Τι κρύβει το ταξίδι – αστραπή του Τσακαλώτου σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Του Κωστή Πλάντζου

Αγώνα για να μειώσει τον «λογαριασμό» των νέων μέτρων λιτότητας (μείωση αφορολογήτου, περικοπες συντάξεων κλπ) που ζητούν οι δανειστές και να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η β΄ αξιολόγηση δίνει πλέον η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει από αύριο σε Παρίσι και Βρυξέλλες, για να ζητήσει στήριξη από Γαλλία και Κομισιόν, τους «μεγάλους συμμάχους»

που έχει αυτήν τη στιγμή η Αθήνα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές όμως, είναι σίγουρο πως και ο Γάλλος ομόλογός του, Μισέλ Σαπέν, αλλά και ο Επίτροπος Μοσχοβισί, θα του ζητήσουν να συντομεύει αφού, αν χαθεί ο Φεβρουάριος και η εκκρεμότητα παραμένει, από Μάρτιο και μετά η Αθήνα θα βρίσκει πλέον μονίμως «κλειστές πόρτες» στην Ευρώπη.

Στο «ζύγι» πάντως ο κύριος Τσακαλώτος βάζει δύο κυρίως θέματα:

1. Τα οικονομικά ανταλλάγματα για να κλείσει η συνολική συμφωνία για αξιολόγηση, δόσεις, δάνεια, πλεονάσματα, χρέος και συμμετοχή του ΔΝΤ.

Παρότι η κυβέρνηση ανακοινώνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και ζητά και μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο για να ασκήσει πολιτική, οι δανειστές τα αμφισβητούν και «βλέπουν» ελλείμματα που χρηματοδοτούν παροχές. Φέρονται να της ζητούν «εδώ και τώρα» να νομοθετήσει νέα μόνιμα μέτρα λιτότητος ως το 2020, ύψους 4,5 ή έως και 5 δισ. ευρώ, ασχέτως εάν θα παραμείνει τελικώς ή όχι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Από πλευράς του ο κ.Τσακαλώτος θέλει να περιορίσει τη «ζημιά» στο μισό, δηλαδή σε νέα μέτρα της τάξεως των περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ,

2. Το πολιτικό διακύβευμα αν δεν κλείσει το ελληνικό ζήτημα ως τον Φεβρουάριο το αργότερο.

Από τη μια οι Ευρωπαίοι έχουν εκλογές (Μάρτιο στην Ολλανδία, Απρίλιο η Γαλλία, Σεπτέμβριο η Γερμανία) και οι σημερινές κυβερνήσεις δεν θέλουν να έχουν την Ελλάδα στα πόδια τους.

Από την άλλη, αν ξεκινήσει το εκλογικό ντόμινο και η αξιολόγηση καθυστερεί, μετά οι ξένες κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να λάβουν «γενναιόδωρες» για την Αθήνα αποφάσεις, πιεζόμενες από την αντιπολίτευση και λαϊκίστικα κόμματα στις χώρες τους -που ζητούν και διακοπή του 3ου προγράμματος διάσωσης εάν φύγει το ΔΝΤ.

«Σφήνα» στα προγνωστικά μπαίνει πλέον όμως και η πορεία της Ιταλίας, που μπορεί να φοβίσει τους Βόρειους και να τρομάξει τους Νότιους, οδηγώντας σε ευνοϊκότερες (ή ενδεχομένως και σε δυσμενέστερες όμως) εξελίξεις και αποφάσεις για τη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα