Ταμείο Ανάκαμψης: «Βρέχει χρήμα» και μεταρρυθμίσεις ως το Πάσχα

Τον «κουμπαρά» του Ταμείου Ανάκαμψης «σπάει» η κυβέρνηση. Χωρίς να περιμένει να έρθουν πρώτα τα λεφτά από την ΕΕ τον Ιούνιο (έως 5 δισεκατομμύρια γιαφέτος) ρίχνει χρήμα με δαπάνες και έργα – εξπρές, που φιλοδοξούν όμως να αφήσουν το αποτύπωμά τους και στα επόμενα χρόνια. Από την άποψη αυτή, κάθε δράση θα συνιστά μια μεταρρύθμιση που θα μένει για πολλά χρόνια μετά και στο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στα πρώτα έργα θα περιλαμβάνονται και τα εξής:

· Η αρχή θα γίνει με τα voucher

που θα δοθούν σε 500.000 μαθητές που ανήκουν στα πιο ευάλωτα οικονομικά στρώματα. Θέμα ημερών ή και ωρών θεωρείται η έκδοση ειδικής απόφασης από το υπουργείο Παιδείας. Με την κρατική «επιταγή» που θα τους δώσει το κράτος, θα αποκτήσουν το tablet ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που χρειάζονται, για να μπορούν να συμμετέχουν στα διαδικτυακά μαθήματα, αλλά και γενικότερα στη μελέτη με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων που μέχρι σήμερα μπορεί να στερούνται. Η δαπάνη αυτή θα αποπληρωθεί εκ των υστέρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο β΄εξάμηνο του 2021, αλλά είναι αναγκαία για το ψηφιακό άλμα που χρειάζεται να κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και τα παιδιά τους.

· Αντίστοιχα θα εξαγγελθεί άμεσα και ειδικό Πρόγραμμα κατάρτισης ενηλίκων σε ψηφιακές δεξιότητες. Δεν θα αφορά μόνον ανέργους αλλά κιαι όσους έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας. Δεν θα συμπληρώσουν έτσι απλά το εισόδημά τους με κρατική επιδότηση,  αλλά θα αποκτήσουν γνώσεις και εφόδια για την εποχή της τηλεργασίας και των τηλεπωλήσεων, που ήδη ξεκίνησε και είναι αναγκασμένοι όλοι να ακολουθήσουν.

· Διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS με την ΑΑΔΕ για την online ενημέρωση και παρακολούθηση των εισπράξεων της αγοράς. Εκτός από λόγους φορολογικής συμμόρφωσης,  το μέτρο θωρείται κρίσιμο και  για τον σχεδιασμό πολιτικών στήριξης κλάδων και επιχειρήσεων στην φάση της ανάκαμψης, όπως επιχειρήθηκε να γίνει με όσα μέσα ήσαν διαθέσιμα κατά την φάση της πανδημίας (στοιχεία ηλεκτρονικών πληρωμών από τις τράπεζες, πλατφόρμες δηλώσεως τζίρου ανά επιχείρηση κλπ).

· Διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα , ένα έργο που σχεδιάζεται επί δεκαετίες και το οποίο αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη στη χώρα μας, λόγω του κατακερματισμένου ανάγλυφου και της νησιωτικότητος που την χαρακτηρίζει.

· Υπογειοποίηση καλωδίων μεταφοράς ρεύματος, όπως εξαγγέλθηκε μετά τις καταστροφές που προκάλεσε στο εναέριο δίκτυο ο βαρύς χιονιάς τις τελευταίες ημέρες.

Επιπλέον θα χρηματοδοτηθούν ανατροπές και νέα συστήματα ελέγχου στην κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού, με έμφαση στην στενή καταγραφή όλων των δαπανών και αγορών από το σύνολο του κρατικού  τομέα. Το έργο θα ολοκληρωθεί ως το 2024 αλλά είναι κομβικής σημασίας να ξεκινήσει άμεσα, σε μια εποχή όπου απαιτείται προσαρμογή των δαπανών στην πτώση εσόδων που ήδη καταγράφεται για τους φορολογουμένους και το ίδιο το κράτος φυσικά.

Διαβάστε ακόμη:

Έως 70% το «κούρεμα» των servicers στα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Επιδότηση €5.000 ευρώ για e-shop: Πρεμιέρα για τις αιτήσεις – Ποιοι τη δικαιούνται

Ράιαν Κόεν: O δισεκατομμυριούχος που θέλει να σώσει την Gamestop

Keywords
Τυχαία Θέματα