Τι συμβαίνει με την κυβέρνηση και τους επενδυτές -σωτήρες;

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ήταν αρχές της άνοιξης όταν γνωστοί για τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση δημοσιογράφοι (όχι δηλαδή του καθ' ύλην αρμόδιου επιχειρηματικού και οικονομικού ρεπορτάζ, αλλά πολιτικοί ρεπόρτερς) διαφήμιζαν με κείμενα τους πως «ήλθε η ώρα επαναλειτουργίας της ΕΝ.ΚΛΩ». Της πολύπαθης κλωστοϋφαντουργίας για την οποία ενδιαφερόταν λουξεμβουργιανό fund. Με βαρύγδουπους τίτλους τότε διαφήμιζαν πως το fund αγόρασε καταληκτικά τα τρία εργοστάσια της πάλαι ποτέ κραταιάς

βιομηχανίας, πως έχει επέλθει λύση με τους εργαζόμενους και πως το Μαξίμου είναι ανήμερο και εγκρίνει τη διαδικασία. Μάλιστα συνδικαλιστές της εταιρείας προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα φιλοξενούνταν στην κρατική τηλεόραση μιλώντας για τη «νέα προοπτική» ενώ βουλευτές της βορείου Ελλάδος «στρίμωχναν» τους αντιπολιτευόμενους συναδέλφους τους για το γεγονός πως «τα ξένα funds δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα». Ο πρόεδρος των εργαζόμενων στην εταιρεία Γιάννης Μουσουλίδης μάλιστα έταζε δημοσίως σε βίντεο που είχε αναρτήσει και η ΑΥΓΗ με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ότι «1η Σεπτεμβρίου επαναλειτουργούμε».

Να όμως που όπως αποδεικνύει το αστυνομικό αυτή τη φορά δελτίο, ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας. Για την ακρίβεια ο επενδυτής που θα έσωζε την πολύπαθη εταιρεία και τους ταλαιπωρημένους από την μακροχρόνια ανεργία εργαζόμενους συνελήφθη στις 23 Οκτώβρη κι έχει να αντιμετωπίσει βαριές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Ο λόγος για τον 53χρονο δήθεν μεγαλοεπενδυτή με το ξένο fund Aiglon SLP από το Λουξεμβούργο, που θα εξαγόραζε όπως σε κατ’ ιδίαν επαφές του στο Μέγαρο Μαξίμου έταζε ότι θα επαναλειτουργούσε την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (ΕΝΚΛΩ) και τον οποίο το υπουργείο Οικονομίας παρουσίαζε περίπου ως νέο «ευεργέτη».

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη στο Λαγονήσι από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με ένταλμα αφορούσε την κακουργηματική απάτη και καταδικαστική απόφαση με ποινή φυλάκισης 8 μηνών για υπεξαίρεση. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι αποτελεί συνεργάτη μεγάλου επιχειρηματία με σχέσεις στο νομό Ηλείας και ο οποίος φέρεται το 2012 να είχε πουλήσει για 135.000 ευρώ φωτοβολταϊκά στην Ηλεία, τα οποία όμως δεν του ανήκαν αλλά ήταν του «γείτονα». Έχοντας κατορθώσει ο τελευταίος να βρει πρόσβαση στην κυβέρνηση διαφήμιζε τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ και με υπουργούς του ενώ δίπλα του είχε κατορθώσει να φέρει και εκπροσώπους των εργαζόμενων – μέλη του κυβερνητικού κόμματος που με θέρμη τον υποστήριζαν είτε εντός των κόλπων των υπαλλήλων είτε ακόμα και από δημόσιο βήμα.

Τι γράφαμε τον Ιούλιο

Το πρόβλημα υπέδειξε με δημοσίευμα του πρώτο το οικονομικό site www.newmoney.gr μιλώντας στις 4 Ιουλίου για «πολιτικά παιχνίδια με την τύχη της ΕΝΚΛΩ». Γράφαμε τότε ότι τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου που επισήμαιναν πως «σε πλήρη συνεργασία και συνεννόηση με τους εργαζόμενους ένα επενδυτικό fund με έδρα το Λουξεμβούργο (αλλά και με ελληνικό ενδιαφέρον) αγοράζει την ΕΝΚΛΩ βάζοντας τέλος στην επί δεκαετίες αποβιομηχάνιση της Βορείου Ελλάδος» ήταν υπερβολικά. Προσθέταμε δε ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού πως «κύκλοι δε της Νάουσας μιλάνε για ένα πολύ περίεργο παιχνίδι που έχει στηθεί γύρω από το κουφάρι της ΕΝ.ΚΛΩ καθώς δεν αποκλείεται το ενδιαφέρον funds και προσώπων για την τύχη της εταιρείας και των παγίων στοιχείων της να είναι προσχηματικό με στόχο να ροκανίζουν το χρόνο, να μπλοκάρουν άλλες διαδικασίες αξιοποίησης της περιουσίας της εταιρείας με αποτέλεσμα με το πέρασμα του χρόνου, να έλθουν να πάρουν κυριολεκτικά μπιρ παρά μια βιομηχανία με ειδικό βάρος και σημαντική περιουσία».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως βάσει των στοιχείων μας το λουξεμβουργιανό fund είχε δεσμευτεί πως στις 30 Ιουνίου, θα αγόραζε τα εργοστάσια και τον εξοπλισμό της ΕΝΚΛΩ. Πιο πριν το χρονικό όριο που είχε τεθεί ήταν η 10η Μαρτίου 2017. Όμως τελικά τίποτα δεν προχώρησε και κάποιοι προφανώς έπαιζαν τα δικά τους παιχνίδια. Ενδιαφέρον στοιχείο επίσης είναι πως μια στενή ομάδα πρώην εργαζόμενων της ΕΝ.ΚΛΩ κινούσε τη διαδικασία υπέρ του διωκόμενου και προφανώς τώρα οι ίδιοι οφείλουν να απολογηθούν στους συναδέλφους τους για τα πεπραγμένα τους. Όλα τα παραπάνω συνέβησαν με τρόπο παράτυπο καθώς το fund και η ομάδα των συνεργαζόμενων συνδικαλιστών δεν συγκαλούσαν με τον δέοντα τρόπο την Επιτροπή Πιστωτών της ΕΝΚΛΩ λαμβάνοντας αποφάσεις χωρίς να ενημερώνουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι με το συγκεκριμένο θέμα έχουν ασχοληθεί ενεργά όχι μόνο οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άτομα που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία του κόμματος (π.χ. Πάνος Ρήγας) και κοντά στον πρωθυπουργό. Να όμως που αυτή η πρόταση που προφανώς ακούστηκε κι έπαιξε επικοινωνιακά για να συνοδεύσει το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μακεδονία την περασμένη άνοιξη, τελικά δεν προχωράει λόγω διώξεων. Πρέπει να επισημάνουμε πως τέτοιο ήταν το «δούλεμα» που υπήρξε προς τους ταλαιπωρημένους εργαζόμενους ώστε ο φερόμενος ως επενδυτής και οι εργαζόμενοι υπέγραψαν έως και «μνημόνιο κατανόησης στις αρχές του Απρίλη, διασφαλίζοντας τα μισθολογικά αι εργασιακά δικαιώματα» όπως έγραφε ο φιλικός προς την κυβέρνηση Τύπος. Ειδικότερα τονιζόταν πως ο ενδιαφερόμενος επενδυτής κατέθεσε επίσημη πρόταση στο πτωχευτικό δικαστήριο για την εξαγορά του υπολοίπου της πτωχευτικής περιουσίας της ΕΝΚΛΩ. Η ιδιοκτησία της νέας εταιρείας θα ήταν κατά 80% στο επενδυτικό κεφάλαιο και κατά 20% στους πρώην εργαζομένους και οι μισθοί θα ξεκινούσαν από 751 ευρώ. Η πρόταση αφορούσε τις τρεις εργοστασιακές μονάδες, σε Μαρωνεία (Κομοτηνή), Ροδόπη (Κομοτηνή) και Στενήμαχο (Νάουσα) και από πίσω, παρασκηνιακά υποστηριζόταν από πρόσωπο της προηγούμενης διοίκησης, με σχέσεις με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύνδικος πτώχευσης είχε προειδοποιήσει

Σε βάρος του 53χρονου όμως εκκρεμούσε το 16/2015 ένταλμα σύλληψης της ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Ηλείας, με το οποίο διατασσόταν η προσωρινή του κράτηση σε περίπτωση σύλληψής του. Όπως μας έχει τονίσει η σύνδικος πτώχευσης, Ελένη Χρονοπούλου, η οποία από την αρχή αντιτάχθηκε στο θολό αυτό σχέδιο πώλησης της ΕΝΚΛΩ που τελικά αποδείχθηκε «κούφιο», «από την αρχή της υπόθεσης είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις ως προς το ποια είναι τα ελληνικά συμφέροντα πίσω από την επένδυση. Ολο το προηγούμενο διάστημα τα μόνα νομιμοποιητικά έγγραφα που είχα λάβει από τον εκπρόσωπο του επενδυτή ήταν σε φωτοτυπία δύο σελίδες, όπου αναφέρεται το όνομα του εκπροσώπου, το κεφάλαιο σύστασης που ανέρχεται στις 12.500 ευρώ, το τραπεζικό γραφείο επενδύσεων στον Παναμά και η ημερομηνία σύστασης. Επομένως, οι όποιες αναφορές για επανεκκίνηση εργοστασίων της πτωχευμένης εταιρίας στόχευαν μάλλον στον πρόσκαιρο εντυπωσιασμό». Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως η κα. Χρονοπούλου για τις λογικές της αντιδράσεις είχε δεχθεί απειλές καθώς θεωρούνταν ο λόγος που «μπλοκαριζόταν η σωτήρια επένδυση». Σε δήλωσή του πάντως ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της απερχόμενης Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία, Ιματισμό και Δέρμα (ΟΕΚΙΔΕ), για τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σύλληψη του μεγαλοεπενδυτή της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ) για κακουργηματική απάτη σημειώνει:«Το πρόσφατο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας ομόφωνα κατήγγειλε το άθλιο παζάρι με πολλαπλές στοχεύσεις που παίζεται στις πλάτες των εργαζομένων - ανέργων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. Με βάση και αυτές τις εξελίξεις αποδεικνύεται περίτρανα ποιοι είναι οι νέοι “εθνικοί ευεργέτες” όπως τους παρουσιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Keywords
Τυχαία Θέματα