Τι σημαίνει η βρετανική ψήφος για τη χώρα και για το brexit

Το εκλογικό σοκ για τους Βρετανούς Συντηρητικούς θέτει πολλά πράγματα σε αμφισβήτηση, όχι μόνον στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι επίκεινται οι συνομιλίες για το brexit. Η έλλειψη αυτοδυναμίας των Τόρις και οι πιέσεις για παραίτηση της Τερέζα Μέι δημιουργούν ένα σκηνικό αβεβαιότητας, την ώρα που το νέο κοινοβούλιο φαίνεται ότι θα είναι "μετέωρο" (hung)

1. Τι ακριβώς σημαίνει "μετέωρο" Κοινοβούλιο;

Σημαίνει ότι κανένα κόμμα

δεν έχει την πλειοψηφία στη βουλή των Κοινοτήτων. Αυτό συνέβη και το 2010 όταν οι Συντηρητικοί υποχρεώθηκαν σε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Η άλλη επιλογή είναι η κυβέρνηση "ανοχής" των Συντηρητικών, δηλαδή να επιτραπεί στους Τόρις να κυβερνήσουν χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και ακολούθως να αναζητήσουν συμμαχίες προκειμένου να περάσουν τα νομοσχέδια που θέλουν. Στο βρετανικό Κοινοβούλιο αρκεί να διαθέτει κάποιος 326 έδρες προκειμένου να κερδίζει τις ψηφοφορίες.

2. Ποιος μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση;

Προφανώς οι Συντηρητικοί. Η μια λύση είναι, όπως είπαμε, η κυβέρνηση ανοχής κι η άλλη ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης με τη στήριξη του μικρού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, που επίσης έχει ταχθεί υπέρ του brexit.

3. Μπορεί η Μέι να παραιτηθεί;

Το διακύβευμα για τους Βρετανούς Συντηρητικούς από σήμερα το πρωί είναι "αλλαγή" ή "σταθερότητα". Η Τερέζα Μέι δέχεται πιέσεις να υποβάλει παραίτηση, ωστόσο φαίνεται ότι έχει ισχυρές αντιστάσεις. Παραδοσιακά οι Συντηρητικοί απαλάσσονται από ηγέτες με χαμηλή εκλογικη΄επίδοση πιο έυκολα από τους Εργατικούς

4. Τι σημαίνουν όλα αυτά για το brexit;

Πρώτον ότι μπορεί να καθυστερήσει η έναρξη των συνομιλιών, που επρόκειτο να αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα. Μπορεί επίσης να στερήσει τις Βρυξέλλες από το γνωστό, ως τώρα, διαπραγματευτή στο πρόσωπο της Τερέζας Μέι. Ακόμα θα χρειαστεί περισσότερος σχεδιασμός και προγραμματισμός γιατις συνομιλίες εξόδου της Βρετανίας. Η επόμενη βρετανική κυβέρνηση είναι πιθανό να ερμηνεύσει τη λαϊκή ψήφο ως μήνυμα για να πάει σε ένα "πιο ήπιο" brexit. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν το δήλωσε απερίφραστα πριν λίγο: Σήμερα το σκληρό brexit πήγε στον κάλαθο των αχρήστων".

Keywords
Τυχαία Θέματα