Το εδώλιο δείχνει με πρότασή του ο εισαγγελέας στον Γεωργίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ


Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας δείχνει με πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας Εφετών Στ. Κωσταρέλος στον άλλοτε επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. Ο εισαγγελέας ζητεί να δικαστεί ο κ. Γεωργίου για την κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως σε βαθμό κακουργήματος, ένα αδίκημα που αφορά σε καταγγελίες που είχαν γίνει σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ, σύμφωνα με τις οποίες διόγκωσε το έλλειμμα το 2009 με αποτέλεσμα να εισέλθει η χώρα στην δίνη των μνημονίων.

Η εισαγγελική πρόταση για παραπομπή του κ. Γεωργίου σε δίκη για ψευδή βεβαίωση, έρχεται έπειτα από δύο απαλλακτικά βουλεύματα που είχε εκδώσει το συμβούλιο Εφετών για την υπόθεση και δύο αναιρέσεις από τον Άρειο Πάγο!

Ως εκ τούτου μετά την παραπεμπτική πρόταση του κ. Κωσταρέλου της υπόθεσης θα επιληφθεί εκ νέου (για τρίτη φορά) το συμβούλιο Εφετών, το οποίο με βούλευμα που θα εκδώσει θα αποφανθεί αν ο κ. Γεωργίου πρέπει να παραπεμφθεί ή όχι σε δίκη εκ νέου.

Το σκεπτικό του εισαγγελέα

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας αποδέχεται τις καταγγελίες που είχαν κάνει σε βάρος του κ. Γεωργίου περί διογκώσεως του ελλείμματος τα πρώην μελών της ΕΛ.ΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά και Νικόλαου Λογοθέτη και ζητεί την παραπομπή σε δίκη του πρώην επικεφαλής της Αρχής για το αδίκημα της ψεύδους βεβαίωσης.

Σύμφωνα ωστόσο με τον συνήγορο του κ. Γεωργίου, Κων. Παπαδιαμάντη, ο εισαγγελέας δεν προβαίνει σε εξέταση ως μαρτύρων Ευρωπαίων αξιωματούχων καθώς η μεθοδολογία προσμέτρησης του ελλείμματος του 2009 γίνεται σε τήρηση ευρωπαϊκών όρων.

Επίσης, στη δικογραφία περιλαμβάνεται έγγραφο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat). Με το έγγραφο αυτό η Eurostat βεβαιώνει ότι έχει εγκρίνει τον υπολογισμός του ελλείμματος για το 2009 και επαναλαμβάνει την πάγια θέση της πως οι ενέργειες του κ. Γεωργίου έγιναν σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι ισχύουν απαρέγκλιτα στους υπολογισμούς της ΕΛ.ΣΤΑΤ έως και σήμερα.

Τέλος, από την πλευρά Γεωργίου επισημαίνεται ότι το ύψος του ελλείμματος του 2009 το έχει αποδεχθεί τρεις φορές τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και το ελληνικό κοινοβούλιο καθώς βάσει του υπολογισμού αυτού του ελλείμματος ή χώρα υπέγραψε τρεις δανειακές συμβάσεις.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα