Το ελληνικό σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού υιοθέτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού παρουσίασε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (Π.Ο.Τ), σε συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε υβριδικά υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας. Αντικείμενο της συνεδρίασης αποτέλεσε η επανέναρξη του παγκόσμιου τουρισμού για το 2021.

Οι 4 άξονες του σχεδίου

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης εισηγήθηκε ένα σχέδιο δράσης το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες: 1) Την επανεκκίνηση του ασφαλούς διασυνοριακού ταξιδιού, 2) την ασφαλή μετακίνηση των

τουριστών, 3) την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, 4) τη στήριξη της εργασίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών.

Οι προτάσεις του Έλληνα Υπουργού Τουρισμού εγκρίθηκαν ομόφωνα από την ολομέλεια της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. και αποτελούν τις συστάσεις του προς τα μέλη του.

Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης, «η υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων υγείας, ή αλλιώς τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της CΟVID-19, θα εξασφαλίσουν την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των κρατών.

Η Ευρώπη υιοθέτησε την πρόταση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και προχωρά με την εισαγωγή ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, το οποίο θα συμβάλλει στη διευκόλυνση των μετακινήσεων και στη συνακόλουθη ενίσχυση του τουρισμού».

Όσον αφορά στη στήριξη της ρευστότητας και της εργασίας στον κλάδο, ο Υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «στο σύνολό τους τα κράτη-μέλη της τεχνικής ομάδας της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. συμφωνούν ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η εφαρμογή προγραμμάτων ρευστότητας, για την υποστήριξη του κεφαλαίου κίνησης των ευάλωτων τουριστικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα επιδοτούμενα δάνεια, σε εκείνες τις τουριστικές επιχειρήσεις που προτάσσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ειδικά ως προς τη στήριξη της εργασίας, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού εγγυώνται την τεχνολογική μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων. Κατ’ αυτό τον τρόπο γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές. Η δωρεάν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης, με την υποστήριξη ψηφιακών πλατφορμών, όπως αυτά που προσφέρει η Ακαδημία του Π.Ο.Τ. για την Ψηφιακή Εκπαίδευση, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, ο Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «είναι πρωτεύουσας σημασίας το να γνωρίζουν οι τουρίστες με σαφήνεια τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφάλειας σε κάθε προορισμό, καθώς και τα δικαιώματά τους για πιθανές ακυρώσεις ή επαναπρογραμματισμό του ταξιδιού τους».

Στη συνάντηση της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. μετείχαν με παρεμβάσεις ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού κ. Ζουράμπ Πολολικασβίλι, υπουργοί Τουρισμού από όλο τον κόσμο, στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Μεταξύ αυτών, ήταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυσιπλοΐας κ.ά.

Διαβάστε ακόμα:

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στα κοινωνικά δίκτυα

Βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων: Από σήμερα σε ισχύ για 14 ημέρες

Βρετανοί τουρίστες για διακοπές στην Ελλάδα από 17 Μαΐου – Στην «πράσινη λίστα» μπαίνει η Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα