Το fast track κόλλησε στην αδιαφορία και τη γραφειοκρατία

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Μπλοκαρισμένοι στις εσωτερικές διαφωνίες των στελεχών του υπουργείου Οικονομίας αλλά και της γραφειοκρατίας βρίσκονται οι λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις», που ενώ όφειλαν να επισπευστούν με τη διαδικασία του fast track έχουν κολλήσει πλήρως.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παράγοντας καθυστέρησης στις προσπάθειες ανάταξης της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αναδεικνύεται ο επιφορτισμένος για τα παραπάνω γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων στο υπουργείο Οικονομίας, Λόης

Λαμπριανίδης. Ενας καθηγητής που υπήρξε προσωπική επιλογή του τέως υπουργού Οικονομίας και νυν Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, αλλά δεν δείχνει να έχει την ίδια σχέση με το νέο υπουργικό σχήμα που προέκυψε από τον ανασχηματισμό. Ο κ. Λαμπριανίδης στο καθηγητικό παρελθόν του θεωρούνταν ως ο πλέον ειδικός στην Ελλάδα στη μελέτη του φαινομένου της «διαρροής εγκεφάλων» στο εξωτερικό (brain drain), οι ενέργειές του όμως, με την αργοπορία στις επενδύσεις, επιτρέπουν στο φαινόμενο αυτό να δυναμώνει.

Με απολύτως παγωμένες τις σχέσεις του με τον υφυπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα και ουδέτερη σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση, ο κ. Λαμπριανίδης δείχνει να αδυνατεί να κατανοήσει, όπως αναφέρουν εμπλεκόμενοι ως προς τις επενδυτικές τους προσπάθειες, τις συνθήκες της αγοράς, επιδεικνύοντας διαρκώς γραφειοκρατική λογική.

Είναι γνωστό ότι, παρά τον ρόλο του, ο γενικός γραμματέας αποφεύγει να ταξιδεύει εκτός Ελλάδος ώστε να έχει άμεσες επαφές με επενδυτές, τη στιγμή μάλιστα που σημαντικές επενδυτικές προσπάθειες σε όλη τη χώρα, όπως αυτές στην Εύβοια, στην Κρήτη και τα Ιόνια νησιά, και κυρίως projects από το Κατάρ και άλλες αραβικές χώρες, αλλά και από μεγάλα τουριστικά συμφέροντα, βαλτώνουν.

Είναι γνωστό ότι μέχρι τώρα το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει προσελκύσει άμεσα καμία επένδυση, ενώ αν ανατρέξει κάποιος στη Διαύγεια δεν θα βρει εύκολα υπογεγραμμένα από τον ίδιο επενδυτικά σχέδια καθώς τα πάντα είναι μπλοκαρισμένα. Παράλληλα, αίσθηση έχει προκαλέσει στην επενδυτική κοινότητα το γεγονός ότι διαρκώς δίνει παρατάσεις στις καταθέσεις επενδυτικών σχεδίων, καθώς λόγω των διαρκών προσκομμάτων το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει ατονήσει.

Ταυτόχρονα, δε, ο πρόεδρος του Enterprise Greece Χρήστος Στάικος δείχνει να έχει καλή γνώση των θεμάτων και επιδεικνύει γενικότερη χαλαρότητα ως προς την εξωστρέφεια της οικονομίας, με μοναδική εξαίρεση τη συμμετοχή του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) σε μερικές εκθέσεις, όχι όμως με την ένταση προηγούμενων ετών.

Επιπρόσθετα, στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, είναι χαρακτηριστική η «απροθυμία» των 6 διευθυντών του υπουργείου να προωθήσουν οποιονδήποτε φάκελο fast track, καθώς το κλίμα που επικρατεί είναι πως όποιος επιδιώκει την επίσπευση των χρονιζουσών υποθέσεων είναι «μεσάζοντας επιχειρηματικών συμφερόντων»! Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Λαμπριανίδης αντικατέστησε τον λέκτορα του Τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Πέτρο Σελέκο. Ο τελευταίος θεωρείται εκ των πρωταγωνιστών για τη θέσπιση φιλικών προς τις επενδύσεις ρυθμίσεων, όπως το fast track και η Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή, που διευκόλυναν πολύ την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στη χώρα.

Διαπιστώνοντας τις συγκεκριμένες αρρυθμίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας προσανατολίζεται ήδη -κατόπιν και εισηγήσεων του υφυπουργού Στ. Πιτσιόρλα- στην αναθεώρηση του σχετικού νομικού πλαισίου για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων (fast track) προκειμένου να παρέχονται κίνητρα σε περισσότερους τομείς της οικονομίας, ενώ επίκειται και νομοσχέδιο για ένα σύστημα ουσιαστικών ελέγχων και εποπτείας της αγοράς. Πληροφορίες αναφέρονται σε επικέντρωση που πρέπει να υπάρξει ως προς τα φορολογικά κίνητρα που είναι αναγκαίο να δοθούν, κι αυτό διότι το ισχύον καθεστώς θεωρείται εκτός πραγματικότητας. Επίσης, επενδυτικοί κύκλοι ζητούν να σταματήσει η λογική της απόλυτης παντοδυναμίας του εκάστοτε γενικού γραμματέα, ο οποίος μπορεί να θέτει μόνος του τους όρους ή να περικόπτει μέρη των επενδύσεων κατά το δοκούν.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (29-1-2017)

Keywords
Τυχαία Θέματα