Τελικά δεν θα αναβληθεί η συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες

«Τούμπα» έκανε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την δυσφορία που εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, για την δεύτερη αναβολή της συζήτησης την ερχόμενη Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018, των αιτήσεων που έχουν καταθέσει τόσο οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, όσο και η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), για τη χορήγηση των 7 τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.

Τελικά, οι υποθέσεις, με απόφαση του προέδρου του ΣτΕ Νικολάου Σακελλαρίου, θα

συζητηθούν την 4η Μαΐου 2018.

Ειδικότερα, κ. Παππάς ενημερώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι η προγραμματισμένη για συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας της υπόθεσης των καναλιών που ήταν να γίνει 4 Μαίου 2018, θα αναβαλλόταν για δεύτερη φορά.

Έτσι, ο κ. Παππάς μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο 24/7, για τη νέα αναβολή εκ μέρους του ΣτΕ, της συζήτησης επί των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών εξέφρασε τη δυσφορία του, λέγοντας ότι «η ιστορία αυτή έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, και δεν μπορώ να καταλάβω προς τι η νέα αναβολή».

«Οφείλει ο καθένας να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, «οι διαρκείς αναβολές προκαλούν τη λογική, δεν μπορεί να αναβληθεί στο διηνεκές η απόφαση» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αναμένει ποια ημερομηνία θα θέσει το ΣτΕ για τη συζήτηση των προσφυγών. «Οι πολίτες κρίνουν και καταλαβαίνουν και δυστυχώς κάποιοι δεν κάνουν όσα θα έπρεπε να κάνουν για να προστατέψουν την αξιοπιστία του δικαστηρίου», τόνισε κλείνοντας το θέμα ο κ. Παππάς.

Κατόπιν αυτών, ο κ. Σακελλαρίου δεσμεύτηκε ότι οι υποθέσεις των τηλεοπτικών σταθμών θα συζητηθούν κανονικά την 4η Μαίου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αντίδραση του κ. Παππά, ο κ. Σακελλαρίου έκρινε ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι της αναβολής, καθώς το ΕΣΡ με την ημέρα συζήτησης θα καλύψει της εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του το ΣτΕ αναφέρει:
"Εν όψει των διαβιβασθέντων από τη διοίκηση στοιχείων και στη συνέχεια της αρχικώς χορηγηθείσης αναβολής, καθώς επίσης ότι είναι άδηλος ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας αδειοδότησης με την έκδοση σχετικών πράξεων του Ε.Σ.Ρ., εκρίθη ότι οι υποθέσεις μπορούν, τελικά, να εισαχθούν προς συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ".

Αρχικά οι αιτήσεις των καναλιών ήταν να συζητηθούν την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ηλία Μάζο και Δημήτρη Μακρή, αλλά αναβλήθηκε η συζήτησή τους για 4 Μαΐου 2018.
Την πρώτη φορά η συζήτηση των εν λόγω αιτήσεως αναβλήθηκαν από τους δύο εισηγητές- συμβούλους Επικρατείας, καθώς δεν είχε σταλεί από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης διευκρινιστικά τεχνικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί από το ΣτΕ.

Τα τεχνικά στοιχεία αφορούσαν τις προϋποθέσεις καθορισμού του αριθμού των αδειών που χορηγήθηκαν (7 άδειες), καθώς μπορούσε να χορηγηθούν 16 άδειες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των καναλιών.

Στην συνέχεια γνωστοποιήθηκε η αναβολής της συζήτηση της 4ης Μαίου 2018, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί η νέα ημερομηνία εκδικάσεως των αιτήσεων. Ο προσδιορισμός της νέας ημερομηνία αναμενόταν μέσα στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα. Αλλά στη συνέχεια άλλαξε όλο το σκηνικό.

Υπενθυμίζεται, ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αντένα, Άλφα, Σκάι, Σταρ και Μέγκα, όπως και η ΕΙΤΗΣΕΕ έχουν καταθέσει στο ΣτΕ αιτήσεις με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ για κάθε άδεια.
Το τίμημα θα καταβληθεί σε 10 ισόποσες δόσεις και η διάρκεια ισχύος των αδειών αυτών θα είναι δεκαετής από την ημερομηνία της έκδοσης της καθεμίας από αυτές.

Η πλευρά των καναλιών υποστηρίζει ότι τόσο η προκήρυξη όσο και οι σχετικές κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας και ενημερωτικού προγράμματος, και ειδικά ως προς τα οικονομικά δεδομένα, έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα, τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες, αλλά είναι αντίθετες και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Keywords
Τυχαία Θέματα