Το 2021 ήταν ένα δύσκολο έτος για τα μεταλλεύματα – Οι νικητές και οι ηττημένοι

Δύσκολο ήταν το 2021 για τα μεταλλεύματα, λόγω της μειωμένης προσφοράς, της οικονομικής κρίσης της Κίνας και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που θέτουν τα θεμέλια για ένα ακόμα δυσκολότερο 2022. 

Οι τιμές του κασσίτερου και του χαλκού κατέγραψαν δραματική αύξηση φέτος, ενώ οι επενδυτές σε χρυσό… έμειναν παραπονεμένοι ακόμα και μετά τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού. Ο σίδηρος από την πλευρά του άγγιξε υψηλά ρεκόρ $200/τόνο πριν κατρακυλήσει στα $100/τόνο μετά την έλλειψη ζήτησης από την κινεζική αγορά.

Η

κατάσταση που θα δημιουργηθεί το 2022 ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται ξεκάθαρα. H κρίση των μειωμένων αποθεμάτων θα συνεχιστεί, ιδιαίτερα εάν η ανάκαμψη συνεχιστεί. Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας της κινεζικής κυβέρνησης μπορεί να επιβοηθήσουν την αγορά ατσαλιού, ενώ η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed και ο πληθωρισμός ακόμα αποτελούν εμπόδια σε οποιαδήποτε ανάκαμψη. Η ενεργειακή κρίση και η ατζέντα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής θα κυριαρχήσουν στην αγορά αλουμινίου.

Αν και ο κασσίτερος συχνά δε θεωρείται ο «σταρ» των μεταλλευμάτων, αποτέλεσε το μεγάλο νικητή του 2021. Οι τιμές του μετάλλου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2020, λόγω της αύξησης ζήτησης των ηλεκτρονικών και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η πανδημία. 

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο σίδηρος, ένας εκ των μεγαλύτερων ηττημένων του 2021, μετά την απότομη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων της Κίνας. Παρ’ όλα αυτά, οι κινεζικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει πρόγραμμα στήριξης της συγκεκριμένης αγοράς έτσι ώστε να εξισορροπήσουν τα φετινά προβλήματα.

Ο χρυσός κλείνει το έτος λίγο χαμηλότερα από εκεί απ’ όπου ξεκίνησε. Βρέθηκε σε κυκεώνα αλλαγών το 2021, τη στιγμή που οι επενδυτές προτίμησαν πιο επικίνδυνες επενδύσεις, συμπεριλαμβανόμενων και αυτών της βιομηχανίας και της ενέργειας.

Τα υψηλά ενεργειακά κόστη στην Ευρώπη κυριαρχούν σε ό,τι αφορά την προσφορά των βασικών μεταλλευμάτων. Η τιμή του αλουμινίου έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 40% φέτος, ενώ οι τράπεζες προβλέπουν μεγαλύτερη έλλειψη το 2022 λόγω της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Διαβάστε ακόμη

HRI: Η πρόβλεψη για «έκρηξη ανάκαμψης» της γερμανικής οικονομίας θα διαψευστεί

Ρεύμα: Ποδαρικό με υψηλές τιμές για την Ελλάδα στην αγορά ηλεκτρισμού

Άννα Αγγελικούση: Ποδαρικό το 2022 με νεότευκτο πλοίο

Keywords
Τυχαία Θέματα