Τι είναι η επενδυτική φιλοσοφία «ESG»;
Θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα νέο «συμβόλαιο» της επιχειρηματικότητας με την κοινωνία. Ωστόσο, τα αρχικά ESG, που σημαίνουν Environmental, Social and Governance (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση) σηματοδοτούν πλέον μια ευρύτερη φιλοσοφία που οφείλει να διαπνέει τις επενδυτικές προτεραιότητες και τη λειτουργία κάθε οικονομικής οντότητας (εταιρείας, τράπεζας ή fund).
Υπό αυτό το πρίσμα, αποτελούν πράγματι ένα νέο «συμβόλαιο» με την κοινωνία σε όλες τις διαστάσεις της, αυτής των εργαζομένων, αλλά
Παράλληλα, όμως, αυτή η φιλοσοφία εμπεριέχει την αδήριτη υποχρέωση συμμόρφωσης με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, που κάτω από το βάρος των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής καθίσταται μονόδρομος.
Το σκέλος της εταιρικής διακυβέρνησης δεν αποτελεί απλά ένα συμπλήρωμα, αλλά, αντίθετα, αποτυπώνει την εξέλιξη στη διοίκηση και τη διαχείριση των επιχειρήσεων μέσα από την υιοθέτηση αυστηρών προτύπων και διαρκούς λογοδοσίας, έναντι ενός παρελθόντος αυθαιρεσίας και προσωποκεντρικών στρατηγικών.
Το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξηςΣτη σημερινή κατάσταση και με τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, το δίλημμα δεν είναι «καλή ή κακή ανάπτυξη», αλλά ότι η ανάπτυξη ή θα είναι βιώσιμη ή δεν θα υπάρξει.
Κάτι που γίνεται πλέον ευρύτερα αποδεκτό τόσο από τους επενδυτές, όσο και από τις επιχειρήσεις, τοποθετώντας την, ούτως ή άλλως, αμφίδρομη σχέση τους σε νέες βάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές αξιολογούν όλο και περισσότερο τα ESG κριτήρια των εταιρειών, καθώς αυτά αποτυπώνουν τη στρατηγική τους να µεγιστοποιούν την αξία των µετοχών τους, συνδράµοντας, ταυτόχρονα, στο κοινωνικό-περιβαλλοντικό γίγνεσθαι με όρους βιωσιμότητας.
Από την άλλη, οι εταιρείες υιοθετώντας την επενδυτική φιλοσοφία και τα κριτήρια ESG οικοδομούν ένα πιο ελκυστικό επενδυτικό προφίλ, που θα τους εξασφαλίσει ευκολότερη πρόσβαση σε χρηµατοδότηση από τις θεσμικές και εμπορικές τράπεζες, καθώς και από τα επενδυτικά κεφάλαια.
Οι τρεις βασικοί πυλώνεςΈτσι, η επενδυτική φιλοσοφία ESG καθίσταται «πυξίδα» για τη λειτουργία επιχειρήσεων και επενδυτών, περιλαμβάνοντας τρεις βασικούς πυλώνες:
Περιβάλλον, που εξειδικεύεται σε πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, δράσεις για την κλιματική αλλαγή, περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, χρήση «πράσινων» μορφών ενέργειας, ενεργειακή εξοικονόμηση και αποδοτικότητα, αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων και των φυσικών πόρων κ.α.Κοινωνική ευθύνη, που εξειδικεύεται στα εργασιακά δικαιώματα, την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, την ισότητα των φύλων, τις δράσεις ΕΚΕ κ.α.Ορθή εταιρική διακυβέρνηση, που προτάσσει την επιχειρηματική ηθική και διαφάνεια, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη λογοδοσία, την ανεξαρτησία του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών Ελέγχου, την πολιτική απολαβών για τα διοικητικά στελέχη κ.ά.Η υιοθέτηση της επενδυτικής φιλοσοφίας ESG δικαιώνεται με βάση τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με αυτά τα κριτήρια διαρκώς αυξάνονται. Έτσι, εκτιμάται ότι την επόμενη 20ετία τα ESG funds θα συγκεντρώσουν πάνω από 15 τρισ. δολάρια, τα οποία και θα κατευθυνθούν σε βιώσιμες επιχειρήσεις και επενδύσεις.
Με άλλα λόγια, έχει ανοίξει ήδη ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και στο συγκεκριμένο πεδίο η Ευρώπη πρωταγωνιστεί. Ταυτόχρονα, όμως, όλα τούτα σημαίνουν και ένα «καμπανάκι» αφύπνισης και κινητοποίησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου ότι εδώ οι επιδόσεις της χώρας μας βρίσκονται κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Μια «φρέσκια» ιστορία με παλιές ρίζεςΠάντως, για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η φιλοσοφία ESG είναι χρήσιμο να ανατρέξουμε στο παρελθόν. Γιατί μπορεί αυτά τα τρία γράμματα να εισέβαλαν στη ζωή των επιχειρήσεων μετά τη δημοσίευση της Οδηγίας Τaxonomy από την Κομισιόν πριν από έναν χρόνο (22/6/2020), αλλά οι ρίζες βρίσκονται μισό αιώνα πριν.
Η αφετηρία όσον αφορά το σκέλος της κοινωνικής υπευθυνότητας είναι στις αρχές της δεκαετίας του ’70, στις ΗΠΑ, όταν έγινε η πρώτη κινητοποίηση για την αποφυγή επενδύσεων σε επιχειρήσεις που ενεπλάκησαν στο πόλεμο του Βιετνάμ. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1977, μια αντίρροπη τάση υποστήριξε εταιρείες που πρόβαλαν την αντίθεσή τους με το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική. Τις επόμενες δεκαετίες τα κριτήρια διευρύνθηκαν πέραν της κοινωνικής διάστασης, περιλαμβάνοντας περιβαλλοντικά ζητήματα, με σταθμό το Πρωτόκολλο του Κιότο το 1997.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 η φιλοσοφία ESG υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ αποτελώντας στρατηγική προτεραιότητα. Από το 2010 περνάμε στη φάση της σταδιακής και κλιμακούμενης επικράτησης των ESG κριτηρίων, με σταθμούς τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015, αλλά και την παρουσίαση από την Κομισιόν του EU Sustainable Finance Action Plan το 2018.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ποια χώρα έχει το καλύτερο συνταξιοδοτικό – Και ποια το χειρότερο
- H ΝΟVA παρουσίασε τη νέα συνδρομητική πλατφόρμα ΕΟΝ ΤV (vid)
- Φωτογραφική απόφαση της αμερικανικής βουλής ετοιμάζεται να τιμωρήσει τον Ερντογάν για τη Λιβύη
- Ο ΟΗΕ προκαλεί τον Έλον Μασκ: Δώσε 6 δισ. για να σώσεις 42 εκατομμύρια ανθρώπους
- Nova: Λανσάρει νέα πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης
- Πάρκο Φυλής: Στην τελική ευθεία η παραγωγή και δωρεάν παροχή ρεύματος σε 5.000 οικογένειες
- Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την αποφυλάκιση Πατέλη
- EIT Community Booster: Ενίσχυση επιχειρηματικών προσπαθειών στα πλαίσια του New European Bauhaus, με 1 εκατ. ευρώ
- Sunlight: Μετασχηματίζεται σε εταιρεία τεχνολογίας με θαυμαστό ρυθμό ανάπτυξης
- Σε χαμηλό 4 εβδομάδων το φυσικό αέριο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- H ΝΟVA παρουσίασε τη νέα συνδρομητική πλατφόρμα ΕΟΝ ΤV (vid)
- Έκδοση διαβατηρίου: Αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης – Θα ισχύουν περισσότεροι περιορισμοί
- Νορβηγικό Ταμείο Πλούτου: Πώς προσαρμόζεται στα κριτήρια ESG και στην κλιματική αλλαγή
- Το πρώτο επιμορφωτικό πρόγραμμα potentia #DreamBlue forum στη Χίο
- Τσακλόγλου: Στόχος μας η εξασφάλιση καλύτερων συντάξεων στους νέους
- Η ανακύκλωση μπαταριών οχημάτων και βιομηχανίας είναι ευθύνη όλων μας!
- Eurostat: Αντιμέτωποι με τη φτώχεια το 27,5% των Ελλήνων – Στο top 3 της Ευρώπης η χώρα μας (vid)
- Ιταλία: Μειώνεται ο φόρος εισοδήματος για το 2022
- Sunlight: Αύξηση 180% στα EBITDA το α’ εξάμηνο του 2021
- Τι είναι η επενδυτική φιλοσοφία «ESG»;
- Τελευταία Νέα New Money
- Τι είναι η επενδυτική φιλοσοφία «ESG»;
- Eurostat: Αντιμέτωποι με τη φτώχεια το 27,5% των Ελλήνων – Στο top 3 της Ευρώπης η χώρα μας (vid)
- Έκδοση διαβατηρίου: Αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης – Θα ισχύουν περισσότεροι περιορισμοί
- Νορβηγικό Ταμείο Πλούτου: Πώς προσαρμόζεται στα κριτήρια ESG και στην κλιματική αλλαγή
- H ΝΟVA παρουσίασε τη νέα συνδρομητική πλατφόρμα ΕΟΝ ΤV (vid)
- Ιταλία: Μειώνεται ο φόρος εισοδήματος για το 2022
- Τσακλόγλου: Στόχος μας η εξασφάλιση καλύτερων συντάξεων στους νέους
- Sunlight: Αύξηση 180% στα EBITDA το α’ εξάμηνο του 2021
- Το πρώτο επιμορφωτικό πρόγραμμα potentia #DreamBlue forum στη Χίο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Elevate Greece: Τεράστιο ενδιαφέρον από τις Startup για το ESG Innovation Challenge
- ΟΟΣΑ: Ευνοϊκή η τάση του ελληνικού χρέους έως το 2060
- Απόφαση «χαστούκι» στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
- Ρωσία: Καθιερώνει ημέρες μη-εργασίας για να περιοριστεί η έξαρση της Covid-19
- Βρετανία: Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών
- Ο ΟΗΕ προκαλεί τον Έλον Μασκ: Δώσε 6 δισ. για να σώσεις 42 εκατομμύρια ανθρώπους
- Australian Open: Οι Αυστραλοί δεν θα δώσουν βίζα σε ανεμβολίαστους αθλητές
- Ford Focus: Εξηλεκτρισμός και υψηλή συνδεσιμότητα
- ΚΥΑ: Πώς θα διενεργούνται τα υποχρεωτικά rapid tests των ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα