Τα ελληνικά του Μακρόν στη Πνύκα

«Πριν από 2.500 χρόνια εδώ στον λόφο της Πνύκας, οι Αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία» ήταν οι πρώτες κουβέντες που είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στα ελληνικά.

Συνεχίζοντας στην ελληνική, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας επισήμανε: «Είναι μεγάλο προνόμιο που παίρνω το λόγο εδώ σ' αυτό το σημείο» και συνέχισε «ευχαριστώντας θερμά» τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ομιλία Τσίπρα

«Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τον Εμανουέλ Μακρόν εδώ στην Πνύκα.

Εδώ γεννήθηκε η Αθηναϊκή Δημοκρατία, εδώ γεννήθηκε αυτό που ονομάζουμε "δημόσια σφαίρα". Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι τον πολίτη που δεν ασχολείτο με τα κοινά, τον έλεγαν "ιδιώτη"» ήταν τα πρώτα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, κατά τον χαιρετισμό του στον λόφο της Πνύκας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα.

«Η παρουσία μας εδώ αποκτά έναν συμβολισμό που ξεπερνά τα σύνορα της Ευρώπης και της Ελλάδας» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Γαλλίας, για να συνεχίσει: «Στέλνουμε μήνυμα για νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας, Ισότητας και Αλληλεγγύης στην Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη ότι η χρηματοπιστωτική κρίση μετεξελίχθηκε σε κρίση δημοκρατίας και κρίση πολιτικής, διευρύνοντας τις ανισότητες μεταξύ των πολιτών.

«Περάσαμε, με ταχύτητα μεγάλη, από την Ευρώπη των πολιτών στην Ευρώπη των τραπεζών, των μεγάλων συμφερόντων και των τεχνοκρατών» υπογράμμισε σχετικά.

Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, η Eυρώπη χρειάζεται να αλλάξει, αν θέλει να επιζήσει, ενώ ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη μιας ενωμένης Ευρώπης, «όχι ως δύναμης επιβολής, αλλά ως δύναμης ειρήνης, προόδου, ασφάλειας».

«Πρέπει και μπορούμε να καταστήσουμε την Ευρώπη ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος» σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η ευρωζώνη πρέπει να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας, σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ζήτημα δημοκρατικότητας, υπογραμμίζοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη». «Φωτογράφισε», δε, χωρίς να την κατονομάσει, την Γερμανία, λέγοντας ότι υπάρχουν χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες που έχουν από κοινού τεθεί, καθώς τους επιτρέπεται να έχουν «θηριώδη» πλεονάσματα, διευρύνοντας έτσι το χάσμα ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο. «Η δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να αμφισβητεί την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας» είπε ακόμη, χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, δε, ότι, εκτός από έναν υπουργό Οικονομικών, η ευρωζώνη χρειάζεται και έναν υπουργό Κοινωνικής Συνοχής, ενώ σημείωσε ότι ο κοινός προϋπολογισμός είναι χρήσιμος για την σταθερότητα στην ευρωζώνη.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα