Τα μυστικά μιας πλατφόρμας

Το τι είναι και το τι δεν είναι συμμετοχική ή πολυσυμμετοχική χρηματοδότηση (crowfunding, στη καθομιλουμένη) θεωρώ ότι δεν έχει νόημα για ένα θεσμό και τα εργαλεία του που βρίσκεται σε μια δυναμική πορεία εξέλιξης.

Ένα από αυτά τα εργαλεία του είναι και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες που υποδέχονται και φιλοξενούν τα έργα και τα προγράμματα που αναζητούν χρηματοδότες από το πλήθος. Τέτοια πλατφόρμα είναι και το act4greece που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας.

Η πλατφόρμα αυτή καθ΄αυτή θα μας

απασχολήσει σε αυτό το σημείωμα και κυρίως τα μυστικά της πλατφόρμας. Ναι, υπάρχουν και τα μυστικά της καθώς έτσι και αλλιώς το act4greece είναι ένα έργο in progress όπως λένε και στο θέατρο.

Ένα έργο σε εξέλιξη, ένα έργο που θα υποστεί με τον καιρό αλλά και κάτω από την πίεση των αναγκών της σκληρής πραγματικότητες που δεν ζει με... ιδεολογίες τους απαραίτητους μετασχηματισμούς. Και εδώ βρίσκεται το πρώτο της μυστικό. Καλό και άγιο το έργο με την συγκέντρωση πόρων για τη παροχή σχολικών γευμάτων σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Δυτικής Αττικής που γίνεται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και είναι ένα από τα έργα που φιλοξενούνται με το άνοιγμα της πλατφόρμας αλλά η ουσιαστική καινοτομία αλλά και η σύνδεση της με την πραγματικό κόσμο της οικονομίας και της αγοράς δίχως άλλο θα φανεί όταν έρθει η στιγμή να ανέβουν ως υποψήφια προς χρηματοδότηση έργα της καινοτόμου και εξωστρεφούς νέας επιχειρηματικότητας – είτε αυτά προέρχονται από τους τομείς της νεανικής επιχειρηματικότητας, είτε αυτά αφορούν την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Αλλά, για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται ακόμη λίγος δρόμος και βεβαίως οι ρυθμίσεις για ένα νέο πλαίσιο από την πλευρά της αρμόδιας Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα βήμα εκσυγχρονισμού του πλαισίου που ισχύει σήμερα και καθορίζει τα όρια ανάμεσα στις δημόσιες εγγραφές και τις ιδιωτικές τοποθετήσεις , ανάμεσα στην είσοδο εταιρειών στο Χρηματιστήριο και τις εναλλακτικές δυνατότητες ως προς αυτό.

Η Εθνική Τράπεζα με το κύρος και την αξιοπιστία της μπορεί και πρέπει να νομιμοποιήσει και στην συνέχεια, να αξιοποιήσει – μέσα και από την πλατφόρμα του act4greece- όλες αυτές τις νέες δυνατότητες που αναμένεται να δώσει το θεσμικό πλαίσιο. Ποιες είναι αυτές οι νέες δυνατότητες; Σύμφωνα με τα όποια διαθέσιμα στοιχεία οι φορείς της νέας επιχειρηματικότητας θα μπορούν να αναζητούν κεφάλαια και μέσω της πλατφόρμας δίνοντας στους «χρηματοδότες του πλήθους» είτε μετοχές, είτε ένα καλό επιτόκιο.

Για το τέλος όμως κράτησα ένα μεγαλύτερο μυστικό. Η πλατφόρμα act4greece θα προχωρήσει και με τη στήριξη των λεγόμενων στρατηγικών εταίρων του που είναι φορείς και ιδρύματα εγνωσμένου κύρους και προσφοράς, με πολυετή εμπειρία και αναγνωρισμένη συμβολή σε θέματα κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως το Ιδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι αυτά τα ιδρύματα επιστρέφουν στην κοινωνία χρήματα με την μορφή των δωρεών, των χορηγιών, των προγραμμάτων υποτροφιών γιατί μπορούν και στηρίζονται στην περιουσία που δημιούργησαν από μια επιτυχημένη επικερδή επιχειρηματική δραστηριότητα οι ιδρυτές τους. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει στη Δύση η κοινωνική εταιρική ευθύνη και γενικότερα, η κοινωνική υπευθυνότητα στηρίζονται σε υγιείς επιχειρήσεις που μπορούν να δουλεύουν σε ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, να παράγουν και να βγάζουν κέρδη. Δίχως ζωντανές επιχειρήσεις και πολύ περισσότερο, δίχως επιχειρήσεις με κέρδη δεν υπάρχει και κοινωνική ανταμοιβή και κοινωνικό μέρισμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα