Τέλος εποχής για τα BlackBerry – Ο Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας πίσω από τα δημοφιλή κινητά των ‘90s

Καθοριστικές αλλαγές φέρνει η νέα χρονιά για την καναδική BlackBerry. Η δημοφιλής εταιρεία τηλεπικοινωνιών και ασύρματων δικτύων γυρίζει οριστικά σελίδα και κάνει πράξη όσα είχε ήδη, ανακοινώσει από το 2020 για περικοπές στη γκάμα των κινητών τηλεφώνων της.

Από τις 4 Ιανουαρίου 2022 και εξής, η BlackBerry

δεν θα υποστηρίζει όλες εκείνες τις συσκευές της που διαθέτουν το αρχικό λειτουργικό σύστημα της εταιρείας. Η εν λόγω απόφαση αναμένεται ωστόσο, να επηρεάσει μόνο τους χρήστες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα BlackBerry με συγκεκριμένα εγκατεστημένα λογισμικά της εταιρείας, όπως το BlackBerry 10, BlackBerry 7.1 ή παλαιότερες εκδόσεις.

Συνεπώς, στο εξής, δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν πολύ βασικές λειτουργίες όπως τηλεφωνικές κλήσεις και αποστολή SMS. Ακόμη, δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση δεδομένων καθώς και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Όλες οι υπόλοιπες συσκευές BlackBerry με λειτουργικό σύστημα Android, δεν θα επηρεαστούν από τις νέες ρυθμίσεις και θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Εταιρεία με «άρωμα Ελλάδας»

Η άλλοτε πρωτοπόρα εταιρεία στη βιομηχανία smartphones, χάρη στην οποία τη δεκαετία του 1990, το καταναλωτικό κοινό γνώρισε για πρώτη φορά «τον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας» ιδρύθηκε ως Research In Motion Limited (RIM) το 1984, από τους επιχειρηματίες Μάικ Λαζαρίδη και Ντάγκλας Φρέγκιν στο Οντάριο του Καναδά.

Πριν από την κυκλοφορία των πρώτων προϊόντων BlackBerry, η εταιρεία συνεργάστηκε με την αμερικανική εταιρεία ασύρματων δικτύων RAM Mobile Data καθώς και τη σουηδική Ericsson. Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό, πως η πρώτη εταιρεία η οποία πίστεψε στο όραμα του Λαζαρίδη ήταν η επενδυτική εταιρεία Working Ventures Canadian Fund Inc. η οποία διέθεσε το ποσό των 5 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων με σκοπό την ανάπτυξη της πρώτης συσκευής αμφίδρομης δικτυακής τηλεειδοποίησης με την υπογραφή της RIM.

Στις του 1998, η εταιρεία του Ελληνοκαναδού επιχειρηματία εισήχθη για πρώτη φορά στο Χρηματιστήριο του Τορόντο, με δημόσια εγγραφή ύψους 30 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, κυκλοφόρησε στην αγορά η συσκευή τηλεειδοποίησης Inter@ctive Pager 950 από την RIM η οποία επέτρεπε στους χρήστες να λαμβάνουν αλλά και να στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από όπου και αν βρίσκονται. Ο Μάικ Λαζαρίδης μαζί με τους συνεργάτες του είχαν φέρει την επανάσταση στον κλάδο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. 

Η συγκεκριμένη συσκευή ανταγωνίστηκε την αντίστοιχη SkyTel της αντίπαλης αμερικανικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Motorola. Τα προϊόντα της RIM άλλαξαν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις. Τα email σταδιακά, αντικατέστησαν τα σταθερά τηλέφωνα και έγιναν έτσι, ο κυρίαρχος τρόπος επικοινωνίας στις επιχειρήσεις.

Το 2002, η εταιρεία κυκλοφόρησε και το πρώτο της τηλέφωνο, συνδυάζοντας τις κλήσεις φωνής με τα emails στην ίδια συσκευή. Ήταν η στιγμή που η RIM πραγματικά, απογειώθηκε. Η πλειοψηφία κατείχε ένα BlackBerry – ακόμη, και το πιο δύσκολο καταναλωτικό κοινό, οι έφηβοι. Το BlackBerry της RIM τους έδωσε τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν μηνύματα χωρίς να καταναλώνουν τις «μονάδες» του κινητού τους.

Μέχρι το 2007, η εταιρεία του Μάικ Λαζαρίδη είχε καταφέρει να αναδειχτεί ως η πολυτιμότερη επιχείρηση στο χρηματιστήριο του Τορόντο, με κεφαλαιοποίηση 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι κάτοχοι BlackBerry υπολογίζονταν τότε, σε περίπου 10 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, πως η RIM ήταν μία από τις δέκα πιο επιθυμητές εταιρίες για απασχόληση στον Καναδά.

Apple και Google «βάζουν φρένο» στην ανάπτυξη της RIM

Ο μεγάλος ανταγωνισμός που δέχονται τα Blackberry από την Apple και την Google οδήγησαν τον ιδρυτή και επικεφαλής του κολοσσού Research in Motion (RIM), Μάικ Λαζαρίδη, να παραιτηθεί από το τιμόνι της επιχείρησης, τον Ιανουάριο του 2012.

Ο Λαζαρίδης, σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στη διοικητική πυραμίδα, αναγνώρισε ότι η εταιρία είχε ανάγκη από διαρθρωτικές αλλαγές. «Έρχεται μια στιγμή στην ανάπτυξη κάθε επιτυχημένης εταιρείας που οι ιδρυτές αναγνωρίζουν την ανάγκη να παραχωρήσουν τη σκυτάλη σε μια νέα ηγεσία», είχε δηλώσει στο παρελθόν. Τελικά, το 2013, η εταιρεία εξαγοράστηκε έναντι 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κατασκευάστρια εταιρεία έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones) BlackBerry είχε συμφωνήσει κατ’ αρχήν με την πρόταση εξαγοράς της από κοινοπραξία εταιρειών, με επικεφαλής την καναδική ασφαλιστική εταιρεία Fairfax Financial Holdings.

Η RIM μετονομάστηκε σε BlackBerry. Το 2016, η καναδική εταιρεία σταμάτησε οριστικά την παραγωγή των δικών της smartphones. Πλέον, έχει μετατοπίσει τις δραστηριότητές της από τα τηλέφωνα στο λογισμικό, παρέχοντας υπηρεσίες ασφαλείας λογισμικού σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. Η επωνυμία της πέρασε στην TCL Communication Technology Holdings, η οποία συνέχιζε να κυκλοφορεί τις δικές της συσκευές, έως το 2020, όταν και έληξε η σχετική συμφωνία. Οι συσκευές της TCL χρησιμοποιούν το λογισμικό Android και θα υποστηρίζονται έως τον Αύγουστο.

Ο «πατέρας» της BlackBerry

Ο Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας, ιδρυτής και σημερινός αντιπρόεδρος της εταιρείας Research In Motion (RIM), Μάικ Λαζαρίδης, γεννήθηκε το 1961, στην Κωνσταντινούπολη. Σε ηλικία πέντε χρόνων, η οικογένειά του μετακόμισε στον Καναδά.

Οι διακρίσεις ξεκίνησαν από πολύ νωρίς για τον αυτοδημιούργητο επιχειρηματία. Στα 12, κέρδισε το πρώτο του βραβείο. Είχε καταφέρει να διαβάσει όλα τα επιστημονικά βιβλία της δημόσιας βιβλιοθήκης της πόλης του. Σε ηλικία 18 ετών, έλαβε υποτροφία για το πρώτο έτος των σπουδών του, έχοντας βελτιώσει το σύστημα κουδουνιού του πανεπιστημίου του Waterloo.

Ξεκίνησε να σπουδάζει στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών του Πανεπιστημίου του Waterloo, με βασική κατεύθυνση την επιστήμη των υπολογιστών. Το 1984, η General Motors (GM) πρότεινε στον Μάικ Λαζαρίδη να αναπτύξει ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου για τα δίκτυα οθόνης. Ο Ελληνοκαναδός έκανε αμέσως, δεκτή την πρόταση του κολοσσού. Αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία του έργο του, η εταιρεία τού πρόσφερε συνολικά 600.000 δολάρια για τις υπηρεσίες του. Την ίδια χρονιά, ο Λαζαρίδης εγκαταλείπει τις σπουδές του, μόλις δυο μήνες προτού αποφοιτήσει. Με τα χρήματα που έλαβε από την GM, μια μικρή κρατική ενίσχυση και το ποσό των 15.000 δολαρίων που δανείστηκε από τους γονείς του, αποφάσισε να ιδρύσει την εταιρεία Research In Motion.

Είναι γεγονός πως το Blackberry οδήγησε στα ύψη τα κέρδη της RIM χρίζοντας τον Ελληνοκαναδό επιχειρηματία έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Με εκτιμώμενη περιουσία στα 800 εκατομμύρια δολάρια, το 2007 ο Μάικ Λαζαρίδης βρέθηκε στην 17η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον Καναδά και στην 651η θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes. Είναι παντρεμένος με την Οφηλία Τονγκ, με την οποία έχουν αποκτήσει μαζί δύο παιδιά. Σήμερα, ο Μάικ Λαζαρίδης ασχολείται με τον τομέα της κβαντικής έρευνας, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει δωρίσει αρκετά χρήματα στο σύστημα υγείας σύμφωνα με καναδικά δημοσιεύματα.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΛΠΕ: «Καλωσορίζουν» τη νέα χρονιά με τη νέα εταιρική δομή

Τσακρής: Σαν νέος ιός η Όμικρον – Νέα μετάλλαξη από τη Γαλλία (vid)

ΕΤΑΔ: Συμφωνία πώλησης ακινήτου στο Λιμάνι του Αστακού

Keywords
Τυχαία Θέματα