Θεοδωρόπουλος (Chipita): «Βλέπει» γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων από Ιανουάριο
Στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός, που βρίσκεται σε ανοδική τροχιά λόγω του σπιράλ των διεθνών ανατιμήσεων από τις πρώτες και δευτερεύουσες ύλες ως το μεταφορικό και το ενεργειακό κόστος, θα εξελιχθεί σε διαρθρωτικός πυροδοτώντας τελικώς δομικές αλλαγές στις πολιτικές κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών, προέβη ο Πρόεδρος της Chipita κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
Ο ίδιος, μιλώντας στο «Fortune CEO Initiative
-«επιστρέφουν», όπως είπε, «κακές συνήθειες και πολιτικές» που οδήγησαν στην κρίση της περασμένης δεκαετίας και την πτώχευση,
-δεν αντιμετωπίζονται τα μεγάλα και ακανθώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας με πρώτο και κύριο την καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης,
«Οι κεντρικές τράπεζες αυτή τη στιγμή προσπαθούν να μην γίνει διαρθρωτικός ο πληθωρισμός και αυτό κυρίως πιέζοντας τις κυβερνήσεις να μην το περάσουν στους μισθούς. Ωστόσο πιστεύω ότι δεν θα τα καταφέρουν. Θεωρώ ότι αναπόφευκτα θα περάσει στους μισθούς γιατί αυτός ο πληθωρισμός είναι πολύ ‘άγριος’», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρόπουλος. Και συμπλήρωσε: «Δεν είναι αυτό το 3% και 4% που βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Στον τομέα μου, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός. Για να καταλάβετε, τα φυτικά λιπαρά έχουν ανέβει 400%, τα δημητριακά 50% με 60%, τα υλικά συσκευασίας 40% με 50 %, η ζάχαρη 18%, το κακάο 15%…, για την ενέργεια περιττό να μιλήσω! Δεν γίνεται λοιπόν οι επιχειρήσεις να μην ανεβάσουν 10% τις τιμές τους. Πολλές προσπαθούν να συγκρατηθούν ως το τέλος της χρονιάς. Νομίζω όμως ότι θα το δούμε αυτό ξεκάθαρα το Γενάρη. Και αυτό θα δώσει μεγάλα νούμερα πλέον στον πληθωρισμό, οπότε θα αναγκαστούν και οι κυβερνήσεις να το περάσουν στους μισθούς».
Σύμφωνα με τον ίδιο «μπήκαμε σε μία φάση όπου θα ζήσουμε με πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια. Το καλό για την Ελλάδα είναι πως προς το παρόν η κα Λαγκάρντ έχει αποφασίσει να μην αλλάξει το μίγμα της πολιτικής της, όμως όταν αποφασίσει να το αλλάξει θα στεναχωρηθούμε!», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Επιστρέφουν κακές συνήθειες»Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο η χώρα βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο το τελευταίο διάστημα ο ίδιος εντοπίζει την επανάληψη «κακών συνηθειών» του παρελθόντος, όπως είπε. «Δυστυχώς ο κορωνοϊός μας έκανε να ξεχάσουμε γρήγορα τα μαθήματα που πήραμε απ’ την οικονομική κρίση. Βλέπω ως κοινωνία να επιστρέφουμε στα λάθη του παρελθόντος, όπως το να περιμένουμε όλοι απ’ το Κράτος ως ‘μπαμπάς’ να μας λύσει όλα τα προβλήματα… Ξεχνάμε ότι έχουμε κράτος που έχει πάνω από 200% του ΑΕΠ χρέος και έχει περιορισμένες δυνατότητες. Και ξεχνάμε επίσης ότι όταν τελειώσει η πανδημία πρέπει να επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να μην φθάσουμε πάλι σε μία νέα κρίση και πτώχευση σε πέντε χρόνια από τώρα. Δυστυχώς όμως βλέπουμε ακραία πράγματα να γίνονται», σημείωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος. Μάλιστα επικαλέστηκε την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση των επαγγελματιών της εστίασης. «Μου έκανε εντύπωση. Τι ακριβώς ζητούσαν απ’ το Κράτος; Να επιτρέψει στους ανεμβολίαστους να μπαίνουν στα καταστήματα; Με άλλα λόγια βλέπουμε ότι πάλι αρχίζει η ιστορία των παράλογων συνδικαλιστικών αιτημάτων που συνέβαλαν στην προηγούμενη πτώχευση… Παράλληλα βλέπουμε και ένα Κράτος που για τους ίδιους λόγους, αλλά με άλλη ένταση, ξεκινά στην ίδια πορεία…».
«Δεν έχουμε σωστή ταχύτητα και ένταση»Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η υπόθεση του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί ευκαιρία για τη χώρα, ωστόσο εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα. «Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση αλλά όχι με τη σωστή ταχύτητα και ένταση», είπε χαρακτηριστικά. «Φοβάμαι ότι έχουμε ακουμπήσει πολλές ελπίδες στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο σε γενικές γραμμές θα απευθυνθεί σε μεγάλους οργανισμούς. Είδαμε τα πρώτα 5-6 έργα που μπήκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης να είναι και πάλι έργα υποδομών, το σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνας Θεσσαλονίκης λιμάνια κοκ. Το Ταμείο Ανάκαμψης δε νομίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα τα επιτόκια είναι αρκετά χαμηλά. Το Ταμείο δίνει πρόσβαση σε ακόμα χαμηλότερα, όμως οι διαφορές των επιτοκίων από μόνες τους είναι τόσο μικρές που δεν θα αποτελούσαν λόγο για να δημιουργηθεί μία νέα επένδυση. Απλά πιστεύω ότι οι επενδύσεις που θα γινόντουσαν έτσι κι αλλιώς, θα πάρουν ένα κομμάτι του δανεισμού τους με ένα χαμηλότερο επιτόκιο και άρα θα τις βοηθήσουμε λιγάκι. Δεν είναι όμως αυτό που ζητά η ελληνική οικονομία! Χρειαζόμαστε σοβαρές, μεγάλες, εμβληματικές επενδύσεις,. Χρειαζόμαστε μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων για να μπορούν να σταθούν στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Πράγματα που γίνονται σιγά σιγά τα προχωράμε, όμως οι ρυθμοί, φοβάμαι, είναι μικρότεροι απ’ τις οικονομίες που είναι άμεσα ανταγωνιστές μας, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία και γενικά οι ευρωπαϊκές χώρες του νότου».
Ρεκόρ εξαγορώνΠαρ’ όλα αυτά, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, στη χώρα υπάρχει έντονη κινητικότητα ξένων επενδυτικών κεφαλαίων καθιστώντας μάλιστα τη φετινή χρονιά ως την καλύτερη εδώ και πολλά χρόνια στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Όπως υπολόγισε έχουν γίνει ντιλς για εταιρείες του μη χρηματοοικονομικού τομέα ύψους 9 δισ ευρώ φέτος. «Οι ξένοι αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες, έχουν τη δυνατότητα να συγχωνεύσουν δυνάμεις και έτσι να γίνονται πιο ανταγωνιστικές. Βέβαια μην περιμένουμε απ’ αυτούς μακροχρόνιες δεσμεύσεις, αφού δεν είναι στρατηγικοί επενδυτές αλλά κυρίως funds, τα οποία επενδύουν με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, συνήθως 4-5 έτη. Στη συνέχεια θα θελήσουν να βγουν απ’ αυτές τις επενδύσεις. Και εκεί θα πρέπει οι Έλληνες επιχειρηματίες να παίξουμε ρόλο, να πάρουμε μερικά απ’ αυτά τα μαγαζιά και να πάμε παρακάτω».
«Ατολμία»Ερωτηθείς πάντως για τα νέα κίνητρα που θεσπίζει η κυβέρνηση τόσο για τη διευκόλυνση συγχωνεύσεων ΜμΕ όσο και για επενδύσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου, ο κ. Θεοδωρόπουλος εμφανίστηκε προβληματισμένος. Εκτίμησε ότι τα κίνητρα συγχωνεύσεων «δεν θα φέρουν σοβαρά αποτελέσματα» και «αλλαγές στην οικονομία» κυρίως καθώς «ο Έλληνας δεν έχει τη νοοτροπία, ούτε την εκπαίδευση του συνεταιρίζεσθαι». Τα δε κίνητρα του νέου αναπτυξιακού τα χαρακτήρισε «άτολμα» στεκόμενος κυρίως στο όριο των 10 εκατ. ευρώ που επιβάλει στις ενισχύσεις.
«Είμαι υπέρ των φορολογικών κινήτρων και όχι να δίνονται λεφτά στο χέρι του επιχειρηματία, γιατί αυτό στο παρελθόν δημιούργησε πολλές φορές στρεβλά φαινόμενα. Αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω, με δεδομένο ότι στην Ευρώπη το όριο των φορολογικών κινήτρων που μπορεί κανείς να δώσει είναι στα 25 εκατ. ευρώ, εμείς γιατί να το βάλουμε στα 10. Το 10 ταιριάζει σε επενδύσεις περίπου 20 εκατ. ευρώ. Εάν κάνεις επένδυση ως 20 εκατ. ευρώ μπορείς να πάρεις σε φορολογικα κίνητρα το 45% της επένδυσης σου. Να μην πληρώσεις φόρο εισοδήματος για τα πρώτα 9 εκατ. που πρέπει να καταβάλεις. Αν κάνεις 30,40,100 εκατ. επένδυση, πάλι θα έχεις τα 9 εκατ.! Δεν θέλουμε μεγάλες επενδύσεις για τον τόπο μας;
Και μάλιστα τη στιγμή που, βεβαίως υπάρχει η αντίθεση άποψη ότι είμαστε δημοσιονομικά στριμωγμένοι, πόσα λεφτά να δώσουμε σε επιδοτήσεις…. Μα δεν θα δώσει λεφτά το Κράτος. Εστω σε μία επιχείρηση της χαρίσουμε το φόρο εισοδήματος για κάποια χρόνια, θα δημιουργήσει φόρο μισθωτών υπηρεσιών, θα δημιουργήσει ΙΚΑ, ΦΠΑ απ’ την προστιθέμενη αξία που θα δημιουργήσει στα προϊόντα… Κάνουμε βήμα, όμως τα κάνουμε άτολμα! Δεν ξέρω γιατί… ίσως γιατί φοβόμαστε μην πουν ότι είμαστε πολύ με τις επενδύσεις και το Κεφάλαιο… δεν ξέρω!».
Καλή χρονιάΤέλος ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι το 2022, εφόσον δεν κρύβει μεγάλες εκπλήξεις στο μέτωπο της πανδημίας, «θα είναι σίγουρα μία πολύ καλή χρονιά». Εκτίμησε δε πως η ανάπτυξη θα είναι περίπου ίδια με τη φετινή. «Από εκεί και πέρα, το 2023 θα αποδειχθεί επίσης μία καλή χρονιά. Ήδη φαίνεται ότι αργεί να ικανοποιηθεί η ζήτηση με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα… Άρα για λίγα χρόνια θα πάμε καλά, θα πάρουμε και κάποιες σωστές αποφάσεις … όλα καλά! Μόνο που δεν λύνουμε τα βασικά και χρόνια και ακανθώδη προβλήματα μας με πρώτο και κύριο αυτό της Δικαιοσύνης. Δεν λύνουμε τα προβλήματα της κακής μας νοοτροπίας, του Κράτους ‘μπαμπά’ που θέλουμε όλοι να λύνει τα προβλήματα μας, Επίσης οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, δεν κοιτάμε στο εξωτερικό να βρούμε λύσεις στα προβλήματα μας, κοιτάμε πως θα συνδικαλιστούμε να πιέσουμε την κυβέρνηση να βρούμε λύση μέσα στην Ελλάδα. Αυτές οι ενδογενείς αδυναμίες της Ελλάδος που μας οδήγησαν την προηγούμενη φορά στην πτώχευση, φοβάμαι ότι επαναλαμβάνονται».
Διαβάστε ακόμη
«Κούρεμα» ενοικίων: Επιστρέφουν αποζημιώσεις Covid όσοι τις έλαβαν χωρίς να πρέπει
ΔΕΗ: Μέγα διαγωνισμός για το lifting 146 καταστημάτων σε όλη τη χώρα
Σήμερα και αύριο κληρώνει για την Τράπεζα Αττικής, την Dory και τις Γούρνες ενώ ο Δάβαρης ξεφεύγει από το «σφυρί»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πώς έχασαν το αφορολόγητο των αποδείξεων χιλιάδες φορολογούμενοι (Πίνακας)
- «Κούρεμα» ενοικίων: Επιστρέφουν αποζημιώσεις Covid όσοι τις έλαβαν χωρίς να πρέπει
- Προβλήματα από τη βροχή στην Αττική - Πάνω από 80 κλήσεις στην Πυροσβεστική
- Τι σημαίνει για την Ελλάδα η κατάρρευση της τουρκικής λίρας
- Μήπως είναι πανδημία Ευρωπαίων;
- Άρης Σερβετάλης: «Αδυνατώ να υποστηρίξω τον διαχωρισμό των ανθρώπων»
- Sniper: Το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο της «Αριάδνης», το νέο «φιάσκο» της Ελλάκτωρ και το σχέδιο «ΜΙΝΙΟΝ»
- Θεοδωρόπουλος (Chipita): «Βλέπει» γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων από Ιανουάριο
- Πληρώνονται οι συντάξεις Δεκεμβρίου
- Καιρός - meteo: Βροχές και τοπικές καταιγίδες με πτώση της θερμοκρασίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- «Κούρεμα» ενοικίων: Επιστρέφουν αποζημιώσεις Covid όσοι τις έλαβαν χωρίς να πρέπει
- Θεοδωρόπουλος (Chipita): «Βλέπει» γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων από Ιανουάριο
- ΔΕΗ: Μέγα διαγωνισμός για το lifting 146 καταστημάτων σε όλη τη χώρα
- ΟΑΕΔ: Μπαράζ πληρωμών μέχρι και 29 Νοεμβρίου
- Ο αγώνας της Γεννηματά ενάντια στο φόβο
- Υπερωρίες: Καταργείται η υποχρέωση των εργοδοτών να τις δηλώνουν – 9ωρο χωρίς έξτρα πληρωμή
- «Πανδημία ανεμβολίαστων» στην Ευρώπη – Εφιαλτική πρόβλεψη για επιπλέον 700.000 νεκρούς
- Απολιγνιτοποίηση: Στην Κοζάνη ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή
- Πανδημία και οικονομικοί κίνδυνοι
- Τελευταία Νέα New Money
- Θεοδωρόπουλος (Chipita): «Βλέπει» γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων από Ιανουάριο
- Απολιγνιτοποίηση: Στην Κοζάνη ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή
- Υπερωρίες: Καταργείται η υποχρέωση των εργοδοτών να τις δηλώνουν – 9ωρο χωρίς έξτρα πληρωμή
- Πανδημία και οικονομικοί κίνδυνοι
- «Πανδημία ανεμβολίαστων» στην Ευρώπη – Εφιαλτική πρόβλεψη για επιπλέον 700.000 νεκρούς
- ΔΕΗ: Μέγα διαγωνισμός για το lifting 146 καταστημάτων σε όλη τη χώρα
- Ο αγώνας της Γεννηματά ενάντια στο φόβο
- ΟΑΕΔ: Μπαράζ πληρωμών μέχρι και 29 Νοεμβρίου
- «Κούρεμα» ενοικίων: Επιστρέφουν αποζημιώσεις Covid όσοι τις έλαβαν χωρίς να πρέπει
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Συρία: Δύο νεκροί και έξι τραυματίες από επιδρομή του Ισραήλ στη Χομς
- Τι αντίκτυπο έχουν τα «τερτίπια» του πετρελαίου στην τσέπη των Ελλήνων καταναλωτών
- Για κέρδη ρεκόρ ετοιμάζονται οι εταιρείες πληροφορικής
- Πιερρακάκης: Στήριξη των ΜμΕ για την προσαρμογή τους στο ψηφιακό περιβάλλον
- Άστατος ο καιρός- Πού θα πέσει η θερμοκρασία
- Τουρκία: Η λίρα στο “γκρεμό”, οι πολίτες στα σ/μ για καφέ-ζάχαρη με δελτίο – Αλλάζουν ανά ώρα οι τιμές σε αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά
- ΕΡΓΟΣΕ: Στα 4 δισ. ευρώ ο συνολικός «λογαριασμός» για τα 6 projects του ανταγωνιστικού διαλόγου
- Ποιες πρέπει να είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εμβολιασμό