Θ. Κιτσάκος: Οι αποφάσεις της ΔΕΠΑ για το χρέος της ΒΦΛ είχαν την στήριξη της κυβέρνησης

Της Μαράννας Τζάννε

Σε πολιτική στοχοποίηση και προσπάθεια απομόνωσής του από την ενεργειακή αγορά, κάνει λόγο ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Θοδωρής Κιτσάκος, με αφορμή την πρόσφατη άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του, για τους χειρισμούς του αναφορικά με το χρέος των 120 εκατομμυρίων ευρώ της εταιρείας από τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων του ομίλου Λαυρεντιάδη.

"Εάν

θέλει ένα υπουργείο να παρέμβει σε μια ΔΕΚΟ, παρεμβαίνει σε χρόνο μηδέν και σε διώχνει. Είχαν όλη την ενημέρωση για ότι συνέβαινε με το χρέος", δήλωσε σε συνάντηση με δημοσιογράφους, αναφέροντας πολλές φορές ότι υπήρχε πλήρη κάλυψη από την κυβέρνηση για ότι αποφάσεις ελήφθησαν επί των ημερών του για την εταιρεία. "Τα χρέη τα ήξεραν άπαντες οι υπουργοί. Σε εβδομαδιαία βάση τα οφειλόμενα πήγαιναν στο ΥΠΕΝ και το ΤΑΙΠΕΔ. Το θέμα ήταν να μην κλείσει η παροχή αερίου προς την βιομηχανία γιατί υπήρχε ο φόβος τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι" σημείωσε ο κ. Κιτσάκος.

"Η κ. Θεοδώρα Τζάκρη, ως υφυπουργός Οικονομίας είχε θέσει τότε το θέμα ότι το κλείσιμο θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στον αγροτικό κόσμο, ο οποίος τροφοδοτείται από το λιπασματάδικο της ΒΦΛ".

Ο κ. Κιτσάκος υποστήριξε ότι το Μάιο του 2017 και ενώ η κατάσταση φάνηκε να είχε πιάσει πάτο σε ότι αφορά τις δυνατότητες επίλυσης, έγινε διυπουργική παρουσία των συναρμόδιων υπουργών Δραγασάκη, Φλαμπουράρη, Σταθάκη, με την συμμετοχή της ΔΕΗ, τραπεζών και ΤΑΙΠΕΔ. "Εκεί πήγα με σκοπό να πάρω κάτι σαν ΔΕΠΑ. με χρέος τότε 92 εκ . ευρώ. Μονοπώλησαν όμως το θέμα, οι απολυμένοι της ΒΦΛ. Όλοι και εγώ μαζί ήθελαν τα εργοστάσια ανοικτά. Μια ολόκληρη πόλη ζει από τα λιπάσματα".

Ο κ. Κιτσάκος απέφυγε να αναγνωρίσει λάθος χειρισμούς δικούς του, αποδίδοντας ότι έγινε και οδήγησε στον εκτροχιασμό του χρέους, σε παραλείψεις και ελλειπή ενημέρωση ακόμη και στελεχών εντός της ΔΕΠΑ αλλά και στο πολιτικό κόστος να μην διαταραχθούν οι εργασιακές σχέσεις και βρεθούν στο δρόμο οι 180 εργαζόμενοι της βιομηχανίας.

Κατά την θητεία του, ισχυρίστηκε ότι εξοφλήθηκαν όλα τα τιμολόγια πώλησης φυσικού αερίου ενώ όπως είπε εισπράχτηκαν και 8 εκ. έως 9 εκατ. ευρώ έναντι του παλαιού χρέους. Επέρριψε όμως ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι διαφορετικά διαχειρίζεσαι ένα χρέος 42 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν η οφειλή το 2011 και διαφορετικά όταν αυτό εκτοξεύεται στα 90 εκ. ευρώ. Στο θέμα μάλιστα της πολιτικής διαχείρισης, επισήμανε την στάση ευπατρίδη όπως χαρακτήρισε υπουργού της κυβέρνησης το 2014, λέγοντας ότι στην συζήτηση να σταματήσει η παροχή αερίου, προτάθηκε να διατηρηθεί η ΕLFE εν ζωή και να αναλάβει πρωτοβουλία προς τους μετόχους να μην διακοπεί το αέριο.

Σημείωσε δε, ότι η γ.σ των μετόχων αποφάσισε η εταιρεία του ομίλου Λαυρεντιάδη να καταβάλλει το χρέος κατά 50% μετρητά και κατά 50% με μεταχρονολογημένες επιταγές της ΒΦΛ και όχι συνδεδεμένων εταιρειών. Επιπλέον πρόσθεσε ότι λίγο πριν την απομάκρυνσή του από την εταιρεία είχαν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις για νομικές κινήσεις εναντίον της ELFE, το νήμα των οποίων έπιασε αμέσως μετά η παρούσα διοίκηση. Άφησε πάντως αιχμές ως προς την άρνησή της, να προχωρήσει σε αναγκαστική διαχείριση παρόλο που ήταν ένα σχέδιο που είχε επεξεργαστεί η ΔΕΠΑ.

Ο ρόλος των ακινήτων

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Κιτσάκος, υπήρχε από παλιά πρόταση ώστε η έκταση που ανήκει στην ΕLFE στο Καλοχώρι να γίνει distribution center για LNG στα Βαλκάνια. "Είχε τεθεί ως όρος και ήταν στρατηγικό λάθος που δεν έγινε γιατί έτσι θα πάτσιζε η ΔΕΠΑ το χρέος".

Το καλοκαίρι 2015 η ΕLFE επαναφέρει το θέμα της αξιοποποίησης και του συμψηφισμού του χρέους με τα ακίνητα (υπήρχε η υπογραφή σχετικού MOU), παρά το γεγονός ότι αυτά ήταν δεσμευμένα από την Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, αλλά και υποθηκευμένα.

"Η νομική υπηρεσία της ΔΕΠΑ όφειλε να το ξέρει ότι έχουν δεσμευτεί τα ακίνητα από τη οικονομική αστυνομία. Στις 16 Νοεμβρίου 2015, υπήρξε σχέδιο αναγνώρισης και διακανονισμού του χρέους με τα ακίνητα. Είναι όνειδος ότι έγινε ιδιωτικό συμφωνητικό με δεσμευμένα τα ακίνητα" δήλωσε την Τρίτη η πρώην διοίκηση της ΔΕΠΑ.

Ο κ. Κιτσάκος υποστήριξε ότι παρέβαλε ένα MOU μεταξύ ΔΕΠΑ και ΒΦΛ για την αξιοποίηση ακινήτων, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιεί την Άνοιξη του 2016 με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ και ενώ η ΒΦΛ έδειχνε διάθεση ικανοποίησης των οφειλών.

"Το θέμα με τα ακίνητα ξεκινήσαμε να το πιάνουμε το Μάρτιο του 2016. Έγιναν τρεις εκτιμήσεις με ρήτρα ειδικού αγοραστή, η οποία άνοιγε το εύρος της αξίας του ακινήτου. Όμως το ακίνητο ήταν προσημειωμένο στις τράπεζες". O κ. Κιτσάκος σημείωσε ότι η ΔΕΠΑ είχε αναθέσει μελέτη στην PWH αρχές του 2015, η οποία στην σελ. 16 τεύχος 3, ανέφερε ότι σύμφωνα με το νομικό τμήμα της ΕLFE έχει απαγορευτεί η εκποίηση ακινήτων λόγω παρέμβασης της αρχής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος".

Όπως είπε, κάποιοι ήξεραν από τη Άνοιξη του 2015 ότι δεν μπορούσε να γίνει συμψηφισμός με τα ακίνητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα