«Ταφόπλακα» στις εταιρείες που πασχίζουν να επιβιώσουν βάζει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Του Στέλιου Μορφίδη

«Ταφόπλακα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις που σήμερα με νύχια και με δόντια προσπαθούν να επιβιώσουν μετά από έξι χρόνια κρίσης βάζει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δόθηκε προς διαβούλευση. Και αυτό καθώς τους στερεί πλέον τα όποια περιθώρια ελιγμών είχαν για να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων, των ασφαλιστικών Ταμείων και του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο (Άρθρο 38, παρ. 10) οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών

μέσω τραπεζικού λογαριασμού και μεταφέρονται αντιστοίχως και θα αποδίδονται από την οικεία τράπεζα στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δημοσίου.

Μάλιστα όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, γι αυτό το λόγο «ο κάθε υπόχρεος εργοδότης υπογράφει σχετική σύμβαση με τράπεζα που επιλέγει».

Με άλλα λόγια χιλιάδες επιχειρήσεις που μέρα τη μέρα αναζητούν την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους θα πρέπει μέσα σε μία ημέρα,να εξοφλούν εργαζομένους, δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία. Σε διαφορετική περίπτωση αυτόματα θα είναι υπόλογες απέναντι στο νόμο.

Σημειώνεται πως σήμερα περίπου μία στις δύο επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλλουν εγκαίρως τους ήδη μειωμένους μισθούς των εργαζομένων τους προκαλώντας καθυστερήσεις από έναν μήνα ως και ένα έτος. Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας επισήμως έχει παραδεχθεί ότι εκτιμά σε 1.000.000 τον αριθμό των εργαζομένων που αμείβονται με σημαντική καθυστέρηση, με τον μέσο χρόνο αναμονής να φτάνει πλέον τους πέντε μήνες!

Περισσότερες μάλιστα είναι οι επιχειρήσεις που καθυστερούν την καταβολή των εισφορών τους προς τα Ταμεία αφού προτιμούν πρώτα να πληρώνουν τους εργαζόμενους τους και μετά το Κράτος και τα Ταμεία κάνοντας χρήση – στην καλύτερη των περιπτώσεων – τις διαθέσιμες ρυθμίσεις.

Πλέον με βάση την πρόβλεψη του νομοσχεδίου αυτό θα αλλάξει. Ωστόσο τίθενται μία σειρά από καίρια ερωτήματα, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει εάν η επιχείρηση δεν έχει διαθέσιμα να πληρώσει όλα αυτά;

Αν έχει τα μισά πως η τράπεζα θα κάνει την κατανομή; Θα έχουν το Δημόσιο και τα Ταμεία προτεραιότητα έναντι των εργαζομένων για την αποπληρωμή τους;
Θα βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό στις διοικήσεις και τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν θέτοντας τους αυτόματα υπόλογους απέναντι στο νόμο θέτοντας ευθέως το δίλημμα «λουκέτο ή φυλακή»; Και τι θα γίνει με τις ρυθμίσεις οφειλών που έχουν υπαχθεί ήδη χιλιάδες επιχειρήσεις;

Το νομοσχέδιο σημειώνει πάντως πως «κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης»!

Keywords
Τυχαία Θέματα