Τα videogames στο προσκήνιο!
του Κώστα Τσαούση
Και όμως μια ανάρτηση στο facebook μπορεί να φέρει στο προσκήνιο μια συζήτηση – την διαβούλευση της ...δεύτερης ευκαιρίας- γύρω από ένα ζήτημα που απασχολεί (με όρους πραγματικής οικονομίας) ένα πολύ μεγάλο μέρος των startups εταιρειών αλλά και ομάδων developers που δραστηριοποιούνται στην αναδυόμενη και στη χώρα μας αγορά των videogames και των άλλων ψηφιακών εφαρμογών.
Η συζήτηση ήρθε στο προσκήνιο από ανάρτηση της Αθηνάς Πολίνας Ντόβα. Η συνιδρυτής του επιτυχημένου Owiwi, με αφορμή και την ανοικτή
Ο κύκλος της διαβούλευσης στο opengov «έκλεισε» την περασμένη Παρασκευή αλλά το ζήτημα παραμένει ανοικτό και χρειάζεται να αντιμετωπισθεί με άλλη διάθεση και «ματιά» από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών μιας και πρόκειται για την ενδυνάμωση και ανάπτυξη μιας εξωστρεφούς αναδυόμενης βιομηχανίας γνώσης και δεξιοτήτων με βάση την χώρας μας.
Από την διαβούλευση του opengov συγκέντρωσα (εντελώς ενδεικτικά) ορισμένες σχετικές παρεμβάσεις.
Ο κ. Δημήτριος Μπεντίλας, Co-founder & CTO της εταιρείας Total Eclipse γράφει: «Στο Άρθρο 1 θα πρέπει να αναφερθούν ρητά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Πρόκειται για μια βιομηχανία που παρουσιάζει ιδιαίτερα σημαντικά οικονομικά μεγέθη παγκοσμίως, μεγάλη ανάπτυξη για πολλά συνεχόμενα έτη και μέγεθος που αγγίζει τα $100 δις.
Τα παιχνίδια είναι κατεξοχήν εξαγώγιμο προϊόν, με εκατομμύρια καταναλωτές σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία, και πολλές ανερχόμενες αγορές.
Επίσης, όσον αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες, πρέπει να τονιστεί ότι πολλά παιχνίδια πλέον παρέχονται ως συνεχείς υπηρεσίες (Software as a Service – SaaS), κάτι που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, βελτιστοποίηση και ανανέωση περιεχομένου. Αυτό συνεπάγεται κόστη για διάφορες υπηρεσίες όπως καταγραφή στατιστικών και ανάλυση (analytics), διαφήμιση (user acquisition), υποστηρικτικές διαδικτυακές υπηρεσίες (backend services), δημιουργία και φιλοξενία λογισμικού στο cloud.
Η συνηθισμένη διάρκεια για κάτι τέτοιο είναι μερικά χρόνια (π.χ. 3-5), ενώ για ορισμένα είδη παιχνιδιών το ποσοστό επί της συνολικής δαπάνης μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, μιας και το κόστος αυτών συνήθως αυξάνεται αναλογικά ή και εκθετικά όσο αυξάνονται οι χρήστες.
Ένα παιχνίδι αυτού του είδους έχει τις προοπτικές για να παρουσιάσει έσοδα πολλές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερα από το κόστος ανάπτυξης και συντήρησής του, και να φτάσει σε εκατομμύρια τελικούς αποδέκτες, όπως δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων ετών».
Η κα Χριστίνα Χρυσανθοπούλου γράφει: « Το σχέδιο αποτελεί μία πολύ καλή πρωτοβουλία και είναι ευχάριστο να εκσυγχρονίζουμε τους ήδη υπάρχοντες νόμους. Εντούτοις, θα πρέπει να ενταχθούν στο σχέδιο αναλυτικά και ξεκάθαρα τόσο τα video games, όσο και οι διαδραστικές εφαρμογές που χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως η εικονική, η επαυξημένη και η μικτή πραγματικότητα (VR, AR, MR). Η μέχρι τώρα περιγραφή που υπάρχει στο σχέδιο, δεν περιλαμβάνει τους παραπάνω τομείς.
Ο Αλέξανδρος Βρούτσης γράφει: «Στην πρώτη παράγραφο θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα videogames επίσης, καθώς είναι έγκυρο διαδραστικό (interactive) οπτι-ακουστικό (audio-visual) μέσο ψυχαγωγίας.
Η βιομηχανία των video games είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία ψυχαγωγίας στο κόσμο, θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα έσοδα στην χώρα και θα άνοιγε το δρόμο για νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.
Με μεγάλη ικανότητα εξαγωγής καθώς επίσης υπάρχει τεράστια εμβέλεια κοινού με τα videogames να είναι διαθέσιμα σε προσωπικούς υπολογιστές (Windows PC, Mac, Steam), κινητές συσκευές (Android, iOS, Windows Phone tablets & smartphones), παιχνιδομηχανές (Playstation/Xbox/Switch/3DS/PSVITA) ακόμα και διαδικτυακά HTML5 games μέσω web browsers.
Ένα videogame μπορεί να είναι μια ιστορία (RPG, Adventure games), μια ενασχόληση (Action, Time Management, Fighting games), εξομοίωση & εμπειρία (Survival Horror, Racing, VR, AR games), να ωθεί τη κοινωνικότητα (Online Multiplayer, Social games), να ωθεί τη δημιουργία (Sandbox, User-Content games), μπορεί να έχει εκπαιδευτικό και θεραπευτικό χαρακτήρα σε άτομα με ειδικές ανάγκες (Puzzle/Educational games), ακόμα και να ευαισθητοποίησει το κοινό σε σοβαρά κοινωνικά θέματα (Serious games).
Υπάρχουν τόσοι τρόποι για τον δημιουργό να εκφραστεί και επιλογές για τον παίκτη να ψυχαγωγηθεί.
Για πολλά χρόνια προσπάθησα να ξεκινήσω σαν αυτόνομος (indie) game developer στην Ελλάδα, αλλά ή παρούσα κατάσταση δεν ευνοεί μια εύκολη αρχή για έναν αυτόνομο game developer ή studio. Βλέπω μόνο σαν λύση τη μεταφορά της προσπάθειάς μου στο εξωτερικό εφ'όσον δεν υπάρχουν οι σωστές υποδομές.
Ελπίζω αυτό να αλλάξει στο άμεσο μέλλον με τις προσπάθειες όλων μας».
Η κα Μαρία Αλούπη (Co-founder beyondthosehills game development studio, composer & concert pianist) διατυπώνει στη διαβούλευση του opengov μια πιο συνολική πρόταση για την ένταξη των videogames και των applications.
Η πρόταση της έτσι όπως διατυπώθηκε στην διαβούλευση στο opengov έχει ως εξής: «Χαίρομαι για την κίνηση σχετικά με την δημιουργία θεσμικού πλαισίου Ιδιωτικών Επενδύσεων που στοχεύει στην ενίσχυση και ανάπτυξη ελληνικών επιχειρήσεων και με την ευκαιρία αυτή καταθέτω πρόταση για την πιθανή ένταξη επιπρόσθετων κατηγοριών "οπτικοακουστικών έργων".
Το νέο σχέδιο νόμου περιορίζει τον ορισμό του "οπτικοακουστικού έργου" σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Θεωρώ παράλειψη που δεν αναφέρεται σε video games και διαδραστικές εφαρμογές (applications). Ειδικότερα τα βίντεο games καθώς και μεγάλο μέρος διαδραστικών εφαρμογών (applications) χαρακτηρίζονται αμιγώς ως "αυτοτελή οπτικοακουστικά έργα" με πρόσθετο χαρακτηριστικό την τεχνογνωσία και ανάπτυξη λογισμικού. Πρόκειται για την τελευταίας γενιάς μορφή οπτικοακουστικών έργων που εξελίσσεται διαρκώς.
Η πρότασή μου είναι να συμπεριληφθούν προτάσεις που να αφορούν στις δραστηριότητες video games και διαδραστικών εφαρμογών (applications) με περιεχόμενο που να συνάδει με τα πολιτιστικά κριτήρια που περιγράφονται. Σε κάθε περίπτωση να αποκλείεται οτιδήποτε σχετικό με τζόγο – τυχερά παιχνίδια.
Αναφέρομαι σε ειδικότητες που δραστηριοποιούνται στις τεχνολογικές βιομηχανίες. Πρόκειται για βιομηχανίες με ετήσιο τζίρο δισεκατομμυρίων και αφορά έναν αριθμό νεοφυών μικρών και μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να βοηθηθούν εάν υπαχθούν οι δραστηριότητες στον Ν.4399/2016. Γεγονός είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί Έλληνες που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις τεχνολογίας αναγκάστηκαν να μεταφέρουν ή να ιδρύσουν την εταιρία τους στο εξωτερικό όχι λόγω ευνοϊκότερων φορολογικών δεδομένων αλλά κυρίως λόγω έλλειψης οποιαδήποτε μορφής ενίσχυσης, θεσμικού πλαισίου και σταθερότητας.
Οι πιθανότητες να αποδώσουν οι επενδύσεις σε αυτόν τον κλάδο της οικονομίας και να αποτελέσουν μεγάλο έσοδο στην ελληνική οικονομία καθώς και αναγνωρισιμότητα και φήμη, είναι μεγάλες. Οι ιδιωτικές επενδύσεις αποτελούν κινητήρια οικονομική δύναμη για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, κάτι που είναι δεδομένο για τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως όπου πολλές ήδη παρέχουν κίνητρα και διευκολύνσεις.
Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει πολύ να ακολουθήσει την ανάπτυξη της gaming βιομηχανίας. Η κατηγοριοποίηση των video games είναι μεγάλη και περίπλοκη για αυτό προτείνω τα κριτήρια να σχετίζονται με το περιεχόμενο των έργων (πολιτιστικά κριτήρια) σε συνάρτηση με τις προοπτικές αναγνωρισιμότητας και εμπορικότητας.
Δεν πρέπει να συγχέουμε την βιομηχανία gaming με το gambling (τυχερά παιχνίδια) που είναι ξεχωριστή κατηγορία από μόνη της. Ο διαχωρισμός μπορεί να γίνει με την περιγραφή "τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα" και να εξαιρεθεί.
Ενδεικτικά αναφέρω κατηγορίες που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν: storydriven games, casual, puzzles, actions, simulations, sports, serious, artistic games. Επίσης εφαρμογές με πολιτιστικό, καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό περιεχόμενο, με καινοτόμες λειτουργίες υπηρεσιών και άλλα. Μπορούν να περιλαμβάνουν τα τρέχοντα monetization μοντέλα που χρησιμοποιούνται στις τεχνολογικές βιομηχανίες, από το παραδοσιακό (premium) μέχρι και μοντέλα που χρησιμοποιούν εσωτερική οικονομία που παρέχουν οι ίδιες οι τεχνολογικές πλατφόρμες ή τα προϊόντα (freemium, free to play).
Α.ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ-ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 1 Σκοπός. ....[2]
Σε περίπτωση που τα παραπάνω συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου, ο κωδικός "59.1 Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων" δεν αρκεί, δεν καλύπτει αυτές τις δραστηριότητες. Θα πρέπει να προστεθούν οι αντίστοιχοι κωδικοί.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΔ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – Ορισμός
Στο [1] να προστεθούν τα: video games, διαδραστικές εφαρμογές (applications).
Στο [2] να εξαιρεθούν τα video games σχετικά με τυχερά παιχνίδια – στοιχήματα (gambling)
ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ ΥΠΑΓΟΜΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ του Ν. 4399 / 2016
Για να ισχύει η τροποποίηση που αναφέρεται στα "Οπτικοακουστικά Έργα" χρειάζεται να συνταχθεί νέο άρθρο στο οποίο θα αναφέρεται καθαρά ότι αναιρείται η προηγούμενη εξαίρεση υπαγόμενων επενδυτικών σχεδίων του Ν. 4399 / 2016 και συγκεκριμένα στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ B ́- ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ – ΦΟΡΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ – ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ, άρθρο 7, ότι αναιρούνται οι εξαιρέσεις [60] Δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, [90] Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση, και ότι συμπεριλαμβάνονται στον νέο σχέδιο νόμου.
ΠΙΝΑΚΕΣ
Επίσης στους πίνακες Α και Β δεν υπάρχει σχετική περιγραφή ή ανάλυση.
Να προστεθούν στον πίνακα Α ή να δημιουργηθεί νέος πίνακας που να περιλαμβάνει αντίστοιχα με το σενάριο, το game design document και άλλες σχετικές παραμέτρους όπως η καινοτομία και η λειτουργικότητα».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Επτασφράγιστο μυστικό το σχέδιο για το Grexit
- Ανύπαρκτη φορολόγηση των βουλευτών – Έως και το 77% του εισοδήματος τους είναι καθαρό
- Το αδημοσίευτο σχέδιο Γιούνκερ για το Grexit
- Φεύγει το ΔΝΤ με εξαγορά δανείων 12 δισ. ευρώ
- Ποια είναι η κορυφαία χώρα για να ζει κάποιος σήμερα;
- Ετοιμοι οι 4 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που αλλάζουν την Ελλάδα
- Εναλεία: Τρεις νέοι «ζωντανεύουν» την ελληνική αλιεία
- Επιστολή-αποκάλυψη από Μοσκοβισί για το σχέδιο Grexit
- Εφιαλτικός διαγωνισμός για το «Ζευγάρι της χρονιάς»
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Τελευταία Νέα New Money
- Τα videogames στο προσκήνιο!
- Θεοδωράκης: Οι εκσυγχρονιστές πρέπει να πάψουν να κρύβονται!
- Παράβαση καθήκοντος η απουσία σχεδίου για «κακό brexit»
- Τι φοβούνται οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις
- Οδηγίες προς... startupers
- Εναλεία: Τρεις νέοι «ζωντανεύουν» την ελληνική αλιεία
- Η ΕΕ «παγώνει» την προενταξιακή βοήθεια στην Τουρκία
- Δημήτρης Μουλαβασίλης: Ο Ελληνας της Affidea
- Nissan: Ανακαλεί 54.000 οχήματα στις ΗΠΑ
- Ολλανδία: Η αστυνομία εμπόδισε υπουργό της Τουρκίας να μπει σε τουρκικό προξενείο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Αλ. Τσίπρας: Άριστη η αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων
- Διαδηλωτές κατέβασαν την ολλανδική σημαία από το προξενείο της Κωνσταντινούπολης
- Τσίπρας: «Άριστη η αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων»
- Συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο από τη ληστεία σε σούπερ μάρκετ στο Καματερό: «Στείλτε ασθενοφόρο, δεχθήκαμε πυρά...»
- Τόσκας: Σύντομα θα εξαλειφθούν οι “ουρές” της τρομοκρατίας
- Τα επεισόδια που κλόνισαν τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Κυριακή στη νέα εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης
- Ανύπαρκτη φορολόγηση των βουλευτών – Έως και το 77% του εισοδήματος τους είναι καθαρό
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» Τουρκίας - Ολλανδίας
- Ι. Ραγκούσης: Στη ΔΗ.ΣΥ αρνούνται την ιδέα ενός νέου κόμματος