Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε de facto το μεταναστευτικό σχέδιο Ομπάμα

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέφερε σήμερα βαρύ πλήγμα στο σχέδιο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να προστατεύσει 4-5 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες από την απέλαση και να τους χορηγήσει άδειες εργασίας, καθώς δεν αναίρεσε την απόφαση κατώτερων δικαστηρίων που είχαν μπλοκάρει την εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέταζε την προσφυγή 26 Πολιτειών, με επικεφαλής το Τέξας, εναντίον ενός προεδρικού διατάγματος του 2014 που είχε παρακάμψει το Κογκρέσο. Ωστόσο

οι οκτώ δικαστές (όσοι έχουν απομείνει μετά τον θάνατο του συντηρητικού Άντονιν Σκάλια τον περασμένο Φεβρουάριο) εμφανίστηκαν απολύτως διχασμένοι: τέσσερις ψήφισαν υπέρ και άλλοι τέσσερις κατά, κάτι που σημαίνει ότι η απόφαση των κατώτερων δικαστηρίων παραμένει σε ισχύ και επομένως μπλοκάρεται ντε φάκτο η εφαρμογή των μέτρων.

Το 2014 ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα που θα επέτρεπαν σε περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα τους προστάτευσε από την απέλαση. Τα μέτρα αυτά αφορούσαν κυρίως μετανάστες που ζούσαν παράνομα στις ΗΠΑ τουλάχιστον από το 2010, δεν είχαν ποινικό μητρώο και είχαν παιδιά που είναι Αμερικανοί πολίτες ή βρίσκονται νόμιμα στη χώρα.

Στη συνέχεια όμως, 26 Πολιτείες --σχεδόν όλες έχουν Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες-- αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τα προεδρικά διατάγματα. Προσέφυγαν μάλιστα στα δικαστήρια που τις δικαίωσαν κρίνοντας οτι ο πρόεδρος είχε υπερβεί τις αρμοδιότητές του επειδή παρέκαμψε το Κογκρέσο.

Ουσιαστικά, η πρωτοβουλία αυτή του προέδρου Ομπάμα βρισκόταν ήδη σε "νεκρό" σημείο, αν και την είχε αναγάγει σε προτεραιότητά του όταν ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του, το 2009. Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου απλώς επισφραγίζει τη μη εφαρμογή του προγράμματος.

Η απόφαση πάντως δεν θέτει νομικό προηγούμενο που να δεσμεύει τους επόμενους προέδρους των ΗΠΑ. Σημαίνει μόνο ότι οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική που θα αφορούσε την κατάσταση των περίπου 11 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν παράνομα στη χώρα θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Keywords
Τυχαία Θέματα