Το Ελληνικό Χρηματιστήριο το 2022

Το Χρηματιστήριο της Aθήνας μετά από μακροχρόνια περίοδο καχεξίας και περιθωριοποίησης δείχνει να βρίσκει ένα νέο σημείο ισορροπίας. Η οικονομία στην παρούσα συγκυρία κινείται υπό τις αιρέσεις του πληθωρισμού και της πανδημίας, αλλά φέτος έχουμε μπροστά μας σημαντικά ορόσημα.

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία τον Ιούνιο και οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση των προβλέψεων ότι η υγειονομική κρίση θα εισέλθει σε ηπιότερη φάση μετά το πρώτο τρίμηνο, αλλά και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιουργούν ισχυρή δυναμική.

Μια

δυναμική που εκτός από τις επιδόσεις της οικονομίας πρέπει να αποτυπωθεί και στην πορεία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Τον περασμένο χρόνο το ΧΑ κατάφερε να προσελκύσει κεφάλαια διεθνών επενδυτών κυρίως λόγω των deals που πραγματοποιήθηκαν όπως πχ οι αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank, της ΔΕΗ κ.λπ. Αν η χώρα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα – κάτι που οι περισσότεροι εκτιμούν ότι σε ένα καλό σενάριο θα μπορούσε ίσως να συμβεί και στα τέλη του χρόνου – θα είναι μια μείζονα θετική εξέλιξη που θα προσελκύσει νέα θεσμικά κεφάλαια προς το ΧΑ.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν ανέκαθεν μια τραπεζοκεντρική αγορά. Οι τραπεζικές μετοχές απαξιώθηκαν την περίοδο της κρίσης, αλλά τελευταία οι τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση τους: Έχουν ενισχύσει τα κεφάλαιά τους και περιόρισαν δραστικά τα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δανείων. Οι τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων συνεχίζονται και φέτος οι δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διαμορφωθούν σε μονοψήφια ποσοστά προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης που ξεκινά αυτό το διάστημα θα κινητοποιήσει ευρύτερα τις οικονομικές δυνάμεις του τόπου. Τα μεγάλα έργα υποδομών και μετασχηματισμού της οικονομίας θα ενισχύσουν τον ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, σε μεγάλο βαθμό, το χρηματιστηριακό ταμπλό έχει καθαρίσει από τις υπερβολές που δημιούργησε η φούσκα του 1999, με τη διαγραφή αρκετών εταιριών.

Σε εξέλιξη είναι και διοικητικές αλλαγές που θα αναδείξουν νέα στελέχη τα οποία θα σηκώσουν την ευθύνη δημιουργίας του νέου προσώπου του Χρηματιστηρίου. Μιας νέας φυσιογνωμίας που θα ορίζεται από 20 με 30 ισχυρές εισηγμένες οι οποίες θα συγκεντρώνουν διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, από την προσέλκυση νέων εταιριών από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας όπως π.χ. τη ναυτιλία, τον ξενοδοχειακό κλάδο, τα τρόφιμα κ.ά. και, ενδεχομένως, από μια αποτελεσματική συμμαχία με άλλες αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα