Τηλεργασία και υπερβολική έκθεση στον υπολογιστή: Τι να κάνετε για να τα βγάλετε πέρα

Η τηλεργασία είναι εδώ για να μείνει, γεγονός που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της επικοινωνίας μας με συναδέλφους και άλλους ανθρώπους θα διεξάγεται για αρκετό διάστημα ακόμη, με τη βοήθεια ψηφιακών πλατφορμών όπως το Zoom ή το Microsoft Teams. Η συνεχής έκθεση σε μια οθόνη υπολογιστή για πολλές ώρες όμως, μπορεί να δυσκολέψει την απόδοση των εργαζομένων.

Μπορεί να κάνουμε τηλεδιάσκεψη με τους συναδέλφους μας, ενώ παράλληλα στέλνουμε

ένα email και συγχρόνως τελειοποιούμε την παρουσίαση που μας είχε ζητήσει να ετοιμάσουμε ο διευθυντής μας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας δηλαδή, κάνουμε πολλά πράγματα συγχρόνως και μάλιστα, όλα αυτά, μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή. Αναπόφευκτα, μετά από λίγο η προσοχή μας θα διασπαστεί και θα νιώθουμε κόπωση καθώς επίσης και έντονο στρες.

Η Λίντα Στόουν, σύμβουλος και πρώην αντιπρόεδρος της Microsoft, δήλωσε ότι οι άνθρωποι συχνά τείνουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με έναν υπολογιστή. Η αλήθεια είναι όμως, ότι στην πραγματικότητα οι άνθρωποι έχουν περιορισμένες δυνατότητες και αντοχές. Σύμφωνα με την ίδια, μια συμβουλή προς τους εργαζομένους που προσπαθούν να απαλλαγούν από το αίσθημα της κόπωσης που δημιουργείται από τη συνεχή έκθεση σε μια οθόνη υπολογιστή είναι να κάνουν ασκήσεις αναπνοής. Τόνισε ότι οι άνθρωποι ασυναίσθητα τείνουν να κρατούν την αναπνοή τους όταν ανοίγουν και διαβάζουν ένα email, για παράδειγμα.

«Αυτή η συνήθεια μάς προκαλεί άγχος ακόμη και τάσεις φυγής», δήλωσε χαρακτηριστικά η Στόουν, εξηγώντας ότι μια τέτοια συνήθεια μπορεί να προσβάλει το νευρικό μας σύστημα. Η Στόουν αναφέρθηκε επίσης στον όρο «συνεχής μερική προσοχή», που σημαίνει πως η προσοχή μας διασπάται σε καθημερινή βάση ανάμεσα στις δεκάδες διαφορετικές υποχρεώσεις που πρέπει να φέρουμε εις πέρας. Το μόνο που καταφέρνουμε όμως, είναι να κουραζόμαστε πολύ γρήγορα.

Εκτός από την εστίαση στην αναπνοή, η ειδικός συνιστά στους ανθρώπους να καταγράφουν σε ένα τετράδιο τις υποχρεώσεις τους και κάθε μέρα να ολοκληρώνουν μόνο 3 έως 5 από αυτές διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης. Τυχόν άλλες εργασίες θα πρέπει στη συνέχεια να προστεθούν σε μια μεγαλύτερη λίστα υποχρεώσεων οι οποίες θα ολοκληρωθούν εάν βρεθεί ελεύθερος χρόνος ή κάποια άλλη μέρα.

Μια ακόμη συμβουλή, θα ήταν να απενεργοποιείτε τις ειδοποιήσεις από το κινητό σας κατά τη διάρκεια της εργασίας σας προκειμένου να παραμένετε συγκεντρωμένοι και να μην αποσπάται η προσοχή σας. Έχει αποδειχτεί μάλιστα πως όταν κάνουμε μία μόνο εργασία τότε την ολοκληρώνουμε και πιο γρήγορα. Καθίσταται λοιπόν, αναπόδραστη ανάγκη ο επαναπροσδιορισμός των ορίων μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής τα οποία έχουν διαβρωθεί αρκετά εξαιτίας της τηλεργασίας και των εκτεταμένων lockdowns στη διάρκεια της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιες αλυσίδες πολυτελείας ετοιμάζουν απόβαση στην Ελλάδα

Jumbo: Πυρά Βακάκη κατά μεταφορικών εταιρειών – Η κίνηση «ματ» που τον έσωσε

Ηλεκτρονική απάτη: Ακολούθησε τις οδηγίες μέσω SMS – 5.800 ευρώ έκαναν «φτερά»

Keywords
Τυχαία Θέματα