Το μεγάλο παιχνίδι των short-άκηδων με τις τράπεζες

Τα αποτελέσματα 9μηνου της Πειραιώς αλλά και των υπολοίπων τραπεζών απέδειξαν περίτρανα το μεγάλο χρηματιστηριακό παιχνίδι που στήθηκε με τις ελληνικές τράπεζες απο τον Ιούλιο.

Πρώτα το καλοκαίρι βγαίνει το ΔΝΤ (Τζέρυ Ραϊς) και μιλά για ανακεφαλαιοποίηση ύψους 10 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Ακολούθησε μπαράζ ρευστοποιήσεων στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές μέχρις ότου επέλθει συμφωνία ΔΝΤ- SSM. Mε άλλα λόγια ορισμένα funds που γνώριζαν (πως άραγε;) τις θέσεις του ΔΝΤ αρχίζουν και σορτάρουν τις ελληνικές τράπεζες. Παρόλο που στο Πρώτο Θέμα και στο newmoney.gr επαναλαμβάναμε ότι κανείς δεν μπορεί να πάει κόντρα στις διαθέσεις του επόπτη (SSM), εφόσον βεβαίως οι τράπεζες επιτυγχάνουν τους στόχους στην μείωση των κόκκινων δανείων.

Συνοψίζουμε: Κάποιοι άρχισαν να σορτάρουν στην ελληνική αγορά επειδή είναι περιφερειακή – δεν είναι wall street – και με μικρό κόστος οι τιμές των τραπεζών έχασαν έως 60% μέσα σ' ένα μήνα.

Για το σορτάρισμα, όμως, χρειάστηκαν και δημοσιεύματα τα οποία υπήρχαν απο το καλοκαίρι. Απο προχθές η εγχώρια... «σπείρα» άρχισε να βάζει νέρο στο κρασί της και κατέβασε τους τόνους. Ήλθαν, όμως, τα αποτελέσματα της Πειραιώς που δείχνουν μεγάλη μείωση στα NPL’S και NPE’S – άρα ο επόπτης δεν έχει κανέναν λόγο να πιέσει για νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Τώρα οι short πωλητές Marshall, Οceanwood, Lansdowne τρέχουν να αγοράσουν μετοχές στο 12,7%. Και οι τελευταίοι επειδή έχουν δισ. πόνταραν μερικά εκατομμύρια στα short Όλα τα παραπάνω, όμως, δεν γίνονταν ποτέ σε μια σοβαρή αγορά που διαθέτει εποπτεία!

ΔΗ. ΠΑΦ.

Keywords
Τυχαία Θέματα