Τι απαντούν Σταθάκης και Παναγιωτάκης για τα προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ

Μέσα από έγγραφη απάντηση προς τον βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ Δημ. Αντωνίου ο υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκης αποδίδει το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ στις ληξιπροθεσμες οφειλές πελατών της, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να απαντά πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Ο δε Πρόεδρος της επιχείρησης κ. Μ. Παναγιωτάκης παραδέχεται στον βουλευτή ότι ο κύκλος εργασιών θα μειωθεί και άλλο «ως αποτέλεσμα της μείωσης μεριδίου αγοράς στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» και γι αυτό «αναζητά και

εξετάζει ευκαιρίες και δυνατότητες ανάπτυξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για επέκταση σε άλλες αγορές και προϊόντα». Απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για την ταμειακή κατάσταση επικαλούμενος το γεγονός ότι η διαδικασία κατάρτισης τόσο του προϋπολογισμού του έτους 2017, όσο και των χρηματοοικονομικών προβολών για την περίοδο έως το 2018, είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν υποβληθεί προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο και επομένως είναι απόρρητα. Παραδέχεται ωστόσο ότι «οι οφειλές της ΔΕΗ Α.Ε έναντι προμηθευτών, Αναδόχων έργων, κ.λ.π είναι αυξημένες και εξυπηρετούνται με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν λόγω προβλημάτων ρευστότητας».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη «οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στην αποφυγή απώλειας μεριδίου αγοράς μόνο από τα πλέον κερδοφόρα και χαμηλού ρίσκου και δαπανών διαχείρισης τμήματα της αγοράς. Η απώλεια μεριδίου αγοράς θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και να προέρχεται από όλες τις κατηγορίες πελατών».

Όπως τονίζει τα προβλήματα ρευστότητας σήμερα της ΔΕΗ οφείλονται κυρίως στη μειωμένη, σε σχέση με τα προ κρίσης χρόνια, εισπραξιμότητα των τρεχόντων λογαριασμών, καθώς και στη δράση του ανταγωνισμού, ο οποίος στοχεύει στους πλέον κερδοφόρους και συνεπείς πελάτες, έχοντας ήδη αφαιρέσει από τη ΔΕΗ μερίδιο περίπου 7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015.

Παραθέτει δε στην απάντηση του και τρεις δράσεις στις οποίες προβαίνει η εταιρεία:

1.Μετά την αποσαφήνιση του πλαισίου της αγοράς, Επεξεργασία Στρατηγικού Σχεδίου σύμφωνα με τις ήδη διακηρυγμένες στρατηγικές κατευθύνσεις για επέκταση, διαφοροποίηση και επιχειρηματικές συνεργασίες.

2.Πρωτοβουλίες, μέτρα και δραστηριότητες βελτίωσης της εισπραξιμότητας με παροχή νέων τιμολογιακών προϊόντων, διευκολύνσεων, στοχευμένων αποκοπών λόγω χρέους, επικοινωνία.

3.Η έκπτωση του 15% σε συνεπείς πελάτες, η οποία πέραν της κοινωνικής και αναπτυξιακής της διάστασης, συντελεί στην αύξηση και διατήρηση των διακανονισμών για την εξόφληση των οφειλών, η οποία κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σήμερα έχουν ήδη διακανονίσει με το νέο πρόγραμμα των 36 δόσεων τις οφειλές τους περίπου 530.000 πελάτες με συνολική οφειλή 1,4 δισ. €.

Keywords
Τυχαία Θέματα