Το δύσκολο στοίχημα του νέου CEO της Vanguard

Η Vanguard πέτυχε όλα όσα ήθελε. Το θέμα είναι τι της απομένει τώρα να πετύχει. Αυτό είναι και το κρίσιμο ερώτημα που θα «κληρονομήσει» ο Tim Buckley όταν αναλάβει ως ο τέταρτος CEO του ομίλου Vanguard Group τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Κατά τη διάρκεια της 9ετούς θητείας του απερχόμενου Bill McNabb, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της Vanguard υπετριπλασιάστηκαν στα

4,4 τρισ. δολ. καθιστώντας τη Vanguard τον δεύτερο μεγαλύτερο διαχειριστή χρημάτων στον κόσμο. Ο όμιλος συγκέντρωσε ρεκόρ assets αξίας 305 δισ. δολ. το 2016, ρεκόρ το οποίο αναμένεται να σπάσει τη φετινή χρονιά.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Nir Kaissar, 40 χρόνια μετά την ίδρυση της Vanguard από τον John Bogle, ο όμιλος κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα.

Κι αν η κατάκτηση της επιχείρησης διαχείρισης χρήματος από την Vanguard μπορεί να φαίνεται αναπόφευκτη, είναι λάθος να προκαταβάλλεται η πρόσφατη επιτυχίας της και για το μέλλον. Όπως είχε προειδοποιήσει κάποτε ο Christopher Wallace, περισσότερα χρήματα, σημαίνει και περισσότερα προβλήματα. Και ο Buckley θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δεν αντιμετώπισε κανένας από τους τρεις προκατόχους του.

Η πρώτη είναι ότι οι επενδυτές της Vanguard μπορεί να υποστούν μια ταπείνωση τα επόμενα χρόνια: Το Vanguard είναι συνώνυμο της παθητικής επένδυσης - το ταμείο του S & P 500 εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο που διαχειρίζεται. Η εταιρεία διακατέχεται από μια αμερικανική μεροληψία στο DNA της. Ο Bogle πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κρατήσουν όλα τα χρήματά τους στην Αμερική. Η Vanguard μείωσε πρόσφατα τις θέσεις σε αμερικανικές μετοχές στα χαρτοφυλάκια πελατών στο 60% από το 70%, αλλά η αμερικανική προκατάληψη παραμένει.

Η παθητική επένδυση σε αμερικανικές μετοχές τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί χρυσωρυχείο.

Οι αποδόσεις του S&P 500 ήταν στο 17,9% ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων. Ωστόσο, ο δείκτης Sharpe Ratio που μετρά τις αποδόσεις προσαρμοσμένες στο ρίσκο (ο μεγαλύτερος δείκτης σημαίνει ότι οι επενδυτές αποζημιώνονται καλύτερα σε περιπτώσεις μεταβλητότητας) ήταν στο 1,4% τους τελευταίους 100 μήνες, αλλά ιστορικά κάτι τέτοιο είναι πολύ σπάνιο.

Η δεύτερη πρόκληση έγκειται στο ότι η Vanguard δεν είναι η μοναδική που προμηθεύει αμοιβαία κεφάλαια χαμηλού κόστους και ETFs.

Η τρίτη πρόκληση για τον Buckley θα είναι να διαχειριστεί την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη της Vanguard, καθώς συγκέντρωνε 2 δισ. δολ. ημερησίως κατά το α΄τρίμηνο του έτους. Επίσης έχει πάνω από 20 εκατ. επενδυτές. Ωστόσο, είναι αντιμέτωπη με έναν αυξανόμενο αριθμό παραπόνων από πελάτες σχετικά με λογιστικά λάθη και μακρύτερους χρόνους αναμονής στα τηλεφωνικά κέντρα. Κανείς δεν μπορεί, λοιπόν, να είναι βέβαιος ότι η Vanguard θα μπορέσει να διαχειριστεί την αυξανόμενη δημοφιλία της.

Ο Buckley τα ξέρει όλα αυτά Έχει ήδη αναγνωρίσει ότι οι επενδυτές «απολάμβαναν εδώ και καιρό θετικές αποδόσεις» και ότι τώρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για δυσκολίες .

Σε κάθε περίπτωση, η... πρωτοπορία της Vanguard., όπως είναι και το όνομά της, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ηγετικές ικανότητες του νέου CEO.

Keywords
Τυχαία Θέματα