και να προσφέρει ένα ευνοϊκό πλαίσιο ενθάρρυνσης και ανάπτυξης και άλλων συλλογικών τοπικών πρωτοβουλιών.

Δίπλα σε αυτή τη διαπίστωση ένα παράδειγμα από ένα χωριό της Χαλκιδικής. Τη Νέα Γωνιά. Ενα ημιορεινό χωριό του Καλλικρατικού Δήμου Νέας Προποντίδας με 500 κατοίκους περίπου, οι περισσότεροι

από τους οποίους είναι απόγονοι προσφύγων από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη.

Πάνω στον δρόμο που συνδέει το χωριό με τη Νέα Καλλικράτεια είναι οι εγκαταστάσεις του Αμπελουργικού Οίκου Καζάκη, της τοπικής παραγωγικής οικογενειακής επιχείρησης που έχει γίνει γνωστή στο Πανελλήνιο και όχι μόνο (καθώς εξαγωγές γίνονται σε 15 χώρες) για τα Αμπελόφυλλα και τα Ντολμαδάκια της Μαριάννας, της μαμάς Μαριάννας. Η επιτυχία της οικογενειακής επιχείρησης έφερε αναγνωρισιμότητα και στην ίδια την περιοχή. Σχολεία, οικογένειες, ακόμη και σπουδαστές από τις ΗΠΑ με τη συμβολή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης εντάσσουν στα προγράμματά τους επισκέψεις στις εγκαταστάσεις και τις καλλιέργειες της οικογενειακής επιχείρησης με αποτέλεσμα ένα διακριτό σημείο αναφοράς στον παραγωγικό και γευσιγνωστικό χάρτη της Μακεδονίας.

Αλλά η ανάδειξη και η κατοχύρωση της παρουσίας της επιχείρησης ωφελούν και τους διπλανούς, τους γείτονες. Τις γυναίκες του Συνεταιρισμού. Μία παρέα γυναικών του χωριού που στη συνέχεια με την επωνυμία «Γωνιάτισσες» ανέλαβαν δράση. Μετέτρεψαν ένα νεοκλασικό σπίτι στην πλατεία του χωριού σε εργαστήριο χειροποίητων παραδοσιακών προϊόντων. Σήμερα, οι «Γωνιάτισσες» για λογαριασμό του Αμπελουργικού Οίκου Καζάκη παρασκευάζουν τις παραδοσιακές τους πίτες τις οποίες μπορείτε να τις βρείτε σε επιλεγμένα σημεία με την ονομασία «Οι πίτες της Μαριάννας». Η πιο πρόσφατη εκδοχή τους είναι η βιολογική.

Πιο συγκεκριμένα, οι «Γωνιάτισσες» χρησιμοποιώντας τις συνταγές της Μαριάννας Καζάκη και υπό τη συνεχή επίβλεψή της φτιάχνουν τις πίτες της. Στο site www.mariannas.eu διαβάζουμε: «Το φύλλο παράγεται καθημερινά και είναι απλωμένο στο χέρι, ενώ η γέμιση ετοιμάζεται με τα πιο φρέσκα υλικά και με τις πατροπαράδοτες συνταγές. Κάθε Πίτα της Μαριάννας παράγεται με τα αγνότερα, ελληνικής παραγωγής, υλικά όπως το Αλεύρι Εκλεκτό, από τους Κυλινδρόμυλους Χαλκιδικής, και τη γνήσια, ολόκληρη Φέτα ΜΕΒΓΑΛ».
Αλλά τι σημαίνουν όλα αυτά στη πράξη; Με απλά λόγια, θέσεις εργασίας, εισοδήματα σε ένα χωριό, στην τοπική και περιφερειακή οικονομία. Ταυτόχρονα, καταδεικνύει και τη δυνατότητα συνεργατικών ή κοινοπρακτικών λύσεων και δυνατοτήτων όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία που επενδύει στην καινοτομία και διακρίνεται για την εξωστρέφειά της μπορεί να ενθαρρύνει και να συμπαρασύρει στο διάβα της μορφές και σχήματα κοινωνικής οικονομίας μακριά από ιδεοληψίες και δογματισμούς.

Από την οικογένεια Καζάκη πρώτα από όλους γνώρισα τον Θανάση -Σάκη, για τους φίλους του- Καζάκη, τον δεύτερο γιο της Μαριάννας και του Δημήτρη Καζάκη, και στη συνέχεια, μέσω του Σάκη, γνώρισα και τη μητέρα Μαριάννα, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα και ένα κομμάτι σπανακόπιτα από την κοινή προσπάθεια του χωριού.

Ας μείνουμε, όμως, στους ανθρώπους. Συμβουλεύομαι και πάλι το site τους: «H Μαριάννα: Η μάνα μας είναι ο εμπνευστής της στροφής αυτής της μικρής οικοτεχνίας προς τα προϊόντα καθημερινής χρήσης που απευθύνονται στην ελληνίδα μαγείρισσα και τη μεσογειακή κουζίνα γενικότερα. Ξεκινώντας από την ανάγκη για αγνές, εύγεστες και ταυτόχρονα φρέσκες πρώτες ύλες στο τραπέζι των αγαπημένων της ολόκληρο το χρόνο, αξιοποίησε τις παλιές πατροπαράδοτες συνταγές διατήρησης υλικών, το αποτέλεσμα των οποίων έχετε καθημερινά στο τραπέζι σας.

Ο Δημήτρης: Ο πατέρας μας, με πολυετή εμπειρία στην καλλιέργεια της γης, στάθηκε ο άγρυπνος σύμβουλος του νέου αίματος της οικογενειακής αυτής επιχείρησης, διαθέτοντας τα πλούσια βιώματά του στη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων μας από τη στιγμή του φυτέματος των πρώτων ριζών μέχρι τη συγκομιδή και τη συσκευασία των προϊόντων μας».
O Πάγκαλος: Ο Πάγκαλος εισήγαγε τη βιολογική καλλιέργεια στις αμπελουργικές ασχολίες της οικογένειας. Απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης, πήρε το πτυχίο Γεωπονίας από το Writtle College της Αγγλίας και στη συνέχεια επέστρεψε στη Νέα Γωνιά για να εφαρμόσει τις σύγχρονες μεθόδους Αμπελοκαλλιέργειας. Βλέποντας με διορατικότητα το μέλλον της βιολογικής καλλιέργειας και διαπιστώνοντας τη φτώχεια της ελληνικής αγοράς σε αγνά ποιοτικά προϊόντα, έστρεψε την παραδοσιακή οικογενειακή αμπελουργία σε νέους στόχους».

Ο Θανάσης: Ο Θανάσης, με πλούσια εμπειρία ως στέλεχος marketing μεγάλων εταιρειών, είναι υπεύθυνος για το σύστημα διασφάλισης ποιότητας και ιχνηλασιμότητας ISO 22000:2005 και το δίκτυο πωλήσεων, καθώς και για τις ενέργειες marketing».

Και για να κλείσουμε τη σημερινή μας ιστορία ας πάμε πίσω στον χρόνο. Τότε που κανείς από τα πρόσωπα της οικοτεχνίας με τα ονομαστά αμπελόφυλλα της Μαριάννας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι από τα μόλις 500 βαζάκια που έβγαζαν στον μπαξέ του πατρικού σπιτιού στη Νέα Γωνιά το 1989, θα έφτανε μέρα η παραγωγή θα ξεπερνούσε τα 75.000 βάζα.
Η αύξηση της παραγωγής γινόταν από χρόνο σε χρόνο και η φήμη των αμπελόφυλλων απλωνόταν και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Τα Αμπελόφυλλα της Μαριάννας αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα της οικογένειας Καζάκη είναι πλέον ευρύτατα γνωστά σε όλη την Ελλάδα ενώ σιγά-σιγά επεκτείνονται και στο εξωτερικό.

Ήδη τα προϊόντα τους -από τις ανοιξιάτικες αμπελοκορφάδες μέχρι το χειμωνιάτικο τσίπουρο και από τα μαγιάτικα αμπελόφυλλα μέχρι το πετιμέζι του Σεπτέμβρη και από κοντά η σταφίδα Σουλτανίνας, το ρετσέλι σύκο και η μαρμελάδα σταφύλι- δίνουν το «παρών» στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Και ο δρόμος είναι ανοιχτός!

Keywords
Τυχαία Θέματα