ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Πράσινο» σε νέα φωτοβολταϊκά 470 MW και στην άδεια προμήθειας 300 MW

Ένα ακόμη σημαντικό επενδυτικό άνοιγμα στον χώρο της ηλιακής ενέργειας κάνει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, δρομολογώντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων άνω των 500 MW στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Τον προηγούμενο μήνα ο Όμιλος έλαβε το «πράσινο φως» της ΡΑΕ για 12 νέες βεβαιώσεις παραγωγού συνολικής ισχύος 470 MW, για φωτοβολταϊκά πάρκα που θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένα σημεία της Θεσσαλίας (Φάρσαλα κ.α.).

Τα πάρκα αυτά είναι ισχύος από 10 MW έως και 150 MW, ενώ είχαν προηγηθεί τον Ιούνιο

άλλες τρεις άδειες για την ίδια περιοχή.

Πρόκειται για ένα μέρος μόνο από το ιδιαίτερα φιλόδοξο πλάνο της ΤΕΝΕΡΓ στο σκέλος της ηλιακής ενέργειας, στο πλαίσιο του οποίου έχει υπό ανάπτυξη και αδειοδότηση έργα συνολικής ισχύος 1,7 GW, εκ των οποίων άνω των 1,1 GW διαθέτουν ήδη άδεια παραγωγής.

Ο Όμιλος διαθέτει σήμερα σε λειτουργία τρία φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 8,5 MW, σε Αττική και Αιτωλοακαρνανία, αλλά εδώ και έναν χρόνο, εκτός από τα αιολικά όπου βρίσκεται και η μεγάλη «δύναμη πυρός» του, εστιάζει και στο πολλά υποσχόμενο πεδίο των φωτοβολταικών.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στα αδειοδοτημένα projects του Ομίλου περιλαμβάνονται και τα τρία πλωτά φωτοβολταϊκά σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 265 MW. Αυτά αφορούν ειδικότερα τα έργα 120 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Καστρακίου στο Αγρίνιο, 103 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου στην Άρτα και 42 ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου στο Αγρίνιο, με το συνολικό ύψος της επένδυσης, -μόνο για αυτά-, να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ.

Με στόχο τα 3.000 MW στην πενταετία

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήδη έχει αρχίσει να υλοποιεί τη νέα γενιά επενδύσεων πριν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο επενδυτικό πλάνο των 2 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογεί επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα, χερσαία φωτοβολταϊκά, αλλά και σε πλωτά φωτοβολταϊκά και πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα, καθώς και νέες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, πέραν του έργου αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και του υβριδικού έργου στο Αμάρι της Κρήτης.

Μέχρι της 30 Ιουνίου του 2021 η εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν 1.477,3 MW, ενώ διέθετε υπό κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 406 MW. Ο Όμιλος αναπτύσσει επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 1.983 MW, τα οποία θα είναι έτοιμα προς κατασκευή μέσα στην επόμενη περίοδο και θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου των 3.000 MW σε ορίζοντα πενταετίας.

Η νέα άδεια προμήθειας

Παράλληλα, η ΤΕΝΕΡΓ «εξοπλίστηκε» πρόσφατα και με μια νέα άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 300 MW, με διάρκεια 20 ετών και δυνατότητα παράτασης. Μια κίνηση που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των επιχειρησιακών προτεραιοτήτων, αλλά και των απαιτήσεων της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος διαθέτει ήδη άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 150 MW από τον Δεκέμβριο του 2011, η οποία λήγει τον Ιούλιο του 2032. Ωστόσο θεωρείτο απαραίτητη η αύξηση του ορίου και των επιλογών στο πλαίσιο και των νέων προοπτικών που ανοίγονται.

Μόλις χθες, άλλωστε, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η ΉΡΩΝ ανακοίνωσαν ότι έχουν υπογράψει ήδη τις 4 πρώτες μακροχρόνιες Συμβάσεις Πώλησης Ενέργειας (PPAs) με γνωστούς βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές, (με έναρξη διάθεσης ποσοτήτων ενέργειας ΑΠΕ από 1/10/2021), καθώς και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και με άλλους σημαντικούς ομίλους.

Έτσι και σε αυτό το πεδίο η ΤΕΝΕΡΓ οδηγεί την κούρσα καθώς πρόκειται για τα πρώτα PPAs στην ελληνική αγορά που προσφέρουν άμεση πρόσβαση των τελικών καταναλωτών στην πράσινη ενέργεια, ανοίγοντας στην πράξη, το δρόμο για φθηνό ρεύμα στη βιομηχανία αλλά και σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Κάτι που αποτελούσε επί χρόνια ζητούμενο.

Δεδομένου του εκτοπίσματος του που λόγω του ευρύτατου και αναπτυσσόμενου χαρτοφυλακίου του έχει από χρόνια καταστεί leader στις ΑΠΕ, ο Όμιλος «κλειδώνει» ηγετική θέση και στην αγορά των «πράσινων PPAs».

Keywords
Τυχαία Θέματα