Το δέντρο, η χιονοθύελλα και η γραφειοκρατία

Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως κυβέρνησης και ανεξαρτήτως πολιτικής συγκυρίας. Η ουσία είναι ότι όλα τα κόμματα διαχρονικά έχουν υποστηρίξει μια κατάσταση στο δημόσιο που είναι απολύτως παραλυτική για την άμυνα της χώρας σε συνθήκες που τείνουν να γίνουν καταστροφικές, όπως σε μια μεγάλη κακοκαιρία. Όπως με τη «Μήδεια».

Η χώρα στενάζει -τώρα και στο παρελθόν- από το γεγονός ότι χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα καθώς  κάποιες εκατοντάδες δέντρα πέφτουν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να βυθίσουν στο σκοτάδι -εν μέσω κακοκαιρίας-

ολόκληρες γειτονιές. Η συνθήκη «δεν έχω ρεύμα» στην εποχή δε του ψηφιακού μετασχηματισμού, σημαίνει ενίοτε «δεν έχω νερό» ή «δεν έχω ίντερνετ για την τηλεργασία»- γενικότερα φέρνει τα πάνω-κάτω στα νοικοκυριά, στα καταστήματα και στις επιχειρήσεις που δίνουν σήμερα αγώνα αντιμετώπισης της πολυεπίπεδης λόγω πανδημίας κρίσης.

Και υπάρχει και η άλλη η εκδοχή. Η χειρότερη. Η πτώση ενός δέντρου να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές ή να προκαλέσει τεράστιες υλικές ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα κα. Προφανής είναι και ο κίνδυνος όταν με την πτώση ενός δέντρου ξηλώνονται εναέρια καλώδια μεταφοράς ρεύματος…

Δυστυχώς η συζήτηση κάθε φορά ξεκινά και τελειώνει άδοξα λίγες ημέρες μετά την αποκατάσταση των ζημιών από μια χιονο-επέλαση. Τα αίτια και οι ζημίες καταγράφονται, οι προτάσεις στοιβάζονται και στη συνέχεια χάνονται στο δάσος της γραφειοκρατίας και των αγκυλώσεων. Οι αρμόδιοι ζητούν την κατανόηση του κοινού, θέτουν επί ποδός τον μηχανισμό τους, καλούν ενισχύσεις από τα διπλανά «βιλαέτια» και όταν περάσει η …μπόρα επιστρέφουν στα συνήθη θαύματα!

Είναι τόσο δύσκολο όταν ένα δέντρο που έχει ξεραθεί ή γέρνει επικίνδυνα ή ακουμπά την στέγη ενός σπιτιού να κλαδευτεί ή να κοπεί (αν πρέπει) πριν έρθει η κάθε «Μήδεια» με τα τετελεσμένα της; Και όμως- και μοιάζει και είναι δύσκολο. Μπλέκονται διάφορες υπηρεσίες, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, το Κράτος.

Αν για παράδειγμα ένας πολίτης αντιληφθεί τον κίνδυνο από την πτώση ενός ψηλού γερασμένου δέντρου στον χώρο του, αλλά δεν ανήκει στο οικόπεδό του αλλά σε γειτονικό, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του. Σωστό; Σωστό. Αρκεί να έχει την ίδια γνώμη- αντίληψη των πραγμάτων ο έτερος ιδιοκτήτης ή να τον βρει εγκαίρως στην περίπτωση που λείπει για χρόνια στο εξωτερικό ή είναι ο ένας από τους πέντε-έξι κληρονόμους.

Τι γίνεται στην περίπτωση που ένα δέντρο εκπέμπει σήμα συναγερμού και βρίσκεται στον δρόμο, και γενικά σε κοινόχρηστο χώρο; Ο πολίτης που θα ενδιαφερθεί πρέπει να απευθυνθεί στην Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου και να υποβάλει εκεί αίτημα κλαδέματος ή κοπής. Σωστό; Σωστό, διότι δεν μπορεί ο καθένας να αρχίσει ανεξέλεγκτα να κόβει δέντρα. Αφού λοιπόν ο πολίτης υποβάλλει το αίτημα, μπαίνει στην αναμονή έκδοσης της «έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας» και της λήψης απόφασης από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ή το δημοτικό συμβούλιο, προσκομίζοντας τοπογραφικό ή οδοιπορικό σκαρίφημα. Πόσος χρόνος χρειάζεται; Εξαρτάται…

Αν εν τω μεταξύ το δένδρο βρίσκεται σε άλσος ή πάρκο που βρίσκεται στην ευθύνη της δασικής υπηρεσίας, τότε ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να απευθυνθεί στον Δήμο και ο Δήμος στη συνέχεια να απευθυνθεί στη Δασική Υπηρεσία. Πόσος χρόνος χρειάζεται; Εξαρτάται…

Πρόκειται για ιστορίες που η καθεμιά και ο καθένας μας μπορεί να έχει ζήσει ή να έχει ακούσει να τις διηγούνται με απόγνωση φίλοι και γνωστοί στην Αττική και ανά την επικράτεια. Πρόκειται για ιστορίες που τις «ξεσκονίζουμε» κάθε φορά που, οι κακές καιρικές συνθήκες μας τις θυμίζουν και που δείχνουν τι έπρεπε να έχουν κάνει καταρχάς οι αρμόδιοι για να τις αποφύγουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Το δέντρο,η χιονοθύελλα και η γραφειοκρατία