Θ. Δρίτσας στους λιμενεργάτες: «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη θεσμοθέτηση Αρχής Λιμένα»

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο με Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC) τον κ. Jordi Aragunde, Παγκόσμιο Συντονιστή, τον κ. Anthony Tetard, Ευρωπαίο Συντονιστή και την γραμματέα κα. SusanaBusquets, τους οποίους συνόδευαν οι κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος και κ. Απόστολος Ντάλλας, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Λιμενεργατών Ελλάδας, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών και Χειριστών Υπαλλήλων ΟΛΠ,

κ. Θεόδωρος Τσεκούρας, ο πρόεδρος κ. Νικόλαος Γεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Γεώργιος Γώγος και ο αναπληρωτής Γ. Γ. κ. Ανέστης Σουλουκίδης, της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο πρόεδρος της Ένωσης Εποπτών –Αρχιεργατών ΟΛΠ κ. Πέτρος Ψυχογυιός.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Γιάννης Θεοτοκάς, ο Σύμβουλος Υπουργού κ. Χρήστος Λαμπρίδης, και ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού κ. Οδυσσέας Καμπόλης.

Ο Υπουργός, αφού καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες, έκανε αναφορά στις οικονομικές εξελίξεις, που αφορούν στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και επιμέρους στα λιμάνια, της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στο λιμάνι του Πειραιά, τονίζοντας πως η διαδικασία αποκρατικοποίησης, όπως αυτή γίνεται με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ δεν ήταν μια προγραμματική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης και πως έχει προκύψει ως εξέλιξη των δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους-δανειστές.

Με τη σειρά τους οι Εκπρόσωποι της Αντιπροσωπείας του Διεθνούς Συμβουλίου λιμενεργατών δήλωσαν πως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα λιμάνια της Ελλάδας. Επεσήμαναν την ανάγκη να διατηρηθεί ο Δημόσιος Έλεγχος των λιμανιών, να εξασφαλιστεί η συμμετοχή στη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν και να κατοχυρωθούν οι εργασιακές σχέσεις, ενώ τέλος ζήτησαν την επικύρωση των Διεθνών Συμβάσεων που αφορούν σε αυτές.

Ο κ. Δρίτσας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αντιπροσωπειών πως το Υπουργείο ήδη έχει ως προτεραιότητα και μελετά τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου της λιμενικής εργασίας με βάση τις συμβάσεις 137 και 152 του ILO. Επίσης, τόνισε πως προσετέθη στο άρθρο 5 της Σύμβασης Παραχώρησης, ειδική διάταξη που αναφέρεται στην απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τις εργασιακές σχέσεις, καθώς και την υγεία και ασφάλεια στο χώρο της εργασίας

Ο Υπουργός τέλος έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ανεξάρτητα από την έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον ΟΛΠ, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη θεσμοθέτηση Αρχής Λιμένα, ώστε κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα να εξασφαλίζονται οι κανόνες δημοσίου ελέγχου. Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και με σειρά άλλων πρωτοβουλιών και ρυθμίσεων, θα επιδιωχθεί η κατοχύρωση των εργαζομένων και των εργασιακών σχέσεων, όπως επίσης τα δικαιώματα των χρηστών του λιμένα και των παραλιμένιων πόλεων-δήμων. Στην κατεύθυνση αυτή, στο επόμενο διάστημα, καθίσταται αναγκαίος ένας νέος κύκλος κοινωνικής και θεσμικής διαβούλευσης για την εξειδίκευση και την εξασφάλιση όλων των παραπάνω. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τη σημερινή μας συνάντηση με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC), προς τους οποίους-όπως και προς τους Έλληνες συναδέλφους τους- δήλωσα πως αναμένω με ενδιαφέρον τις προτάσεις τους για την κατοχύρωση της λιμενικής εργασίας.»

Keywords
Τυχαία Θέματα