Τι ποσό από τα 24 δισ. ευρώ του κρατικού «κορβανά» ανέλαβαν να διοχετεύσουν στην αγορά οι τράπεζες

«Από τα 24 δισ. ευρώ που αφορά σε ένα συνολικό πλέγμα δημοσιονομικών και μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας που έχει ανακοινώσει και έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση για το 2020, τα 8,5 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Από τα δύο αυτά προγράμματα το 56% των δανείων έχουν κατευθυνθεί σε μικρές επιχειρήσεις έως 50 εργαζόμενους». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή B1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών

του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, με αφορμή σχετικό άρθρο του Πρώτου Θέματος («Που πάνε τα λεφτά μας; »).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ζαββό η κυβέρνηση αμέσως μετά την εμφάνιση της πανδημίας έθεσε σε εφαρμογή μία σειρά εξειδικευμένων και στοχευμένων παρεμβάσεων, με σκοπό την αναχαίτιση της εξάπλωσής της, καθώς και κάθε δυνατή οικονομική ενίσχυση για τους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας. Έτσι, δημιουργήθηκε σε πρώτη φάση ένα σημαντικό ανάχωμα στην πρωτοφανή αυτή κρίση. «Το ποσό των 24 δισ. ευρώ αφορά σε ένα συνολικό πλέγμα δημοσιονομικών και μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας που έχει ανακοινώσει και έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση για το 2020, ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για 62 παρεμβάσεις , οι οποίες κατανέμονται ως ακολούθως:

Ποσό 4,9 δισ. ευρώ που προκύπτει από μείωση εσόδων της κυβέρνησης και αφορά σε παρεμβάσεις, όπως είναι αυτή της μείωσης προκαταβολής φόρου εισοδήματος, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε αναστολή, αναστολές ΦΠΑ κ.ά.Ποσό 10,7 δισ. ευρώ που προκύπτει από αύξηση δαπανών της κυβέρνησης και αφορά σε μέτρα, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η αποζημίωση ειδικού σκοπού των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε αναστολή, αλλά ακόμα και μέτρα, όπως είναι η κάλυψη δαπανών εξοπλισμού για ενίσχυση εθνικού συστήματος υγείας και προσλήψεις εκτάκτου υγειονομικού προσωπικού.Ποσό 2,5 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις παροχής ρευστότητας και συγκεκριμένα για προγράμματα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων.Ποσό 5,7 δισ. ευρώ που προκύπτει από τη μόχλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

«Έχουν γίνει και επιπλέον παρεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, η αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων και επιταγών των πληττόμενων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, αλλά συμβάλλουν στη στήριξη των επιχειρήσεων», εξήγησε ο κ. Ζαββός και συνέχισε: «Από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες εισέπραξαν τα ποσά, αλλά μέσω αυτών και από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) διοχετεύθηκε η ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις».

Συγκεκριμένα διοχετεύτηκε το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ , το οποίο με μόχλευση της τάξεως των 5,7 δισ. ευρώ, αυξάνεται σε 8,2 δισ. ευρώ. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας παρέχει εγγυήσεις επί νέων δανείων κεφαλαίου κίνησης που λαμβάνονται από μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και που είτε ανεστάλη η λειτουργία τους είτε πλήττονται ευρύτερα από τον Covid-19. Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας έχουν διοχετευθεί έως το τέλος του 2020 4,6 δισ. ευρώ σε 521 μεγάλες επιχειρήσεις και σε 9.620 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήδη το ποσό αυτό έχει αυξηθεί κατά περίπου ένα δισ. ευρώ και ποσοστό 57%, δηλαδή, 3,2 δισ. ευρώ έχει διοχετευθεί στις μικρομεσαίες και ποσοστό 43%, δηλαδή, 2,4 δισ. ευρώ, έχουν κατευθυνθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, έως το τέλος του 2020 έχουν διοχετευθεί δύο δισ. ευρώ σε 17.804 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, με τους τελικούς δικαιούχους να ξεπερνούν τις 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συνολικά, μέχρι το τέλος του 2020 από τα δύο αυτά προγράμματα έχουν χρηματοδοτηθεί 27.424 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 521 μεγάλες επιχειρήσεις.

«Από την μεριά τους, οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση, με περίπου 20 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) είπε ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2020 δόθηκαν αναστολές περίπου σε 400.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ. Οι επίμαχες αναστολές δε, γίνονται πέραν και επιπλέον των ρυθμίσεων δανείων και που αναλογούν σε 15 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσω των ρυθμίσεων ή των αναστολών το τραπεζικό σύστημα έχει διευκολύνει δανειολήπτες για ποσά που ανέρχονται σε 45 δισ. ευρώ», πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Δεν λέω ότι όλα είναι ρόδινα. Έχει, όμως, γίνει μία τεράστια προσπάθεια για να χρηματοδοτηθεί πραγματικά η οικονομία και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ας είμαστε και ειλικρινείς. Ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι bankable, δεν έχουν, δηλαδή, όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία επιτρέπουν άμεσα στις τράπεζες να τις χρηματοδοτήσουν».

Διαβάστε ακόμα:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Την Τρίτη «πληρώνει» η 5η – Αλλάζουν τα ποσά στην 6η και την 7η

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ανύπαρκτη η εταιρία Greenhill των Μπάκου – Καϋμενάκη

Πλατίνα: Με ράλι άνω των 1.300 δολαρίων καθιστά τον χρυσό… ξεπερασμένο

Keywords
Τυχαία Θέματα