Τα έργα ανάπλασης και η αξιοποίηση εμβληματικών κτιρίων αναβαθμίζουν το κέντρο της Αθήνας

Η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε «ανάχωμα» στιγμιαίο ή/και μη στην θετική πορεία της κτηματαγοράς, εικόνα που θα ξεκαθαρίσει τους επόμενους μήνες ανάλογα με την διάρκεια του αόρατου «εχθρού» που έχει έρθει αντιμέτωπος όλο ο πλανήτης τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά.

Η Ελληνική κτηματαγορά, εν μέσω πανδημίας λόγω των μεγάλων έργων ανάπλασης και υποδομών που έχουν ήδη υπογραφεί και διαθέτουν τους πόρους, δημιουργεί νέες επενδυτικές ευκαιρίες που στο σύνολο τους θα προσεγγίσουν δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων και θα αναβαθμίσουν περιοχές που για χρόνια χαρακτηρίζονταν είτε «ξεχασμένες»,

είτε «υποβαθμισμένες».

Παράλληλα, εμβληματικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας που για πολλά χρόνια είχαν στεγάσει ιστορικές εφημερίδες ή/και ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά και αναζητούσαν τον κατάλληλο αγοραστή – επενδυτή για δεκαετίες , πλέον αρχίζουν να αξιοποιούνται και να συμμετέχουν ενεργά στην νέα εικόνα που αναμένεται να αποκτήσει το κέντρο της πρωτεύουσας. Μη ξεχνάμε ότι  οι ιδιωτικές επενδύσεις, συντελούν στην οικονομική αναβάθμιση τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και της οικονομίας της χώρας μας.

Τα έργα ανάπλασης, υποδομών και ταυτόχρονα η αξιοποίηση εμβληματικών ακινήτων μέσω ιδιωτικών επενδύσεων επιδρούν θετικά στο σύνολο των όμορων περιοχών του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, αυξάνοντας τις εμπορικές αξίες αλλά ταυτόχρονα προσελκύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό αποτελεί αναμφίβολα τη δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία για το εγχώριο real estate μετά την επένδυση στο παραλιακό μέτωπο, τόσο για την  Αττική, όσο και τη χώρα συνολικά. Το μεγαλόπνοο σχέδιο σε βάθος χρόνου θα αποτελέσει το «Μήλον της Έριδος» για τους επενδυτές προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας.

Οι συνολικές παρεμβάσεις στην Λ. Αλεξάνδρας, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 20 στρέμματα. Περιοχές όπως το  Γκύζη και οι Αμπελόκηποι, δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πόλης. Ο Βοτανικός θα δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων. Η παρέμβαση σε μια έκταση περίπου 220 στρεμμάτων θα αλλάξει την σημερινή εικόνα και θα την μετασχηματίσει σε μια περιοχή υψηλού προφίλ και αξίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το μητρώο αξιών μεταβιβάσεων ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στο Δήμο Αθηναίων, το μέσο τίμημα για το δημοφιλέστερο ακίνητο (από 51τμ έως 75τμ , έτος κατασκευής από το 1961 έως το 1970) το 2020 ακόμη και εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, αυξήθηκε κατά 14,06% σε σχέση με το 2019 και διαμορφώθηκε στα 761,96€/τ.μ. ,όταν πέρυσι ήταν 668€/τ.μ.

Παράλληλα, ένα βασικό στοιχείο που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των μεταβιβάσεων, αφορούσε ακίνητα παλαιά, ακίνητα που αγοράστηκαν με στόχο την άμεση ανακαίνιση τους είτε με στόχο την μεταπώληση ή/και εκμετάλλευση μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης, είτε με στόχο την ιδιοκατοίκηση. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των παλαιών ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας ανακαινίζεται, είτε μέσω των νέων αγοραστών-επενδυτών, είτε μέσω των προγραμμάτων εξ οικονομώ κατ΄οίκον, συντελεί στην αναβάθμιση των κτιρίων του κέντρου της Αθήνας αλλά και στην αύξηση των εμπορικών αξιών.

Βάση των άνωθεν δεδομένων, αποδεικνύεται εμπράκτως ότι η κτηματαγορά στο κέντρο της Αθήνας, έχει περιθώρια ανάπτυξης και αύξησης των αξιών της . Μη ξεχνάμε ότι το κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας μας, αποτελεί τον φθηνότερο επενδυτικό προορισμό σε σχέση με τις άλλες πρωτεύουσες των μελών κρατών της Ε.Ε.

Όσον αφορά τα άνωθεν θετικά δεδομένα που απορρέουν από τα έργα ανάπλασης και υποδομών, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να γίνουν επαρκείς εκτιμήσεις, ενώ καθοριστικό παράγοντα αποτελεί ο χρόνος υλοποίησης των έργων, Είναι πολύ σημαντικό για την προσέλκυση επενδύσεων τα έργα ανάπλασης να υλοποιούνται στους χρόνους που έχουν οριστεί.

*Ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας είναι Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Διαβάστε ακόμη

Τo τουρκικό παράδοξο: Εν μέσω κορωνοϊού και κατάρρευσης της λίρας η οικονομία υπεραποδίδει

Απίστευτο: Λιγότερα λουκέτα στις επιχειρήσεις το 2020 παρά την κρίση

CALPAK: Το πρώτο «έξυπνο» ελληνικό εργοστάσιο είναι γεγονός

Keywords
Τυχαία Θέματα