Τα προβλήματα της Deutsche Bank περιορίζουν την ισχύ της «ατμομηχανής» της ευρωπαϊκής οικονομίας


Με την Deutsche Bank και την Volkswagen να αντιμετωπίζουν πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων απ' τις αμερικανικές Αρχές, οι δύο εταιρείες υπονομεύουν την γερμανική οικονομία, ένα απ' τα λίγα επίκεντρα της παγκόσμιας ανάπτυξης.


Μάλιστα οι υπερατλαντικές κόντρες έρχονται τη στιγμή που το πολιτικό μέλλον της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ δεν φαίνεται πλέον

λαμπρό, καθώς ένα αντιμεταναστευτικό κόμμα από τα δεξιά της καταφέρνει να προσελκύσει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές.


Μία περαιτέρω αποδυνάμωση των δύο πυλώνων της γερμανικής οικονομίας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη στη Γερμανία αλλά και να έχει επιπτώσεις και εκτός συνόρων, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την χωρίς δυναμική παγκόσμια ζήτηση αλλά και το αποτέλεσμα του Brexit στην ΕΕ.


Η Deutsche Bank είναι η μεταλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης ενώ η Volkswagen είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία. Συνολικά απασχολούν πάνω από 700.000 ανθρώπους με τις μισές θέσεις εργασίας να βρίσκονται στη Γερμανία.


«Με δύο τεράστιες εταιρείες να κλυδωνίζονται, η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα μπορούσαν να επηρεαστούν», σχολιάζει ο Horst Loechel, καθηγητής οικονομικών στο Frankfurt School of Finance & Management. «Αυτά είναι επιπρόσθετα βάρη που συνδυάζονται με όλα τα υπόλοιπα προκαλώντας αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία», συμπληρώνει.
Την Τρίτη οι μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά υπό την ανησυχία ότι αποδυναμώνεται η χρηματοοικονομικής της θέση. Το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στην αρχική του εκτίμηση, είπε ότι ίσως εξαναγκάσει την τράπεζα να καταβάλει ως και 14 δισ δολ. πρόστιμο γύρω απ' την πολιτική και τις πρακτικές της στα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια. Οποιοσδήποτε συμβιβασμός πάνω απ' τα 5,4 δισ ευρώ θα σήμαινε ότι θα πρέπει να υπάρξει κεφαλαιακή αύξηση μόνο και μόνο για να πληρωθεί το πρόστιμο, σύμφωνα με τον Andrew Lim, αναλυτή της Societe Generale. Aκόμη και πριν την πιο πρόσφατη κρίση, η Deutsche Bank συρρικνωνόταν και έκανε απολύσεις, προσπαθώντας να γίνει προσοδοφόρα.

Με τη VW, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά τα χρήματα που μπορεί να αποσπάσει από την εταιρεία λόγω του σκανδάλου των εκπομπών ρύπων, χωρίς να την οδηγήσει σε κατάρρευση. Η εταιρεία, η οποία έχει ήδη συμφωνήσει να αποπληρώσει 16,5 δισ. δολάρια για τον εξωδικαστικό διακανονισμό στις ΗΠΑ, βρίσκεται αντιμέτωπη και με περαιτέρω 8,2 δισ. ευρώ στη Γερμανία. Τα κόστη αυτά κατατρώνε τη ρευστότητα του γκρουπ, η οποία βρισκόταν στα 28,8 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Άλλο ένα πρόβλημα για την κραταιά ευρωπαϊκή χώρα είναι και η Commerzbank, της οποίας το 15% ανήκει στο γερμανικό δημόσιο. Η τράπεζα μελετά περικοπές 9.000 θέσεων εργασίας και παύση των αποπληρωμών μερισμάτων, ως μέρος μίας γενικής αλλαγής πλεύσης υπό το νέο CEO Martin Zielke. Τα μέτρα αυτά, τα οποία θα εφαρμοστούν μέχρι το 2020, θα κοστίσουν περί τα 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας έχει ήδη προχωρήσει σε 5.200 απολύσεις, ενώ απασχολεί 50.000 άτομα.

Τα προβλήματα αυτών των μεγάλων εταιρειών διακινδυνεύουν την υγεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες είναι και η καρδιά της οικονομίας και των οποίων η ανάπτυξη βοήθησε στα χαμηλά ρεκόρ ανεργίας. Η VW, για παράδειγμα, χρειάζεται ένα τεράστιο δίκτυο μικρομεσαίων προμηθευτών για την ομαλή της λειτουργία.

Όπως και να έχει, οι 3 εκατομμύρια επιχειρήσεις αυτές, γνωστές και ως Mittelstand, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη διάσωση της Γερμανίας αφού συνήθως έχουν καλή κεφαλαιοποίηση και σταθερό εργατικό δυναμικό. Πάνω από το 90% αυτών ανήκουν σε οικογένειες, ενώ παράγουν πάνω από το μισό των εσόδων των ιδιωτικών επιχειρήσεων και απασχολούν πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Όλα τα προβλήματα των γερμανικών επιχειρήσεων επιπροσθέτονται στη λίστα των δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει η Μέρκελ προ των εκλογών του 2017, τη στιγμή που τα γκάλοπ την δείχνουν να χάνει συνεχώς έδαφος λόγω της διαχείρισης του προσφυγικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα