Το bras de fer Αλ. Τσίπρα- A. Aνδρεάδη για το ‘’χαράτσι’’ στη διανυκτέρευση και το …στοίχημα

Της Στεφανίας Σούκη

«Δεν είστε στην κόψη του ξυραφιού εσείς ως κλάδος, είχατε αύξηση στις αφίξεις στο α’ τετράμηνο του έτους κι επιπλέον έσοδα 1,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Η αξιολόγηση θα δώσει την ώθηση του θέλει ο ελληνικός τουρισμός και όσο για το τέλος διανυκτέρευσης, υπάρχει και σε άλλες χώρες».

Αυτή ήταν η απάντηση, πρίν από λίγο του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο ερώτημα που έθεταν με επιμονή τις τελευταίες εβδομάδες οι τουριστικοί φορείς για το αν τελικά θα επιβληθεί το ‘’τέλος’’ διανυκτέρευσης στον τουρισμό.

Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε το ‘’παρών’’ σήμερα το βράδυ στην ανοικτή συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και δε δίστασε να προκαλέσει τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Α. Ανδρεάδη να βάλουν στοίχημα για το αν η χρονιά θα είναι κι εφέτος θετική, μετά τη χρονιά ρεκόρ του 2015 και τα επιπλέον έσοδα του 1,5 δισ. ευρώ, σε απάντηση των δηλώσεων του τελευταίου ότι ο κλάδος ‘’βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού’’ κι ότι το τέλος διανυκτέρευσης θα είναι ‘’ταφόπλακα’’. «Άκουσα με προσοχή τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, αλλά όταν αγαπάς κάποιον, του γκρινιάζεις και του λες ότι θες περισσότερα…»

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, τα φορολογικά μέτρα στον κλάδο του τουρισμού δεν ελήφθησαν ‘’ελαφρά τη καρδία’’ και ιδιαίτερα η αύξηση του ΦΠΑ διαμονής από το 6,5% στο 13%. «Η αύξηση του ΦΠΑ αποφασίστηκε προκειμένου να μην υπάρξουν αυξήσεις σε ρεύμα και νερό. Η αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές είναι μικρή και διαβεβαιώνουμε ότι δε θα πάει χαμένη η προσπάθεια.».

Οσον αφορά ειδικά το τέλος διανυκτέρευσης στα καταλύματα ανάλογα με τα ‘’αστέρια’’, το οποίο υπήρχε ως φήμη τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι υπήρξαν ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές. Το τέλος, όπως είπε, υπάρχει και σε άλλες άλλες χώρες και παρά την επιμονή των δανειστών για άμεση επιβολή του μεταφέρεται η εφαρμογή του το 2018 (σ.σ. ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στις συμφωνίες με τους tour operators, oι οποίες κλείνονται ήδη από τώρα).

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αγορά εφέτος έχει ανοίξει νωρίτερα και η στρατηγική για την εφετινή χρονιά στηρίζεται καταρχάς στην επιμήκυνση της σεζόν, στην αύξηση της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία –και γι’ αυτό λύνονται άμεσα τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στις προξενικές αρχές για τις θεωρήσεις-, στην αύξηση του μεριδίου σε νέες αγορές όπως είναι η Βόρεια Αμερική αλλά και σε πολλά υποσχόμενες αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα. «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή δημιουργούν ευκαιρίες να ανοιχθούμε σε χώρες όπως το Ιράν και η Αίγυπτος και ορθώς προνόησε το υπουργείο Τουρισμού και κινήθηκε προς τα εκεί».

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προτεραιότητα για διευκόλυνση των διαδικασιών στο χωροταξικό και τις αδειοδοτήσεις, πρωτοβουλίες οι οποίες θα βοηθήσουν στις επενδύσεις, την αύξηση των μαρινών, την ενίσχυση κρουαζιέρας, την ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ τουριστικών έργων κ.τ.λ..

«Ζητάμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία όλων για να επιτευχθούν οι στόχοι και να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας, με δεδομένο ότι οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό είναι εξαιρετικά σημαντικές και ίσως ανεξάντλητες», ανέφερε με έμφαση ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα συμβάλλει και στο κομμάτι της δημιουργίας υποδομών.

«Για να κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να είσαι διατεθειμένος να πάρεις ένα μέρος των μέτρων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η εκταμίευση της α’ δόσης θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι για την εξόφληση ενός μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. «Πάνω από 10 δισ. ευρώ θα πέσουν στην πραγματική οικονομία μέχρι το τέλος του έτους και υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να κλείσουμε θετικά το 2016. Ο αναπτυξιακός νόμος είναι ιδανικός για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, ενώ προχωράμε άμεσα και στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων με προστασία της πρώτης κατοικίας εντός μίας σύγχρονης αγοράς».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τα δύο ζητούμενα αυτή την στιγμή (και για τον κλάδο του τουρισμού) είναι η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και η εγγύηση της ασφάλειας. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μία χώρα σταθερότητας και ασφάλειας. Μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης, η αβεβαιότητα μπορεί να δώσει τη θέση της στη σταθερότητα.»

Παρά την ευρύτερη αποσταθεροποίηση στη ‘’γειτονιά’’, η Ελλάδα έχει πετύχει να χαρακτηρίζεται παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας, ανέφερε ο Πρωθυπουργός ο οποίος στάθηκε και στην «στάση ευθύνης της ελληνικής Πολιτείας όσον αφορά την πρωτοφανή προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να υποδέχεται 30 εκατ. τουρίστες αλλά και χιλιάδες πρόσφυγες», όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι οι ανησυχίες των τουριστικών φορέων για το προσφυγικό μπορούν να κοπάσουν, αφού ο Πειραιάς αδειάζει και στα νησιά οι ροές περιορίζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα