Παυλόπουλος: Ελλοχεύουν υπολείμματα ναζισμού στην Ευρώπη

Επίσημο δείπνο προς τιμήν του προέδρου του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η τριήμερη επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Αθήνα ξεκίνησε σήμερα το πρωί με την άφιξη του στο Ελευθέριος Βενιζέλος, την κατάθεση στεφάνου

στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και τις επίσημες συνομιλίες που ακολούθησαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προσφώνηση του δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για το γεγονός ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου συμπίπτει με την επέτειο του Ολοκαυτώματος. «Ολόκληρος ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχνά ότι το Ολοκαύτωμα στιγμάτισε την ιστορία της ανθρωπότητας. Όπως γνωρίζετε πρόσφατα υπέγραψα το διάταγμα για τη δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής την οποία αποδίδουμε στους Έλληνες Εβραίους που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος και συμπλήρωσε: «Το μουσείο θα λειτουργεί για πάντα ως ένα λίκνο διδαγμάτων για την ανθρωπότητα. Και οφείλουμε να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση για να μην συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Θα είναι παράλληλα ένα μουσείο καταδίκης για τις γενοκτονίες. Εμείς ως Έλληνες έχουμε υποστεί δύο γενοκτονίες. Την γενοκτονία των Ποντίων και την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας».

«Θα ήταν μέγιστο λάθος να παρασυρθούμε από μιαν αντίληψη ανώδυνου εφησυχασμού πως, δήθεν, ο κίνδυνος των νοσταλγών του ναζισμού ανήκει στο παρελθόν. Και μόνον η εμπειρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, μέσα στο 2017, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές. Και για να γίνω σαφέστερος: Οι εκλογικές αναμετρήσεις, κατά την διάρκεια του παρελθόντος έτους, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύουν ότι υπολείμματα του ναζισμού, διόλου ευκαταφρόνητα, ελλοχεύουν, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: Πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει, μέσα από πολιτικές που υπερασπίζονται από την μια πλευρά τον Ανθρωπισμό, την Δημοκρατία και την Ελευθερία. Και, από την άλλη πλευρά, μιαν οικονομική αντίληψη, η οποία περιθωριοποιεί την αδιέξοδη λιτότητα, που προκαλεί τις μεγάλες ανισότητες και οδηγεί, νομοτελειακώς, στην περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση του Ανθρώπου. Άρα στον κίνδυνο ρήξης του κοινωνικού ιστού, λόγω απουσίας ενός στιβαρού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου» είπε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στις καταλυτικές επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, και στα εγκλήματα του ISIS που είναι «ποιοτικώς όμοια μ' εκείνα της ναζιστικής θηριωδίας» ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ, έχουν ιερό χρέος ν' αγωνισθούν για την αποκατάσταση της Ειρήνης, το συντομότερο δυνατό, στην ευρύτερη περιοχή μας. Επιπροσθέτως δε να συμπεριφερθούν στους πρόσφυγες πολέμου, και έως ότου επιστρέψουν στις πατρίδες τους, όπως ταιριάζει στον Πολιτισμό μας. Δηλαδή με όρους Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης.

Ο Ρούβεν Ρίβλιν στις πρώτες του δηλώσεις για τον σκοπό της επίσκεψης του σημείωσε ότι προσβλέπει στην ισχυροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε τη στήριξη του Ισραήλ σε Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και Σκοπιανό ενώ με τις δηλώσεις του έστειλε μήνυμα στην ΠΓΔΜ σημειώνοντας ότι όσο υπάρχει αλυτρωτισμός είναι αδύνατη η είσοδος της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.



Keywords
Τυχαία Θέματα