Τα μικρά νησιά της Μεσογείου μπορεί να οδηγήσουν την τουριστική ανάκαμψη

Oι κάτοικοι του μικρού ιταλικού νησιού της Ισκια ελπίζουν πως τα 19 μίλια που τη διαχωρίζουν από την ηπειρωτική Ιταλία θα σώσουν την οικονομία της από άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη τουριστική σεζόν.

Περιμένουν, πως και πως, μια καραβιά εμβολίων τα οποία θα ανοσιοποιήσουν τους 70.000 κατοίκους του νησιού. Οταν όλοι λάβουν τις δόσεις τους, τότε θα μπορούν και επίσημα να ανακηρύξουν το νησί ως μια ζώνη χωρίς κορωνοϊό, ελπίζοντας προς την αύξηση των τουριστών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ

«Ενας

Αγγλος μας κάλεσε χθες και μας ρώτησε εάν μπορεί να παντρευτεί στο resort μας, μόλις χθές, αλλά ήταν δύσκολο να το οργανώσουμε, αφού οι παρευρισκόμενοι θα έρχονταν από πολλά μέρη του κόσμου», ανέφερε ο 58χρονος ιδιοκτήτης του Lido Ricciulillo Beach Resort and Restaurant, Τζιοβάν Τζουζέπε Ματέρα, προσθέτοντας πως «τώρα που γνωρίζω για την έλευση των εμβολίων, μπορεί να τον καλέσω εγώ και να του πω πως μπορεί».

Τζιοβάν Τζουζέπε Ματέρα

Τα νησιά τα οποία μπορούν εύκολα να “αυτοαποκλειστούν” από την επέλαση του κορωνοϊού αναμένεται να είναι και οι μεγαλύτεροι νικητές του ευρωπαϊκού τουρισμού φέτος. Η Ελλάδα, της οποίας η οικονομία βασίζεται στον τουρισμό, βρίσκεται πολύ μπροστά, έχοντας εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων των εκατοντάδων μικρών νησιών. 

Στην Ιταλία, όπου το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού οφείλεται στην ηπειρωτική χώρα, αυτοί που δεν έχουν μια θαλάσσια “τάφρο” για προστασία, δεν το βάζουν κάτω.

Οι μαζικοί εμβολιασμοί των δεκάδων νήσων της χώρας μέχρι τώρα καθυστερούν λόγω αντιδράσεων πολλών που υποστηρίζουν πως κανείς δε θα πρέπει να λάβει ειδική μεταχείριση. Οι νησιώτες υποστηρίζουν από την πλευρά τους πως το μέτρο αποτελεί πυλώνα της ιταλικής οικονομίας.

«Δε θα έπρεπε να είναι μια μάχη για το ποιός θα βγει νικητής και ποιός όχι», ανέφερε ο Λούκα Ντ’Αμπρα, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων της Ισκια και Προτσίντα. «Εχουμε χάσει πολύ χρόνο. Η Ελλάδα έχει αρχίσει να μιλά για νησιά χωρίς κορωνοϊό εδώ και ένα μήνα». 

Tα ευρωπαϊκά έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να αυξηθούν φέτος το καλοκαίρι μετά από τη θέσπιση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Τα έγγραφα αυτά θα αποδεικνύουν την ανοσία των επιβατών είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω αρνητικού τεστ ή σχετικά πρόσφατης ανάρρωσης από τον ιό. Οι Αμερικανοί τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν επίσης να επισκέπτονται την ΕΕ, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση. 

Το νησί της Σκιάθου ελπίζει να έχει εμβολιάσει όλους του 6.600 μόνιμους κατοίκους του μέχρι την αρχή του Μαΐου έτσι ώστε να αρχίσει να προσελκύει επισκέπτες από την αρχή της τουριστικής σεζόν. Οι εποχικοί εργαζόμενοι ελπίζουν να είναι οι επόμενοι στη σειρά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θοδωρή Τζούμα ο οποίος ανέφερε πως «βρισκόμαστε σε απευθείας επικοινωνία με τις αεροπορικές και έχουμε άνευ προηγουμένου ενδιαφέρον από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες».

Από την άλλη, πολλά μπορούν να μην πάνε καλά, ιδιαίτερα αφού τα νησιά δε θα μπορέσουν να αποκλείσουν τους ανεμβολίαστους επισκέπτες. Ενα ξέσπασμα του κορωνοϊού σε ένα νησί με μικρό νοσοκομείο θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστιο κίνδυνο. 

Η Ισκια, η οποία προσελκύει περίπου 300.000 τουρίστες κάθε χρόνο έχει μόλις 75 κρεβάτια σε νοσοκομεία. Οι προσβληθέντες από κορωνοϊό έπρεπε να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ιταλία πέρυσι. Η Σκιάθος έχει μόλις ένα κέντρο Υγείας και βασίζεται σε στρατιωτικά ελικόπτερα για την αεροδιακομιδή σε περίπτωση ανάγκης. 

Ο Μάικλ Μπάντι, πρόεδρος του Blandy Group, ο οποίος έχει επενδύσεις σε 15 ξενοδοχεία στην πορτογαλική Μαδέιρα, έχει προειδοποιήσει πως τα ψηφιακά πιστοποιητικά θα ξεκινήσουν να είναι αποτελεσματικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους όταν οι Ευρωπαίοι έχουν αποκτήσει ανοσία αγέλης μέσω του εμβολιασμού. Μέχρι τότε, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα έχουν χάσει τη μισή σεζόν. Μέχρι τώρα, μόλις το 22% των Ευρωπαίων έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, παρά την πρόσφατη αύξηση των εμβολιασμών. 

Η Ισκια, η οποία απολάμβανε ένα ανανεωμένο τουριστικό ενδιαφέρον πριν την πανδημία, προσπαθεί να έχει εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% των κατοίκων της μέχρι το τέλος Μαΐου. Τα παραπλήσια νησιά Καπρί και Προτσίντα έχουν επίσης πλάνα για μαζικό εμβολιασμό τις επόμενες εβδομάδες. Οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα της Ακτής Αμάλφι θα έχουν ειδική μεταχείριση όταν ο εμβολιασμός στα νησιά τελειώσει. 

Διαβάστε ακόμη:

Λασκαρίδης – Μαρτίνος – Παπαδημητρίου: Για ποιους λόγους η ελληνική ναυτιλία θα κυριαρχεί και τις επόμενες δεκαετίες

Εστίαση: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις – Ποιες επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα ένταξης

Self test: Ποιοι εργαζόμενοι κάνουν 2 φορές την εβδομάδα, ποιος πληρώνει – Τι ισχύει για Δημόσιο και σχολεία (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεσογείου,mesogeiou