Τι να κάνουν οι καταθέτες για να προστατευτούν στα ΑΤΜ

Υπάρχουν "καλά" και "κακά" ΑΤΜ, με έρευνα ασφαλείας να αναφέρεται στα κόλπα που χρησιμοποιούν οι κακοποιοί για να μπλοκάρουν ένα μηχάνημα ανάληψης χρημάτων και τι πρέπει να κάνουν οι χρήστες καρτών αυτόματων ανάληψης για να προστατευτούν από τις απάτες.

Εν μέσω καλοκαιριού παρατηρείται αύξηση των υποθέσεων κλοπών PIN από παγιδευμένα ΑΤΜ, αναφέρει έρευνα της εταιρείας software

FICO και της European ATM Security Team.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα ο αριθμός παγιδευμένων ATM σημείωσε ρεκόρ το 2015 στις ΗΠΑ, αυξανόμενος κατά 546% σε σχέση με το 2014.

Η European ATM Security Team ανακάλυψε ότι στην Ευρώπη η αντίστοιχη άνοδος παγιδευμένων μηχανημάτων ανάληψης χρημάτων ήταν για το 2015 της τάξης του 19%.

Η FICO, έχοντας παρακολουθήσει εκατοντάδες ΑΤΜ σε όλες τις ΗΠΑ, συμπέρανε ότι τα ΑΤΜ που βρίσκονται σε τράπεζες είναι πιο ασφαλή, σε σχέση με όσα είναι μεμονωμένα.

Ο Brian Krebs, υπεύθυνος ασφαλείας και συγγραφέας ανακάλυψε συσκευή κοντά μπακάλικο η οποία σκάναρε τις κάρτες των καταθετών και έκλεβε τα PIN τους.

"Προειδοποιώ τους αναγνώστες να αποφεύγουν τα μοναχικά ΑΤΜ και να προτιμούν όσα βρίσκονται σε τοίχους τραπεζών", σημειώνει ο Krebs ενώ τονίζει ότι οι κακοποιοί προτιμούν τα μοναχικά ΑΤΜ (εκτός τραπεζών) αφού είναι χαμηλότερα τα επίπεδα ασφάλειας σε αυτά.

"Αν κάποιος βλέπει κάτι περίεργο στο ΑΤΜ πριν κάνει ανάληψη, καλό είναι να μην την κάνει", αναφέρει ο Krebs.

Για να αποφύγει κάποιος χρήστης κρυφές κάμερες που τοποθετούν οι κακοποιοί για να αποσπάσουν τα PIN πελατών, καλό είναι να κρύβει με το χέρι του το καντράν όταν πληκτρολογεί τον κωδικό του, αφού στο κόλπο των κρυφών καμερών καταφεύγουν οι περισσότεροι κακοποιοί, ενώ έχει μελετηθεί ότι οι καταθέτες σπάνια κρύβουν τον κωδικό τους.

Το βέλος δείχνει που τοποθετείται συνήθως κρυφή κάμερα για να κραταγράφει τις συναλλαγές.

Σε άλλες περιπτώσεις η κάμερα τοποθετείται σε διαφημιστικό υλικό κοντά στο ATM με θέα όμως στο πληκτρολόγιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα