Το ΔΝΤ «υποκλίθηκε» στην Ευρώπη - Η Ελλάδα «κέρδισε» μια υπόσχεση για το χρέος

Σε συμφωνία επί της αρχής ήλθαν οι δανειστές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο, άφησαν τις σημαντικές λεπτομέρειες για μετά τις γερμανικές εκλογές το επόμενο έτος, σχολιάζει το Bloomberg, για τη χθεσινή έκβαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, η Ελλάδα κέρδισε

μια υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους και το ΔΝΤ υποχώρησε από την σκληρή γραμμή του για συγκεκριμένα και «γενναιόδωρα» μέτρα για το ελληνικό χρέος, επιτρέποντας στους δανειστές να ανακηρύξουν τη συνεδρίαση του Eurogroup μια... «νίκη», παρά το γεγονός ότι δεν αποφασίστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία ή πραγματικές δεσμεύσεις.

«Μοιάζει πολύ περισσότερο με μια συμφωνία ανάγκης και ευκολίας παρά οτιδήποτε άλλο. Η Ελλάδα χρειαζόταν τα χρήματα τώρα, και ήδη είχε καθυστερήσει τις αποπληρωμές. Η Ευρώπη έπρεπε να δείξει ότι έχει το "πάνω χέρι" κι ότι ελέγχει τα πράγματα ενόψει του δημοψηφίσματος στη Βρετανία» σχολίασε στο Bloomberg TV ο Peter Rosenstreich, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Swissquote Bank.

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 11 ωρών οι υπουργοί συμφώνησαν να απελευθερώσουν την δόση και να διαμορφώσουν έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους, μετά τον συμβιβασμό του ΔΝΤ, ο οποίος στην ουσία επέτρεψε να βρεθεί συμφωνία.

«Εμείς από την πλευρά μας κάναμε μια μεγάλη παραχώρηση. Όλοι δείξαμε ευελιξία» δήλωσε ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ.

Παρά βέβαια τις δηλώσεις και τη συμφωνία, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το πρωί της Τετάρτης.

Το Ταμείο έχει τους δικούς του κανόνες και τις δικές του διαδικασίες, οπότε στο τέλος του έτους θα προχωρήσει σε νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και θα αξιολογήσει τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν πέσει στο τραπέζι και θα επανέλθει με τις προτάσεις του».

«Η Ε.Ε. έβαλε για μια ακόμη φορά το βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος πάνω από τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα. Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος σε αυτό, γιατί μέχρι να έλθει ο καιρός για τις αποφάσεις του 2018, τα επιτόκια θα έχουν αυξηθεί σημαντικά, μειώνοντας οποιαδήποτε πιθανότητα επανάκαμψης της Ελλάδας» σχολιάζει ο Νικόλας Οικονομίδης, καθηγητής οικονομικών στο Stern School of Business, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα