Το «αίσιον τέλος» για μια Startup 10 ετών

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου 2017 ο Αιμίλιος Χαλαμανδάρης επέστρεψε στο Open Coffee Athens έχοντας εκπληρώσει – μαζί με τους συνεργάτες του- μια βασική (ιδρυτική) προσδοκία. Είχε καταφέρει να πουλήσει την startup σε ένα μεγαθήριο!

Το είπε και ο ίδιος από την σκηνή του αμφιθεάτρου του Μουσείου Μπενάκη στην Οδό Πειραιώς. Η εξαγορά ήταν το exit που επιθυμούσε εξ αρχής.

Ο συνιδρυτής και CEO

της innoetics Αιμίλιος Χαλαμανδάρης – μιας startup 10 ετών όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε- ήταν στη συνάντηση του Open Coffee Athens για να μιλήσει για την επόμενη ημέρα – την επόμενη ημέρα από την πλήρη εξαγορά της innoetics από την Samsung Electronics.

Ας πάμε όμως ορισμένα χρόνια πίσω στο χρόνο. Ο Αιμίλιος Χαλαμανδάρης – ένας άγνωστος μεταξύ αγνώστων ερευνητής- έρχεται για να μιλήσει για μια καινούργια startup στη συνάντηση Νο 27 Open Coffeee Athens. Ήταν Νοέμβριος του 2009. 10 Νοεμβρίου 2009. Έχει περάσει ένας μήνας σχεδόν από τις εκλογές που έφεραν στο Μέγαρο Μαξίμου με 44 % και 160 έδρες τον Γιώργο Παπανδρέου ( ο Αλέξης Τσίπρας – απόντος του Αλέκου Αλαβάνου από τις λίστες- εκλέγεται βουλευτής στην Α΄Περιφέρεια Αθηνών). Κανείς δεν φαντάζεται – ή και δεν θέλει να πιστέψει- το μέλλον με το «Καστελόριζο»... Είναι ακόμη η εποχή του «Λεφτά υπάρχουν».

Τον Νοέμβριο του 2009 όταν ο Αιμίλιος βρίσκεται ενώπιον ενός ακροατηρίου φιλόδοξων και ενθουσιωδών startupers είναι ένας «φτωχός και μόνος καουμπόης» ερευνητής στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου, που υπάγεται στο Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης «Αθηνά» ως ένα από τα Ινστιτούτα του και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Τότε, και το ΙΕΛ – σκοπός του οποίου είναι η ανάπτυξη και προώθηση της Γλωσσικής και της Πολιτιστικής Τεχνολογίας στην Ελλάδα- όπως και η innoetics και τα πρόσωπα της δεν ήταν καν ορατά στη βιτρίνα. O Αιμίλιος δεν είχε συμπληρώσει ούτε χρόνο από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα και ευθύνες CEO στην innoetics που ιδρύθηκε σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά κιτάπια το 2006 ως τεχνοβλαστός του ερευνητικού κέντρου και προφανώς ελάχιστοι –πλην ακαδημαϊκών , ερευνητών και άλλων ενδιαφερομένων- γνώριζαν τι πάει να πει Text-to-Speech Synthesis δηλαδή το βασικό της αντικείμενο που ήταν και είναι να αναπτύσσει και διαθέτει τεχνολογίες Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία.

Άλλωστε, αυτό το βασικό αντικείμενο έπαιξε και το ρόλο του στην εξαγορά που όπως έγραψε το techcrunch.com τον περασμένο Ιούλιο «Samsung quietly acquires Greek text-to-speech startup Innoetics for under $50M»...

Πολλά τα λεφτά, Αρη και ας μην επιβεβαιώνεται (επισήμως) το ποσό.

Η παρουσία του Αιμίλιου Χαλαμανδάρη στο άνοιγμα της φετινής σεζόν για το Open Coffee Athens στο Μπενάκη ήταν μια καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε δύο τρία πράγματα που διαρκώς μας ξεφεύγουν, μας διαφεύγουν...

Για αυτό πήγα και έψαξα στις αναρτήσεις του ίδιου του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου (ΙΕΛ), τη γενέθλια χώρα της innoetics.

Ο διευθυντής του ΙΕΛ Σπύρος Ράπτης υπογράφει ένα κείμενο με τίτλο Οι ρίζες της επιτυχίας της innoetics. Αξίζει να διαβαστεί.

Από κείμενο κρατώ ένα μικρό απόσπασμα: « Όπως σε κάθε τέτοια περίπτωση, πίσω από το επίτευγμα αυτό υπάρχουν άνθρωποι με γνώση, εντατική δουλειά και όραμα. Η ομάδα που αποτελεί τον πυρήνα της innoetics δημιουργήθηκε, έμαθε και εξειδικεύτηκε στους κόλπους του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου και στη συνέχεια δημιούργησε και καινοτόμησε όντας μέρος του οικοσυστήματός του. Αυτή η σχέση υπήρξε καθοριστική για την εταιρία. Οι ρίζες αυτού του γόνιμου και φιλικού προς την καινοτομία περιβάλλοντος, το οποίο επέτρεψε στην ομάδα σύνθεσης του ΙΕΛ να ενηλικιωθεί και να μετεξελιχθεί στο πετυχημένο επιχειρηματικό εγχείρημα της innoetics, είχαν δημιουργηθεί με γνώση, σοφία και φροντίδα από τον ίδιο τον ιδρυτή του ΙΕΛ, τον αείμνηστο καθ. Γεώργιο Καραγιάννη».

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», και καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών(ΕΚΠΑ) σε μια δήλωση του τις μέρες ανακοίνωσης της εξαγοράς θέλησε να αναδείξει και να επισημάνει δύο τρία στοιχεία που έχει νόημα και αξία να μην ξεχαστούν: «Τα αποτελέσματα της οραματικής ερευνητικής προσπάθειας μιας ομάδας του Κέντρου μας ήταν το ουσιαστικό στοιχείο που οδήγησε στη δημιουργία της Innoetics, η οποία μετά από έντονη και συστηματική επιχειρηματική δουλειά, εξελίχθηκε σε μια διεθνούς επιπέδου εταιρία, άξια να αποκτηθεί από έναν κολοσσό όπως η Samsung. Το «Αθηνά» θα αξιοποιήσει αυτήν την εμπειρία για να υποστηρίξει νέες καινοτόμες και ρηξικέλευθες προσπάθειες των ερευνητών του και να ενισχύσει την μετατροπή των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν σε αποδοτικές τεχνολογικές λύσεις και νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

Η innoetics συνεχίζει την αυτόνομη πορεία της ως οργανικό μέρος μιας μεγάλης πολυεθνικής δύναμης στο παγκόσμιο στερέωμα της αγοράς διατηρώντας στην Ελλάδα την ερευνητική της βάση και ανοίγοντας την όρεξη στους ανιχνευτές να ψάξουν στα εργαστήρια των ελληνικών ερευνητικών κέντρων.

Περισσότερα για την innotics και την εξαγορά της από την Samsung εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα