Τα deals με υποσχετικές δίχως... λεφτά


Του Δημήτρη Παφίλα
Mια κακή πρακτική εισήχθη στην Ελλάδα, ύστερα από όσα συμβαίνουν στην Εθνική Ασφαλιστική και την κοινοπραξία EXIN. Τα deals δίχως χρήματα, όπου οι ενδιαφερόμενοι για ελληνικά assets εξασφαλίζουν τον στόχο δίχως να έχουν αντλήσει καν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την εξαγορά.

Η κοινοπραξία της Exin μέσω ενός δαιδαλώδους σχήματος θυγατρικών εξασφάλισε τον διαγωνισμό της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά όπως αποδείχθηκε όταν κλήθηκε να καταβάλλει

τα χρήματα, δεν ήταν τόσο εύκολη η αποπληρωμή. Η Εθνική Τράπεζα, δίχως να δεσμεύεται αναμένει να κλείσει η συμφωνία, αλλά το προηγούμενο υπάρχει.

Από την άλλη πλευρά, η δεύτερη εταιρεία στον διαγωνισμό, η Fosoun διαθέτει άμεση ρευστότητα προκειμένου να εξασφαλίσει την Εθνική Ασφαλιστική.

Σε έτερο διαγωνισμό υπερδανεισμένων εταιρειών δυο funds έχουν «εξασφαλίσει» ορισμένα κεφάλαια κατόπιν συνεννόησης με επενδυτές, ωστόσο όταν κλειστεί τελικά η συμφωνία θα πρέπει να εξηγήσουν τους όρους της συμφωνίας, για να καταβληθούν τα χρήματα απο τους επενδυτές.

Την ίδια πρακτική, των συμφωνιών δίχως χρήματα, ακολουθούν και μεγάλα funds. Ανακοινώνουν την δημιουργία funds για την ελληνική αγορά πριν ακόμα αντλήσουν τα χρήματα απο τους επενδυτές τους.

Το πλεονέκτημα τους είναι το γεγονός ότι, όταν προχωρήσουν στην άντληση των κεφαλαίων προχωρούν σε μια άμεση χρέωση (1,5-2% ) για τα έξοδα τους και στην συνέχεια προχωρούν στις τοποθετήσεις για τους επενδυτές.

Όταν λ.χ τα κεφάλαια ανέρχονται σε 300-500 εκατ. ευρώ, οι προμήθειες εξόδων είναι αρκετά υψηλές για να εξασφαλίσουν την λειτουργία τους. Στην συνέχεια και με τις θετικές προοπτικές της ελληνικής αγοράς για τα 2-3 επόμενα θα χρεώσουν στους επενδυτές τους και μια αμοιβή απόδοσης επι των κεφαλαίων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα