ΤΑΙΠΕΔ: Ποιο είναι το σενάριο αξιοποίησης των ιαματικών πηγών στα Καμένα Βούρλα (pics)

Δόμηση 29.200 τετραγωνικών μέτρων, συνολική δυναμικότητα έως 673 κλίνες ή εναλλακτικά δημιουργία περισσότερων συνεδριακών χώρων, ‘’πράσινες’’ περιοχές στο 77% της έκτασης του ακινήτου ή αλλιώς σε 352 στρέμματα της συνολικής έκτασης.

Αυτά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το βέλτιστο σενάριο αξιοποίησης για το ακίνητο της Ιαματικής Πηγής Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων, συνολικής έκτασης 470 στρεμμάτων όπου φιλοξενούνται το ξενοδοχείο Γαλήνη 5*  δυναμικότητας 500 κλινών (σε λειτουργία), το υδροθεραπευτήριο Ιπποκράτης (σε λειτουργία), τα ξενοδοχεία Ράδιον και Θρόνιον (διατηρητέα, εκτός λειτουργίας),

το υδροθεραπευτήριο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ (διατηρητέο, εκτός λειτουργίας) και λοιπές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το βέλτιστο σενάριο αναλύει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΔΑ, η οποία έχει αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια, πιθανότατα από τις αρχές του νέου έτους, ο διαγωνισμός από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για την προσέλκυση επενδυτών για το ακίνητο, κάτι λιγότερο από μία δεκαετία μετά την τελευταία προσπάθεια που είχε γίνει εν έτει 2013 και είχε αποβεί άκαρπη.

Οι προοπτικές

«Για να υπάρξουν προοπτικές ανάπτυξης για το ακίνητο, αλλά και για την περιοχή, πρέπει η Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων να καθιερωθεί ως επώνυμος προορισμός Ιαματικού Τουρισμού σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενσωματώνοντας τις σύγχρονες τάσεις σε αυτόν τον τομέα του τουρισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ΣΜΠΕ.

«Η Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων ήκμασε ιδιαίτερα τη μεταπολεμική περίοδο κατά τις δεκαετίες του ’70 και ’80. Με επίκεντρο τα υδροθεραπευτήρια Ασκληπιός και Ιπποκράτης αναπτύχθηκαν στην πόλη πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και στην ευρύτερη περιοχή παραθεριστικές Κατοικίες. Οι περισσότερες τουριστικές εγκαταστάσεις είναι μικρομεσαίας κατηγορίας καθότι εξυπηρετούσαν κυρίως τις ανάγκες του επιδοτούμενου ιαματικού τουρισμού», επισημαίνεται.

«Εκτός από το ξενοδοχειακό συγκρότημα ΓΑΛΗΝΗ δεν υπάρχουν στην πόλη τουριστικές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν διεθνή πελατεία. Τελευταία υπάρχει ενδιαφέρον από ξενοδοχεία της πόλης να κατασκευαστεί δίκτυο διανομής του ιαματικού νερού των πηγών προκειμένου να δημιουργηθούν ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια μέσα στα υφιστάμενα ξενοδοχεία, κατά τα πρότυπα της Αιδηψού. Επίσης, έχει ζητηθεί η παραχώρηση τμήματος της δημόσιας έκτασης «Κονιαβίτη» για τη δημιουργία από το δήμο εγκαταστάσεων Ιαματικής λουτροθεραπείας».

Η ΣΜΠΕ επισημαίνει ότι με τα συγκοινωνιακά έργα πανελλαδικής εμβέλειας, που έχουν ολοκληρωθεί θα μπορούσε να υπάρξει «δυναμική ανάπτυξη της Φθιώτιδας και της περιοχής του ακινήτου», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε λοιπές υποστηρικτικές τουριστικές υποδομές (όπως το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στην ανατολική πλευρά της πόλης) και σε άλλα γνωστά τουριστικά projects στα πέριξ (βλ. Atalanti Hills).

Επιπλέον, «η αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης της πόλης σύμφωνα με τις μελέτες που ήδη έχουν εκπονηθεί από το δήμο κρίνεται απαραίτητη, καθότι έχει συσσωρευτεί έντονη «αισθητική ρύπανση» σε αυτή την περιοχή της πόλης. Η προώθηση προγραμμάτων χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις επί μέρους κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά και για την κάλυψη συνολικών αναγκών της πόλης με την παραγωγή ενέργειας από τα γεωθερμικά πεδία της περιοχής, θα λειτουργήσουν επίσης σαν μοχλός ανάπτυξης».

Οι χρήσεις

Το κομμάτι του ακινήτου προς αξιοποίηση μειώθηκε από τα 470 στρέμματα στα 457 καθώς κάποιες περιοχές χρησιμοποιούνται ως κοινόχρηστοι χώροι, ενώ συνολικά καταγράφονται πέντε επιμέρους τμήματα (Α,Β,Γ,Δ,Ε), εκ των οποίων μόνο το τμήμα ‘’Β’’ είναι εντός σχεδίου.

Για την ανάπτυξή της έκτασης των Ιαματικών Πηγών Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων θα επιλεγούν οι κατάλληλες ειδικές χρήσεις γης από τη γενική κατηγορία χρήσεων ‘’Τουρισμός- Αναψυχή’’, ενώ στον επενδυτή που θα αξιοποιήσει την έκταση δύναται να του παραχωρηθεί και η χρήση αιγιαλού και παραλίας. Η συνολική προτεινόμενη δόμηση με το ΕΣΧΑΔΑ θα ανέλθει στα 29.200,00 τ.μ..
Στο τμήμα ‘’Α’’, 10.141 τ.μ., προτείνονται οι ειδικές χρήσεις για αθλητικές εγκαταστάσεις (υπαίθριες), εστίαση, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης- αναψυχής και λουτρικές εγκαταστάσεις.

Στο τμήμα ‘’Β’’ έκτασης 161.009 τ.μ. ορίζονται δυο Ζώνες, η δομούμενη Ζώνη με όλα τα υφιστάμενα κτίρια όπου ουσιαστικά συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο κομμάτι της δόμησης και η αδόμητη Ζώνη που περιλαμβάνει κατά βάση τη δενδροφυτεμένη του έκταση.

Τα τμήματα Γ, Δ και Ε έχουν συνολική έκταση 16.284 τ.μ. + 10.541 τ.μ.+ 258.940 τ.μ.= 285.765,93 τ.μ.. Στα χέρσα Τμήματα Γ και Δ καθώς και στη χέρσα περιοχή του Τμήματος Ε προτείνεται η δημιουργία Ζωνών Προστασίας και ανάδειξης των Ιαματικών Πηγών με δενδροφύτευσή τους. Μεγάλες εκτάσεις των Τμημάτων Γ και Δ του ακινήτου καθώς και ολόκληρο το Τμήμα Ε εμπίπτουν εντός περιοχής Καταφυγίου Άγριας Ζωής.

«Προκειμένου να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο στο ακίνητο, θα πρέπει να καθοριστούν χρήσεις γης και όροι δόμησης που θα βοηθήσουν τη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Ιαματικού Τουρισμού- Θερμαλισμού με δυνατότητα επέκτασής του και σε εγκαταστάσεις ιατρικού τουρισμού. Επιπλέον, μπορεί να καθοριστούν υποστηρικτικές χρήσεις γης, όπως πολιτιστικά κτίρια, συνεδριακά κέντρα, αναψυκτήρια και εστιατόρια καθώς και τα εμπορικά καταστήματα. Ιδιαίτερη σημασία για την αξιοποίηση του ακινήτου έχει η συμμετοχή στο Επενδυτικό Σχέδιο και του παραλιακού Τμήματος ‘’Α’’. Προς τούτο θα πρέπει να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα επιτρέπει, πλην των εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση των θαλάσσιων λουτρών και εγκαταστάσεων αναψυκτήριων, εστιατορίων και αναψυχής. Σε κάθε είδους αξιοποίησης του ακινήτου, οι υφιστάμενες δενδροφυτεμένες περιοχές της έκτασης του τμήματος ‘’Β’’ και οι «δασικές» περιοχές του τμήματος ‘’Ε’’ θα προστατευθούν προκειμένου να διατηρηθεί το φυσικό περιβάλλον».

Οι Όροι και Περιορισμοί Δόμησης της Δομούμενης Ζώνης του τμήματος Β προτείνεται να διαμορφωθούν με Συντελεστή Δόμησης 0,3, μέγιστο ποσοστό κάλυψης στο 30% και μέγιστο ύψος κτιρίων στα 8 μέτρα (Για τα υφιστάμενα κτίρια, που έχουν ύψος μεγαλύτερο των 8 μ. θα ισχύει το ύψος που έχουν).

Όπως επισημαίνεται, οι ‘’πράσινες’’ περιοχές (περιοχές με βλάστηση) θ’ αποτελούν το 351.775 τ.μ. ή αλλιώς το 77% της έκτασης του ακινήτου.

Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο ΕΣΧΑΔΑ, το ευρισκόμενο σε λειτουργία ξενοδοχείο ΓΑΛΗΝΗ, 5 * που λειτουργεί από τον όμιλο Μήτση με συνολική δομημένη επιφάνεια 14.783 τ.μ., διαθέτει 493 κλίνες. Εάν επισκευασθούν και επαναλειτουργήσουν τα διατηρητέα παλαιά ξενοδοχεία ΡΑΔΙΟΝ (1.765 τ.μ.) και ΘΡΟΝΙΟΝ (1.337) και κατασκευασθεί μία καινούρια ξενοδοχειακή μονάδα με την υπολειπόμενη δόμηση των 5.895 τ.μ., εκτιμάται ότι θα προκύψουν 180 κλίνες επιπλέον, αν και είναι πιο πιθανό τμήμα των κτιρίων να χρησιμοποιηθεί για τις επιτρεπόμενες χρήσεις που δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης και άλλου είδους εγκαταστάσεων (π.χ. συνεδριακό Κέντρο, καταστήματα, κλπ.). Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα Υδροθεραπευτήρια ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ και ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ είναι δυνατόν να τα επισκέπτονται και κάτοικοι της πόλης ή παραθεριστές, που δεν θα είναι πελάτες του συγκροτήματος.

Διαβάστε ακόμα: 

Γιάννα Αγγελοπούλου: Το νέο απόκτημα της «Lady G» – Νεοκλασικό «μεσοτοιχία» με το Μαξίμου

Φιλόδοξο σχέδιο για να βγει από το λήθαργο η «Μηχανική»

«Στο τραπέζι» παράταση αποπληρωμής της ενίσχυσης μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής

Keywords
Τυχαία Θέματα