Τα σκουπίδια πνίγουν την Κέρκυρα

Βυθισμένη στα σκουπίδια είναι η αρχόντισσα των Επτανήσων, με δεκάδες σημεία στην πόλη και στο βόρειο τμήμα του νησιού να έχουν μετατραπεί σε μικρές χωματερές. Στοίβες σκουπιδιών που οδηγούν κατοίκους και επιχειρηματίες στην απόγνωση και τους τουρίστες να σηκώνουν τις φωτογραφικές τους μηχανές για να απαθανατίσουν εικόνες ντροπής. Βουνά απορριμάτων μπροστά από ιστορικά μνημεία, πολυσύχναστες πλατείες, εμπορικά κέντρα και στο δρόμο για την παραλία.

Με τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων εβδομάδων η κατάσταση έγινε τραγική, ειδικά στις κοινότητες Κασσιόπη, Αχαράβη, Αγ. Στέφανος Σινίων

και Γιμάρι. Μάλιστα, η τελευταία κατέθεσε μήνυση κατά του Δήμου.

Το «Θέμα» δέχθηκε σειρά από e-mail Βρετανών που έχουν επενδύσει στην Κασσιόπη, αγοράζοντας ή νοικιάζοντας ακριβές θερινές κατοικίες. Ο Ρομπ, ιδιοκτήτης κατοικίας στην περιοχή, μας έγραψε πως ντρέπεται όταν αντικρίζει τους καλεσμένους του και ότι προσπαθεί να τους πηγαίνει από μέρη που δεν υπάρχουν σκουπίδια. «Δυστυχώς, όμως, είναι παντού» προσέθεσε.

«Η κατάσταση με τα σκουπίδια έχει εξελιχθεί σε θέμα δημόσιας υγείας» ανέφερε στο δικό του μήνυμα ο Κρις, ο οποίος μας κοινοποίησε και το γράμμα που έστειλε σε ιδιοκτήτη ταβέρνας, παρακαλώντας τον να αναλάβει δράση: «Μετά από 10 χρόνια που ζούμε εδώ, αυτή είναι η χειρότερη χρονιά με τα σκουπίδια... ακυρώνονται ταξίδια γιατί κάποιοι φοβούνται τις ασθένειες που προκαλούν»! Η επιστολή κλείνει με το ερώτημα «αν η κυβέρνηση προσπαθεί να καταστρέψει την κύρια βιομηχανία της χώρας»;

Και η κυρία Edwina, που διαθέτει δυο σπίτια στην περιοχή την οποία επισκέπτεται τα τελευταία 18 χρόνια, μας επισήμανε «την εικόνα τρίτου κόσμου που δίνει το κοσμοπολίτικο νησί με τα αδέσποτα να σκίζουν τις σακούλες των σκουπιδιών διαχέοντας στους δρόμους το περιεχόμενό τους».

Μια ματιά στο trip advisor αρκεί για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ζημιάς στην τοπική και ελληνική κοινωνία καθώς πρόκειται για τον «νούμερο 1» προορισμό VIP τουριστών από τη Γηραιά Αλβιώνα, όπως μας επισημαίνει η Ελένη Σαρακινού, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην βόρειο Κέρκυρα. Εκτός από τη μοναδική φυσική ομορφιά της Κασσιόπης εκεί βρίσκεται βυζαντινό κάστρο κατασκευασμένο τον 6ο αιώνα, όπως και ο ναός της Θεοτόκου Κασσωπίτρας, με την ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Κασσωπίτρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο αγγλικός Τύπος έχει ονομάσει την Κασσιόπη... Kensington on the sea! Οι Άγγλοι τουρίστες, όμως, αποχωρούν απογοητευμένοι.

Καταγγελίες από την αντιπολίτευση και φορείς...

«Δεν υπάρχει σωστή αποκομιδή» μας επισημαίνει η Έλενα Σαγιαδινού, στέλεχος της ΝΔ και επισημαίνει πως ο ΧΥΤΑ Τεμπλόνι ξεχειλίζει ενώ ο ΧΥΤΑ στην Λευκίμη δεν έχει ανοίξει με αποτέλεσμα στις 8 Αυγούστου ο δήμαρχος να αναθέσει την αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιώτες.

«Η Δημοτική Αρχή πνίγεται στις ψεύτικες υποσχέσεις της, όμως εν μέσω της τουριστικής περιόδου ουδείς έχει το δικαίωμα από όποια θέση ευθύνης κατέχει να διαπομπεύει την Κέρκυρα και την εικόνα της κατά αυτόν τον τρόπο διεθνώς και να θέτει σε κίνδυνο την Ιστορία, το όνομα που με κόπο και χρόνο έκτισε, τον Πολιτισμό και ποιο σπουδαίο την υγεία τόσο των κατοίκων όσο και των χιλιάδων επισκεπτών της. Η παραίτηση είναι πράξη ευθύνης» δήλωσε στο «Θέμα» ο Γιώργος Τσερεμής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ιονίων Νήσων.

Ο Δήμος Κέρκυρας, μετά την αλλαγή διοίκησης το 2014, ακύρωσε τη διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμάτων και άλλαξε το σύστημα αποκομιδής, συγκεντρώνοντας τους κάδους σε χώρους στην είσοδο των οικισμών και σε πολυσύχναστα μέρη, όπως οι παραλίες. Δυστυχώς, όμως, τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων είναι αραιά, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση των σκουπιδιών.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο θυμίζουν ότι προεκλογικά (2014) ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για έγκλημα και είχε υποσχεθεί ότι δεν θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Νοτίου Κέρκυρας, γιατί όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Τσίπρας είναι παράνομος. Οι πολίτες τον πίστεψαν, όπως και σε όλη την Ελλάδα (2015), αλλά το σχέδιο που τους είχε υποσχεθεί, από κοινού με τον δήμαρχο, δεν το είδαν ποτέ. Αντίθετα ζουν με όλες τους τις αισθήσεις (όραση, όσφρηση, ακοή- βλ. Παράπονα τουριστών) την οδυνηρή πραγματικότητα των σκουπιδιών.

Η απάντηση του Δήμου...

«Δεν υπήρχε σχέδιο, μονάχα ένα φαραωνικό έργο 65 εκ. ευρώ» απαντά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σπύρος Ασπιώτης. Υποστηρίζει ότι η νέα διοίκηση δρομολόγησε ένα νέο πλάνο ολοκληρωμένης διαχείρισης, καταθέτοντας στο τέλος του 2016 την πρόταση για το εργοστάσιο κομποστοποίησης, επένδυση της τάξης των 10 εκ. ευρώ, και στις 10 Αυγοούστου το σχέδιο για εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης ύψους 9 εκ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, αποδίδει την καθυστέρηση στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι πόροι και παραδέχεται ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για την ενδιάμεση περίοδο, από το παλαιό έως το νέο σύστημα. Επιχειρήσαμε την ενδιάμεση διαχείριση, εντός του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η διαχείριση από κινητές συστοιχίες μηχανημάτων, σημείωσε. Ειδικά για το θέμα της Λευκίμης τονίζει ότι αναμένεται η αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων, ώστε να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ.

Ο κ. Ασπιώτης αναφέρεται και στις ευθύνες των πολιτών. «Έχουμε ζητήσει να κατεβάζουν τα απορρίμματα μεταξύ 8μμ και 11μμ, αλλά δεν το σέβονται» δήλωσε στο protothema.gr. «Πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες» προσέθεσε, επισημαίνοντας και το φαινόμενο να αφήνονται οι σακούλες με τα σκουπίδια έξω από τους κάδους,προκειμένου να μην πιάσουν το καπάκι.

Έδωσε ακόμη έμφαση στο θέμα της ανακύκλωσης λέγοντας πως ο Δήμος προμηθεύτηκε 400 μπλε κάδους και 120 μικρούς για τα σχολεία, ενώ σε κεντρικά σημεία έχουν τοποθετηθεί και ειδικές κατασκευές για τον διαχωρισμό των απορριμμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα