Το ΔΝΤ «θολώνει» την έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο

του Κωστή Πλάντζου

Τις αντιδράσεις των κεφαλαιαγορών στις εκθέσεις του ΔΝΤ «ζυγίζουν» στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς επί τρεις μέρες μετά τις ανακοινώσεις του Ταμείου από την Ουάσιγκτον για την Ελλάδα, τα επιτόκια του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς δέχονται πιέσεις. Και ενώ θεωρείτο αναμενόμενο να ανέβουν την πρώτη ημέρα της ανακοίνωσης της εκθέσεως και θετικό ότι έπεσαν την επομένη, ανησυχία δημιουργεί ότι την τρίτη ημέρα ανέβηκαν και πάλι

πάνω και από το 4%.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να βάλει «πάγο» στις –παρακινδυενεμένες και μάλλον άκαιρες- δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου στο Bloomberg στις 30 Ιουλίου που έσπευσε να στείλει «σήμα» στις αγορές ότι μπορεί τον Σεπτέμβριο να βγει η Ελλάδα ξανά με νέο ομόλογο.

Και αυτό γιατί, αμέσως μετά, φάνηκε πως:

- οι αγορές «ακούνε» περισσότερο τις εκθέσεις του ΔΝΤ και όχι τις αισιόδοξες δηλώσεις των κυβερνήσεων. Παρά τα λάθη στα οποία έχει υποπέσει το Ταμείο και παρόλο που είχε προεξοφληθεί ότι στην συγκεκριμένη Έκθεσή του θα υποβάθμιζε την σημασία της συμφωνίας στο Eurogroupχαρακτηρίζοντας σας «μεσοπρόθεσμα» (και μόνον) βιώσιμο το ελληνικό χρέος, η επίδρασή του αποτυπώθηκε άμεσα στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.

- οι διεθνείς επενδυτές ρευστοποίησαν κέρδη που κατέγραψαν τον προηγούμενο ένα μήνα σχεδόν από τα ελληνικά ομόλογα γιατί, όπως έλεγαν γνώστες της αγοράς και των ελληνικών ομολόγων, «θέλουν να περάσουν ήσυχα τις διακοπές τους». Εννοούν δηλαδή ότι διατηρούν επιφυλάξεις για το τι τυχόν μπορεί να αλλάξει ξαφνικά στην Ελλάδα μέσα στον ένα μήνα που θα λείψουν από τα dealing rooms και δεν θέλουν να τρέχουν ξαφνικά στις οθόνες των υπολογιστών τους για να γλιτώσουν ζημιές.

«Ανάχωμα» τα 15 δισ. ευρώ

Οι «γκρίζες ζώνες» που εντόπισε το ΔΝΤ ενόχλησαν και την Κομισιόν, καθώς το Ταμείο θέτει σαν «βασικό σενάριο» στις προβλέψεις του για την ελληνική Οικονομία ως το 2023, το «χειρότερο σενάριο» ("worst case scenario") που προβλέπουν η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν.

Στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν σαν «κυματοθραύστη» των ανησυχίων των αγορών, την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των Μνημονίων αφού με τα 15 δισ. και τα πρωτογενή πλεονάσματα (αλλά όχι υπερπλεονάσματα) που βεβαιώνει και το ΔΝΤ, κτίζεται ένα μαξιλαράκι ασφαλείας 30 δισ. ευρώ που εγγυάται τις πληρωμές και τις εκδόσεις των επομένων 2 ή 3 ετών τουλάχιστον.

Αναμένουν έτσι ότι η αναγγελία (έως την ερχόμενη Τρίτη πιθανότατα ή Τετάρτη) της εκταμίευσης θα λειτουργήσει σαν «σημείο στήριξης» των ελληνικών ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση όμως, θεωρούν σαν περισσότερο σημαντική την σύνδεση της πίεσης των τελευταίων ημερών στα ελληνικά ομόλογα, με τα «απόνερα» της έκθεσης του ΔΝΤ και όχι με την μίνι αναταραχή που παρατηρήθηκε χθες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Η επίδραση της κατάστασης των διεθνών αγορών θα είναι σημαντική, πράγματι, από τον Σεπτέμβριο και μετά, αν και εφόσον ξεπεραστούν οι ανησυχίες για την Ιταλία ή τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ, γιατί κάποια πολύ θετική είδηση στα μέτωπα αυτά μπορεί να ανοίξει χώρο ξαφνικά και για την Ελλάδα να βγει στις αγορές (πχ Οκτώβριο). Αλλά η κίνηση αυτή θα είναι «εκτός προγράμματος» και «ευκαιρίας δοθείσης» αν ευνοήσουν όλοι οι εξωγενείς παράγοντες.

Από μόνη της όμως, μια βιαστική έξοδος στις αγορές όπως αυτή που φαίνεται να επιδιώκουν στο οικονομικό επιτελείο ή στο Μέγαρο Μαξίμου, μπορεί να έχει και αντίθετα αποτελέσματα, αν θεωρηθεί άστοχη επιλογή ή και «άσκηση θάρρους» για εσωτερική κατανάλωση στην Ελλάδα, δημιουργώντας φόβους για «πολιτικό κίνδυνο» στην διαχείριση του χρέους και της Οικονομίας της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα