Τελεσίγραφο των θεσμών μετά το «μυστικό δείπνο των 6» για την Ελλάδα

Του Κωστή Πλάντζου

Έναν μεταξύ τους συμβιβασμό για τα μέτρα που θα ζητήσουν να εφαρμόσει η Ελλάδα, αναζητούν απόψε οι επικεφαλής της Τρόικας. Αν ΔΝΤ και ευρωπαίοι καταφέρουν στον «δείπνο των 6» στις Βρυξέλλες να συμφωνήσουν σε κοινές θέσεις, αυτές θα αποτελέσουν το «τελεσίγραφο» που θα σταλεί αμέσως στην κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα τις επόμενες μέρες

ξανά στην Αθήνα οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αλλιώς, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο συμβούλιο Eurogroup της Δευτέρας 7 Μαρτίου.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι το ΔΝΤ θα μετριάσει τις απαιτήσεις του, αλλά βλέπουν και κίνδυνο οι Ευρωπαίοι θα διολισθήσουν στις σκληρές θέσεις του Ταμείου. Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση θα γίνει ερήμην της κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστρέφει από Βρυξέλλες –όπου όλως τυχαίως βρέθηκε- στην Αθήνα χωρίς να συμμετάσχει στην συζήτηση.

Μετά και τη μυστική συνάντηση που είχαν προ ημερών οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΕΣΜ) στη Φραγκφούρτη, οι Ντέκλαν Κοστέλο με τον προϊστάμενό του Μάριο Μπούτι από πλευράς Κομισιόν και οι Ράσμους Ρέφερ με τον προϊστάμενό του Μπενουά Κερέ από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκων θεσμών θα προσπαθήσουν απόψε να πείσουν την Ντέλια Βελκουλέσκου και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν να βάλουν «νερό στο κρασί τους» και να επιστρέψουν στην Αθήνα, κυρίως λόγω των διαστάσεων που έχει λάβει το προσφυγικό ζήτημα.

Από την άλλη, απέναντι στον ισχυρισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ελληνικό πρόγραμμα «δεν βγαίνει», οι ευρωπαίοι δανειστές αμφισβητούν τους υπολογισμούς του Ταμείου.
Το εγχείρημα όμως δεν είναι εύκολο.

Πηγές με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων έλεγαν πως το ΔΝΤ δεν μεταπείθεται, όχι γιατί διαφωνεί στις εκτιμήσεις για το ένα ή το άλλο μέτρο (ή για κάποια επί μέρους μεγέθη όπως το δημοσιονομικό κενό) αλλά επειδή δυσπιστεί πλέον αν συνολικά μπορεί να τα καταφέρει η Ελλάδα να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα.

«Αυτοί βλέπουν πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει» έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, εννοώντας ότι χωρίς Ανάπτυξη ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% δεν είναι εφικτός και, άρα, δεν μπορούν να δώσουν «λευκή επιταγή» στην ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι Ευρωπαίοι από πλευράς τους θέλουν να μην πιέσουν άλλο τώρα την Ελλάδα, αφού τα προβλήματα κυκλώνουν την χώρα από παντού. Για αυτό δείχνουν πιο συμβιβαστικοί για τα δημοσιονομικά μέτρα αλλά και για τις αλλαγές στις συντάξεις, για το 2016-2017 τουλάχιστον. Δεν ισχύει πάντως το ίδιο για τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια που το θεωρούν από τεχνικής άποψης απολύτως αναγκαίο μέτρο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και δεν το συσχετίζουν με το μεταναστευτικό.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως «αν δεν βγαίνει το ελληνικό πρόγραμμα, ίσως αποφασίσει το ΔΝΤ να βγει από αυτό».

Την σχετική «προαναγγελία» έκανε και ο πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας που σε τηλεοπτική του συνένετυξη την Δευτέρα ανέφερε πως είτε το Ταμείο πρέπει να κάνει στροφή στον «ρεαλισμό», είτε να πει εγκαίρως ότι αποχωρεί και να μην δημιουργεί πρόβλημα στην διαπραγμάτευση.

Ουσιαστικά η Αθήνα ευελπιστεί ότι αν δεν σκεφτεί το ταμείο την έξοδό του από το πρόγραμμα, ίσως το σκεφτούν τώρα οι ευρωπαϊκές χώρες, μηδέ εξαιρουμένων της Γερμανίας και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επικαλέστηκε μάλιστα ο πρωθυπουργός και το «μαξιλαράκι» των περίπου 20 δισ. ευρώ που περίσσεψε από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και είναι διαθέσιμο για τη χώρα μας, για να υποστηρίξει ότι και αν ακόμη αποχωρήσει το ΔΝΤ, δεν τίθεται ανησυχία για τον δανεισμό της χώρας ως το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα