Τα τέσσερα μεγάλα ζητήματα για τον ελληνικό τουρισμό
Της Στεφανίας Σούκη
Βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, φορολογία, χωροταξικό κι εργασιακά.
Αυτά είναι τα τέσσερα σοβαρά θεσμικά ζητήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος «εξακολουθητικά» ο κλάδος του τουρισμού, ο οποίος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος στο πλαίσιο του απολογισμού των δράσεων του ΣΕΤΕ «έχει συμπληρώσει 6 χρόνια συνεχούς ανόδου».
Οσον αφορά ειδικά τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ο κ. Ρέτσος αντέκρουσε την άποψη που ακούγεται από κυβερνητικής
«Ακούμε τον τελευταίο καιρό ότι είναι ένα θέμα επιλύθηκε. Οτιδήποτε όμως είναι δυναμικό κι εξελίσσεται, δεν μπορεί να πεί κανείς ότι το έχει λύσει. Απ’ όταν εμφανίστηκε προ πενταετίας η νέα αυτή τάση, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν αυτά που αντιμετώπισαν κι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο ζήτημα. Ο ΣΕΤΕ δε φοβήθηκε να πεί από την πρώτη στιγμή ότι είμαστε αντίθετοι με τις οριζόντιες απαγορεύσεις, ωστόσο εκείνο που ζητούσε ανέκαθεν ήταν η ρύθμιση, σε δύο βασικές κατευθύνσεις: Τη φορολογική αντιμετωπίση κι επιπλέον τη λειτουργία του νέου αυτού τουριστικού «προϊόντος» με ένα μίνιμουμ κανόνων υγιεινής, ασφάλειας κ.τ.λ.».
Όπως ανέφερε χθες ο κ. Ρέτσος, αυτό που τελικά έχει γίνει σήμερα είναι ο νόμος του 2017 για την εφαρμογή του Μητρώου, «το οποίο λειτούργησε με καθυστέρηση στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού. Σε καμία περίτπωση δεν πρέπει να θεωρούμε την εφαρμογή του Μητρώου ρύθμιση και αντιμετώπιση του προβλήματος. Υπάρχει και το επόμενο στάδιο, αυτό των ελέγχων, που θα πρέπει να είναι εντατικοί, ενώ επιπλέον, με το δεδομένο ότι πρόκειται για μία δυναμική αγορά, θα πρέπει παράλληλα να εξετάζεται το τί γίνεται σε άλλες χώρες και πόλεις, όπου πλέον υπάρχουν πολύ εξειδικευμένες ρυθμίσεις για το θέμα (π.χ. με ανώτατο πλαφόν για τον αριθμό των διαμερισμάτων που μπορεί να διατίθενται για τον σκοπό αυτό κ.τ.λ.). Αυτά ακριβώς τα παραδείγματα θα πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα».
Το δεύτερο και πάγιο ζήτημα για τον κλάδο είναι, σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς, η φορολογική αντιμετώπιση με φορολόγηση στην «πηγή», δηλαδή στην κράτηση. «Η βραχυπρόθεσμη μίσθωση λοιπόν δεν έχει λυθεί έχει καταρχήν αντιμετωπιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος.
Ο ίδιος αναφέρθηκε συνολικά στο κομμάτι της φορολογίας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, τον ΦΠΑ και το φόρο διαμονής, τον οποίο χαρακτήρισε …παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού ο ξένος επισκέπτης πληρώνει για το έλλειμμα της χώρας που επισκέπτεται. «Φέτος έχουμε συμπληρώσει έξι χρόνια συνεχούς ανόδου. Με το σκεπτικό ότι οι παγκόσμιοι τουριστικοί κύκλοι κρατούν 6-7 χρόνια, το σενάριο είναι να πάμε σε μια ισορροπία ή ελαφρά καθοδική τάση. Δε θεωρώ ότι ο ελληνικός τουρισμός κινδυνεύει από απότομες πτώσεις- ωστόσο εκτιμώ ότι οι τιμές θα παίξουν ρόλο μελλοντικά -αυτό άλλωστε έδωσε χείρα βοηθείας στον κλάδο και στο πρόσφατο παρελθόν στα τέλη της περασμένης δεκαετίας- ωστόσο τώρα, τα περιθώρια, με αυτή τη φορολογία, είναι πολύ μικρά. Η αποκλιμάκωση της φορολογίας θα πρέπει να ξεκινήσει από την αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στον κλάδο, πέραν φυσικά των υπόλοιπων φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ώστε ο επιχειρηματίας να μπορεί να προγραμματίσει για το μέλλον. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ο φόρος διαμονής επιβαρύνει υπέρμετρα τους μικρούς προορισμούς».
Ανοικτό εδώ και πολλά χρόνια και είναι και το χωροταξικό του τουρισμού: «Το χωροταξικό σε συνδυασμό με την φορολογία συνδέεται και με την προσέλκυση των επενδύσεων. Η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ώριμος επενδυτικός προορισμός- υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό- για να μετουσιωθεί ωστόσο σε μεγάλες επενδύσεις, πέρα από το σταθερό περιβάλλον σε όλα τα επίπεδα, είναι αναγκαίο το χωροταξικό σχέδιο, όπου προτεραιότητα θα πρέπει να έχει και η αειφορία. Οι προορισμοί πρέπει να είναι πρώτα απ’όλα ελκυστικοί για τους ίδιους τους κατοίκους κι εν συνεχεία για τους τουρίστες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σύντομα, τα επόμενα, λίγα χρόνια θα μπορούμε να έχουμε ένα χωροταξικό σχέδιο που θα συνδυάζει την αειφορία με την ανάπτυξη».
Στο κρίσιμο ζήτημα των εργασιακών, για τα οποία είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό, η άποψη του τουριστικού κλάδου, με πρώτα τα ξενοδοχεία, είναι ότι θέλει ρυθμισμένες τις σχέσεις εργασίας και για το λόγο αυτό πρωτοστάτησε στο θέμα των συμβάσεων. «Ο τουρισμός είναι παροχή υπηρεσίας και ο εργαζόμενος θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει καλή υπηρεσία, κάτι το οποίο υποστηρίξαμε έμπρακτα, από την άλλη όμως ως κοινωνικός εταίρος, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι η ανάπτυξη έχει αυτή την στιγμή αναιμικό χαρακτήρα, οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν το ανοικτό ζήτημα των κόκκινων δανείων, είναι δύσκολη η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι σε αυτή τη συγκυρία η ανεργία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με γενναία μέτρα και κίνητρα γι’ αυτό και θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα κίνητρο για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
- Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας δεν έχει... πάτο
- Δίνοντας λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων
- Europa League: «Αυτοκτονία» της Λειψίας, πέρασε η Σέλτικ. Οι «32» ομάδες που προκρίθηκαν
- Αστάθεια στην τιμή του πετρελαίου μετά τη συμφωνία ΟΠΕΚ - Ρωσίας
- Γερμανικός τύπος: "Ατιμώρητο μέχρι και σήμερα το μακελειό στα Καλάβρυτα"
- Το θαύμα έγινε στον Πειραιά! Ιστορική πρόκριση Ολυμπιακού 3-1 τη Μίλαν παρουσία Σαλβίνι
- Folli Follie: Το «σίριαλ» με τους ομολογιούχους και το κρίσιμο σημερινό ΔΣ
- Θρυλική πρόκριση για τον Ολυμπιακό στο Europa - «Πέταξε έξω» τη Μίλαν-
- Whisky Live: Στην Αθήνα στις 14 και 15 Δεκεμβρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Θρυλική πρόκριση για τον Ολυμπιακό στο Europa - «Πέταξε έξω» τη Μίλαν-
- Πληρωμές 3 δισ. για συντάξεις, αναδρομικά και επιδόματα μέχρι την Πρωτοχρονιά
- «Τρέχουν» για τις ιδιωτικοποιήσεις ΕΛΠΕ και ΔΕΣΦΑ
- Οι Έλληνες έχασαν το 23% του εισοδήματός τους τη 10ετία της κρίσης
- Τα τέσσερα μεγάλα ζητήματα για τον ελληνικό τουρισμό

- Τελευταία Νέα New Money
- Τα τέσσερα μεγάλα ζητήματα για τον ελληνικό τουρισμό
- «Τρέχουν» για τις ιδιωτικοποιήσεις ΕΛΠΕ και ΔΕΣΦΑ
- Πληρωμές 3 δισ. για συντάξεις, αναδρομικά και επιδόματα μέχρι την Πρωτοχρονιά
- Οι Έλληνες έχασαν το 23% του εισοδήματός τους τη 10ετία της κρίσης
- Θρυλική πρόκριση για τον Ολυμπιακό στο Europa - «Πέταξε έξω» τη Μίλαν-
- Μικτά πρόσημα στη Wall Street - Κράτησε «αντίσταση» ο αμυντικός κλάδος
- Νεκρός ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο
- Στα 52,55 ενισχύθηκε το αργό πετρέλαιο
- Διευρύνθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ το αμερικανικό έλλειμμα το Νοέμβριο
- Αρνείται παρέμβαση στην αγορά ζύθου το Υπουργείο Οικονομικών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Γερμανικός τύπος: "Ατιμώρητο μέχρι και σήμερα το μακελειό στα Καλάβρυτα"
- Τέλος από τους ΑΝΕΛ ο Τέρενς Κουίκ-Σε αποσύνθεση ο κυβερνητικός εταίρος
- Τι σηματοδοτεί η κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί
- Το ιστορικό της ποσοτικής χαλάρωσης και ο απολογισμός του προγράμματος
- «Ασκήσεις ετοιμότητας» από τους ΑΝΕΛ για τις Πρέσπες
- Το Ποτάμι, “εκβάλλει” στις “Πρέσπες” – Ναι υπό όρους στη Συμφωνία, πλην Αμυρά, Ψαριανού
- Μπαίνει στρατηγικός επενδυτής στο ΘΕΣγάλα
- Οι δέκα αιχμές του σχεδίου Μητσοτάκη και τα μηνύματα του Συνεδρίου
- Χιλιάδες πολίτες στα ATM’s των τραπεζών για το κοινωνικό μέρισμα –
- Στο κράτος επιστρέφει ο τζίρος 7 μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών