Το 2032 θα επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2007!
της Μαίρης Λαμπαδίτη
Mετά από 14 χρόνια, το 2032, το ΑΕΠ της χώρας θα επιστρέψει στο επίπεδο του 2007, αν υποτεθεί ότι θα υπάρξει σταθερός ρυθμός μεγέθυνσης 2% για τα επόμενα χρόνια. Η ανεργία θα υποχωρήσει κάτω από το 10% στα μέσα της δεκαετίας του 2020. Επτά στους δέκα εργαζόμενους αμείβονται με κάτω από 1000 ευρώ μηνιαίως. Μόνο ένας στους 10 έχει μισθό πάνω από 1300 ευρώ.
Σ' αυτή τη δυσοίωνη εκτίμηση καταλήγει η ενδιάμεση Έκθεση 2018 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση που συνέταξε κα παρουσίασε
Ειδικότερα, η έκθεση τονίζει ότι η ελπίδα για γρήγορη βιώσιμη ανάπτυξη, θα απαιτούσε διπλασιασμό του όγκου των επιχειρηματικών επενδύσεων τα επόμενα 2 έτη, ώστε αυτές να προσεγγίσουν το 11%-12% του ΑΕΠ, ή μέση ετήσια αύξηση των καθαρών εξαγωγών κατά 3 δισ. ευρώ την περίοδο 2019-2022. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται σήμερα ρεαλιστικό, δεδομένης της παραγωγικής ανεπάρκειας και της επενδυτικής αδράνειας των εγχώριων επιχειρήσεων.
Αντίθετα, ο συνδυασμός των επιπτώσεων αυτών και της αβεβαιότητας καθιστά τη χώρα μας ευάλωτη στις κερδοσκοπικές πρακτικές των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η έκθεση στην αγορά εργασίας, παρατηρούνται σημάδια αργής βελτίωσης. Ειδικότερα, κατά το β΄ τρίμηνο του 2018 το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 19%. Ο ρυθμός υποχώρησης της ανεργίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωσή του κάτω από το 10% στα μέσα της δεκαετίας του 2020. Αρνητικές παραμένουν οι εκτιμήσεις για τη σύνδεση των μακροχρόνια ανέργων με την αγορά εργασίας.
Όσον αφορά τις μισθολογικές εξελίξεις η έκθεση παρατηρεί ότι η μείωση των ονομαστικών ωριαίων μισθών και ημερομισθίων κατά την περίοδο 2010-2018, δηλαδή συμπεριλαμβάνοντας και τη μερική ανάκαμψη των τελευταίων χρόνων, φτάνει στο 20%. Την ίδια περίοδο η παραγωγικότητα της εργασίας μειώνεται κατά 6% αποτυπώνοντας έτσι και τις μεσοπρόθεσμες συνέπειες της καταστροφής του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας.
Σχετικά με την κατανομή των μισθών, το 72,8% των εργαζομένων λαμβάνει καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ, ενώ μόλις το 10% πάνω από 1.300 ευρώ. Σε κλαδικό επίπεδο, οι χαμηλότερες αποδοχές εμφανίζονται στον κλάδο της γεωργίας, όπου ο καθαρός μέσος μισθός ανέρχεται σε 607 ευρώ, ενώ ακολουθούν οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό (668 ευρώ) και οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (674 ευρώ). Αντίθετα, οι υψηλότερες μηνιαίες αποδοχές εμφανίζονται στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (1.237 ευρώ), ενώ ακολουθούν οι τράπεζες και ασφάλειες (1.151 ευρώ), τα ορυχεία και λατομεία (1.140 ευρώ) και η δημόσια διοίκηση και άμυνα (1.101 ευρώ).
Αναφορικά με την εξέλιξη του μέσου μισθού ανά ομάδα επαγγέλματος για την ίδια περίοδο, οι χαμηλότερες αποδοχές καταγράφονται στους ανειδίκευτους εργάτες, με μέσο μισθό 633 ευρώ, ενώ ακολουθούν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη γεωργία (683 ευρώ) και οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και το εμπόριο (726 ευρώ). Αντίθετα, οι υψηλότερες αποδοχές εμφανίζονται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (1.522 ευρώ) και ακολουθούν οι επαγγελματίες (1.098 ευρώ) και οι τεχνικοί (1.007 ευρώ).
Η κατανάλωση μειώθηκε το δ΄ τρίμηνο του 2017 κατά 195 εκατ. ευρώ, παρέμεινε σχετικά σταθερή το α΄τρίμηνο του 2018, ενώ το β΄ τρίμηνο του 2018 αυξήθηκε κατά 321 εκατ. ευρώ.
Στο ίδιο διάστημα αναφοράς, οι επενδύσεις αυξήθηκαν το δ' τρίμηνο του 2017 κατά 1,6 δισ. ευρώ, ενώ το α' και το β' τρίμηνο του 2018 μειώθηκαν κατά 590 εκατ. ευρώ και 294 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η αύξηση το δ' τρίμηνο του 2017 οφείλεται κατά κύριο λόγο στις δημόσιες επενδύσεις.
Θετική εξέλιξη αποτελεί η πορεία των εξαγωγών προϊόντων, οι οποίες το α' και το β' τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν περίπου κατά 860 εκατ. ευρώ και 600 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι μετά το 2016 ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών προϊόντων είναι αντίστοιχος με εκείνον της περιόδου 2003-2008.
Επίσης, παρά την αύξηση των εξαγωγών, το εμπορικό ισοζύγιο της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να είναι ισοσκελισμένο ή ελλειμματικό. Το στοιχείο αυτό τονίζει το σοβαρό πρόβλημα διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της χώρας, το οποίο συντηρεί η αδύναμη παραγωγική της διάρθρωση και η εξάρτησή της από τις εισαγωγές.
Αναφορικά με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, είναι αξιοσημείωτο πως, παρά το γεγονός ότι για τρίτο συνεχόμενο έτος το συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι πλεονασματικό, δεν έχει ανακτηθεί σε διατηρήσιμη βάση η πιστοληπτική αξιοπιστία και φερεγγυότητα του δημόσιου τομέα. Η κατάσταση αυτή αποτυπώνει τη μη βιωσιμότητα των πλεονασμάτων, που είναι αποτέλεσμα της δημοσιονομικής λιτότητας.
Την ίδια στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης, αν και μειωμένες συγκριτικά με πέρυσι, εξακολουθούν να είναι υψηλές και να στερούν ρευστότητα από τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και το τραπεζικό σύστημα.
Παράλληλα, η συσσώρευση υποχρεώσεων των φορέων της ιδιωτικής οικονομίας προς το Δημόσιο συνεχίζεται, περιορίζοντας τις ταμειακές εισροές της Γενικής Κυβέρνησης.
Η υπαγωγή της χώρας στο ειδικό καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας την 21η Αυγούστου 2018 επιβεβαίωσαν την εύθραυστη χρηματοπιστωτική κατάσταση της οικονομίας. Επιπλέον, η απόφαση για εκταμίευση της υπερδόσης των 15 δισ. ευρώ για τη δημιουργία του αποθεματικού ασφαλείας και για την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους αποκαλύπτει το υψηλό ακόμη πιστωτικό ρίσκο του δημόσιου τομέα και τα χαμηλά περιθώρια ασφαλείας νέου δανεισμού του, ύστερα από 8 έτη εφαρμογής ΠΟΠ και λιτότητας.
Μακροπρόθεσμα, η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ εγκλωβίζει τη χώρα σε ένα καθεστώς αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ στερείται βιωσιμότητας με βάση τις παραγωγικές ανεπάρκειες της ελληνικής οικονομίας και τους διαρθρωτικούς μετασχηματισμούς που έχουν συντελεστεί την περίοδο εφαρμογής των ΠΟΠ. Οι παράγοντες αυτοί, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά ασταθή συμπεριφορά των αγορών ομολόγων, τους προβλεπόμενους χαμηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας και την απουσία ενδογενών μηχανισμών δημιουργίας ροών ρευστότητας, που θα μπορούσαν να στηρίξουν με βιώσιμο τρόπο τη δαπάνη και τη χρηματοπιστωτική συνοχή του ιδιωτικού τομέα, δημιουργούν ισχυρές αμφιβολίες για τις προοπτικές οριστικής υπέρβασης της κρίσης πιστοληπτικής φερεγγυότητας της χώρας.
Στην εκτίμηση αυτή οδηγεί και η εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση του ιδιωτικού τομέα.
Τα νοικοκυριά εξακολουθούν να εμφανίζουν αρνητικές νέες αποταμιεύσεις, ενώ η αποεπένδυση των επιχειρήσεων συνεχίζεται. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την αδυναμία του επιχειρηματικού τομέα να δημιουργήσει επεκτατικό εμπορικό πλεόνασμα και τη σχετικά περιορισμένη εισροή κεφαλαιακών μεταβιβάσεων, αποσταθεροποιούν χρηματοπιστωτικά την οικονομία, επηρεάζοντας αρνητικά τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και συνεπώς τη δυνατότητα ικανοποίησης των δανειακών του υποχρεώσεων.
Ενδεικτικό της εύθραυστης χρηματοοικονομικής δομής της οικονομίας είναι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων στο σύνολο των επιχειρηματικών δανείων κατά 2,6% το α' τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2017 και η αύξηση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανείων κατά 2,9% το ίδιο διάστημα. Συμβολή σε αυτό είχε βέβαια και η απομόχλευση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Με δεδομένους επομένως τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας, η χρηματοπιστωτική βιωσιμότητα της οικονομίας θα εξαρτηθεί από το νέο εισόδημα και τη ρευστότητα που θα δημιουργούσε μια ενδεχόμενη αύξηση των επενδύσεων των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων και των καθαρών εξαγωγών.
Η κατάσταση αυτή, η οποία αποτυπώνει τις πρώτες μεταμνημονικές εξελίξεις, είναι ως έναν βαθμό αποτέλεσμα εξωγενών διαταραχών, αλλά κυρίως αποτελεί συνέπεια των επιπτώσεων των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής που εφαρμόζονται στη χώρα μας μετά το 2010, τα οποία κατέστησαν την ελληνική οικονομία εύθραυστη και χωρίς ισχυρούς και διατηρήσιμους ενδογενείς επεκτατικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα στήριζαν την αναπτυξιακή δυναμική και την αξιοπιστία της. Ο συνδυασμός των επιπτώσεων αυτών και της αβεβαιότητας καθιστά τη χώρα μας ευάλωτη στις κερδοσκοπικές πρακτικές των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Η άποψή μας είναι ότι η επόμενη φάση αυτής της κρίσης θα προσδιοριστεί από τον πραγματισμό της εκτίμησης της τρέχουσας κατάστασης και των δυνατοτήτων της οικονομίας, του εξωτερικού περιβάλλοντός της και των περιθωρίων αλλαγής της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Το πεδίο που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις βραχυπρόθεσμες και τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις, και κυρίως την ομαλοποίηση της αναχρηματοδότησης της οικονομίας από τις αγορές, είναι ο ρυθμός δυναμικής της οικονομίας. Ωστόσο, η διατηρήσιμη αύξηση του ΑΕΠ είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και συνδυασμό κατάλληλων και αποτελεσματικών παρεμβάσεων. Λανθασμένες ή υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις περί επενδυτικού σοκ και εξωστρεφούς μετασχηματισμού της οικονομίας μπορεί να αποβούν καταστροφικές.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τα αντίμετρα στην "πρέσα" λόγω καθίζησης εσόδων - Ανοικτό το θέμα συντάξεων
- Αχτσιόγλου: "Είμαστε χαρούμενοι γιατί δίνουμε ξανά ζωή στα νεκρά κτίρια των εποπτευόμενων φορέων μας"
- 28η Οκτωβρίου: Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι – Διευκρινίσεις από την ΓΣΕΕ
- ΠΓΔΜ: Αλβανικό "χτύπημα" ανατρέπει τα δεδομένα για τη συνταγματική αναθεώρηση
- Σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική 27χρονος σύμβουλος επιχειρήσεων που μαχαιρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας
- ΑΕΛ: «Ελπίζουμε να μας επιστρέψει τα 56.000 ευρώ ο κ. Αναστασιάδης»
- Δραματικό πολλαπλασιασμό της ταχύτητας του Ίντερνετ φέρνει νέα τεχνολογία
- H Ellinair απέκτησε το δικαίωμα διεξαγωγής πτήσεων σε Μόσχα, Αγ. Πετρούπολη, Ροστόβ και Καζάν από ελληνικές πόλεις
- Τις πόρτες των φυλακών πέρασε στην Ισπανία ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ
- Folli Follie: Δεσμεύονται οι λογαριασμοί στελέχους και ορκωτού λογιστή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Τραμπ: «Βγάζουμε» τον στρατό για να προστατεύσουμε τα σύνορα
- Σοβαρά τραυματισμένος 27χρονος, θύμα ληστείας στο κέντρο της Αθήνας
- Δέσμευση λογαριασμών Βαρθαλίτη - Μπεγιέτη για την υπόθεση Folli Follie
- Forbes: Αυτές είναι οι πλουσιότερες γυναίκες της Ρωσίας
- Στη φυλακή ο πρώην ισχυρός άντρας του ΔΝΤ για το σκάνδαλο της Bankia Bank
- ΣΕΒ: Λείπει μια σοβαρή και ορθολογική κατανομή των δημόσιων πόρων στην Ελλάδα
- Σε πολίτες εκτός ΕΕ 29.995 νέες άδειες παραμονής στην Ελλάδα
- Νέα εποχή για τη ΣΕΚΑΠ - Σε λειτουργία η γραμμή παραγωγής προϊόντων της JTI
- Η CIA άκουσε ηχογράφηση της δολοφονίας Κασόγκι
- LG: Στα 667,7 εκατ. δολ. τα λειτουργικά κέρδη για το γ΄τρίμηνο
- Τελευταία Νέα New Money
- Το 2032 θα επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2007!
- Δέσμευση λογαριασμών Βαρθαλίτη - Μπεγιέτη για την υπόθεση Folli Follie
- Η ΔΩΔΩΝΗ για ακόμα μία φορά στη Διεθνή Έκθεση Sial 2018
- Πούτιν: Φέτος έχουμε αποτρέψει 15 τρομοκρατικές επιθέσεις
- Στη φυλακή ο πρώην ισχυρός άντρας του ΔΝΤ για το σκάνδαλο της Bankia Bank
- Ο Καμμένος διαψεύδει τον Κοτζιά: Ψευδές ότι μίλησα για χρήματα του Σόρος στην κυβέρνηση
- ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% στα μέσα της δεκαετίας του 2020
- Σε πολίτες εκτός ΕΕ 29.995 νέες άδειες παραμονής στην Ελλάδα
- Σοβαρά τραυματισμένος 27χρονος, θύμα ληστείας στο κέντρο της Αθήνας
- ΣΕΒ: Λείπει μια σοβαρή και ορθολογική κατανομή των δημόσιων πόρων στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Το Μαξίμου συνεχίζει την κόντρα με ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τον Γιάννο Παπαντωνίου
- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρώτο κατάστημα Amazon Go στη Νέα Υόρκη
- Την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ως προορισμούς στο δίκτυό της, προωθεί η Turkish Airlines
- Save a Greek Stray : Με αστείρευτη αγάπη για τα αδέσποτα
- Σκωπτική ανακοίνωση ΑΕΛ για Αναστασιάδη και αιχμές για Γραμμένο - ΠΑΟΚ
- Η "Ημέρα των Νεκρών" στα Amigos - Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να την χάσετε
- Βλ. Πούτιν: Δεκαπέντε τρομοκρατικές επιθέσεις αποτράπηκαν φέτος στη Ρωσία
- Την Παρασκευή η 10η πληρωμή συντάξεων και μερισμάτων στους πυρόπληκτους
- Μαξίμου: Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν συμψηφίζονται με τη λάσπη τους