Τι κρύβει η πίεση της Τρόικας για τις τράπεζες

Πόσες είναι οι τελικά οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών; Τις τελευταίες ημέρες ακούσαμε διάφορες εκδοχές με την πιο μετριοπαθή στα 4,5 δις. και την πλέον ακραία στα 24 δισ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος που είναι η αρμόδια αρχή και επιπλέον επικαλείται τις μελέτες που έκαναν σοβαρά ονόματα της αγοράς, οι Blackrock, Rothschild, Ernst & Young, υποστηρίζει ότι οι ανάγκες είναι μεταξύ 5,8 δις.

και 6,2 δις. Στον αντίποδα, η Τρόικα τοποθετεί τον πήχη στα 7-8 δις.

Κάθε φορά που η Τρόικα έρχεται για έλεγχο στην Ελλάδα, παρακολουθούμε στην ίδια ένταση ένα διαπραγματευτικό θρίλερ, για διαφορετικά όμως θέματα κάθε φορά. Ωστόσο, διαφωνία για τις τράπεζες δεν έχουμε παρακολουθήσει ξανά και μάλιστα δημοσίως. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει στο τέλος της εβδομάδος τα αποτελέσματα των stress test, αλλά τι ρήγμα εμπιστοσύνης δημιουργείται, όταν η Τρόικα δεν συμφωνεί σε αυτά τα νούμερα;

Η απόσταση μεταξύ των 6 και των 8 δις. είναι τεράστια. Ανάλογα με το που θα τοποθετηθεί ο πήχης στο εύρος μεταξύ των συγκεκριμένων αριθμών, οι κρατικοποιημένες συστημικές τράπεζες γίνονται δύο. Μέχρι στιγμής η Τράπεζα της Ελλάδος διαχειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία το ζήτημα των τραπεζών. Δεδομένου ότι η χώρα χρεοκόπησε και τα κουρέματα των ομολόγων «έφαγαν» όλα τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, όπως και ότι κατά κύματα έφυγαν από τις τράπεζες συνολικά 70 δις. καταθέσεις, είναι θαύμα ότι το -τραπεζικό σύστημα -με τις όποιες έστω αδυναμίες- στέκεται σήμερα στα πόδια του.

Τους επιτυχείς και ψύχραιμους χειρισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος στην κορύφωση της κρίσης, αναγνώριζε η Τρόικα και για αυτό την αντιμετωπίζει ως αξιόπιστο, σοβαρό και ισότιμο συνομιλητή της ελληνικής πλευράς. Αυτή η ισορροπία τώρα φαίνεται να διαταράσσεται με ευθύνη της Τρόικας. Δυόμιση μήνες τώρα η Τρόικα αμφισβητεί τα αποτελέσματα των stress test, αμφισβητώντας ταυτόχρονα το κύρος τριών σοβαρών οργανισμών (Blackrock, Rothschild, Ernst & Young ) κάτι που δεν θα γινόταν σε οποιαδήποτε βορειοευρωπαϊκή χώρα. Τι κρύβεται πίσω από τη στάση της Τρόικας; Ίσως μια προσπάθεια για δυο ιδιωτικές και δυο κρατικές τράπεζες; Γιατί διάσταση με την Τρόικα για το είδος των μεταρρυθμίσεων είναι μια λογική εξέλιξη. Διάσταση για τα κεφάλαια που χρειάζονται οι τράπεζες είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη.

Blogger Αλέξανδρος Κασιμάτης
Keywords
Τυχαία Θέματα