Τι συμβουλεύει η Patek Philippe τους ανταγωνιστές της

Οι ανεξάρτητοι ωρολογοποιοί είχαν καλύτερες επιδόσεις από τις μεγάλες εταιρείες

Οι άνθρωποι που κατασκευάζουν μερικά από τα πιο ακριβά ρολόγια της Ελβετίας έχουν να δώσουν μια συμβουλή στον υπόλοιπο κλάδο: χαμηλώστε ταχύτητες.

Αυτή η συμβουλή ίσως αποτρέψει την επανάληψη της τελευταίας διετίας, όπου οι ωρολογοποιοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε απολύσεις, αλλά και επαναγορά εμπορευμάτων, μετά τη βεβιασμένη τους είσοδο στην κινεζική αγορά που κατέληξε άδοξα. Πάνω από 20 φίρμες ετοιμάζονται να δείξουν τις δημιουργίες τους στην Εκθεση

Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για μια σειρά μη εισηγμένων εταιρειών που κατάφεραν να αποφύγουν τα χειρότερα και που αναφέρουν ότι υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί ο κίνδυνος.

«Δεν θα πρέπει να βιάζεστε», αναφέρει ο πρόεδρος της Patek Philippe, Thierry Stern. «Είναι πιο σημαντικό να διατηρεί κανείς τη σπανιότητα του προϊόντος του. Οι περισσότερες εταρείες επέλεξαν να βιαστούν, γιατί έπρεπε να πετύχουν κάποια νούμερα. Οι μέτοχοι τις πίεσαν. Για εμάς τα πράγματα δεν είναι έτσι».

Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η Ελβετία έχει παράξει πάνω από 1 δισ. ρολόγια και η βιομηχανία αναμένει σημάδια ότι η χειρότερη ύφεση που εμφανίζει η ζήτηση από τη δεκαετία του '80, μπορεί να τελειώνει. Η εταιρεία Richemont που φτιάχνει ρολόγια για φίρμες, όπως η Cartier, ανέφερε ότι οι πωλήσεις ρολογιών στα καταστήματά της αυξήθηκαν την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν όμως λόγω των περιορισμένων παραγγελιών από άλλους εμπόρους λιανικής πώλησης. Η μετοχή της Richemont και της Swatch σημείωσε πάντως άνοδο λόγω του κλίματος αισιοδοξίας ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.

Την ίδια ώρα, φίρμες όπως η Patek, η Audemars Piguet και η Richard Mille αναφέρουν ότι έχουν πλεονέκτημα έναντι των εισηγμένων ανταγωνιστών τους, γιατί δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις των μετόχων για αύξηση της παραγωγής. Εάν το έκαναν αυτό, τότε τα προϊόντα τους θα μετατρέπονταν σε είδη ευρείας κατανάλωσης και θα έχαναν σε αίγλη και πολυτέλεια.

Και οι τρεις παραπάνω εταιρείες σημείωσαν αύξηση πωλήσεων τουλάχιστον την τελευταία 5ετία και δεν αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε μειώσεις προσωπικού. Αντιθέτως, η Richemont απέλυσε περίπου 200 υπαλλήλους της πέρυσι, ενώ η Swatch αναμένεται να σημειώσει πτώση εσόδων της τάξης του 8% γαι το 2016. Η Richard Mille που πέρυσι έκανε 25 προσλήψεις, πέτυχε ρεκόρ πωλήσεων (αύξηση 22%), αν και σε συνθήκες συρρίκνωσης της αγοράς. Τα ρολόγια της πωλούνται κατά μέσο όρο στα 180.000 ελβετικά φράγκα (ή 168.000 ευρώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα