Το Ιράν έχει τώρα το πάνω χέρι στην παραγωγή πετρελαίου - Σε δύσκολο σημείο η Σ. Αραβία

Ξαφνικά τα δεδομένα άλλαξαν για τη Σαουδική Αραβία.

Η μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου του κόσμου έχει μεταλλάξει τον κλασσικό της ρόλο με το Ιράν, κατά τη διάρκεια της περιόδου κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου. Η κυβέρνηση στο Ριάντ τώρα προχωρά σε πρόταση για την πρώτη μείωση της παραγωγής της εδώ και οκτώ χρόνια, για την ενίσχυση των τιμών. Η Τεχεράνη φαίνεται πως δε βιάζεται. Στο κέντρο

αυτής της αλλαγής ρόλων είναι τα διαφορετικά όρια της αντοχής οικονομικού πόνου.

Η διαφορά των δύο χωρών διαφαίνεται ξεκάθαρα. Το Ιράν, το οποίο ποτέ δε βασιζόταν στο πετρέλαιο όσο η Σ. Αραβία, έχει δει τις προσπάθειές του να ανταμείβονται με το "άνοιγμα" προς τη Δύση. Στη Σ. Αραβία οι περιορισμένες κινήσεις για οικονομική μεταρρύθμιση δεν έχουν εμποδίσει τις χαμηλές τιμές των δύο και πλέον ετών από το να προκαλέσουν αγοραστικό χάος. Η χώρα "καίει" τα δυνατά "χαρτιά" των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματός της, οι εργολάβοι που προσελήφθησαν από το δημόσιο δεν έχουν πληρωθεί, και οι δημόσιοι υπάλληλοι δε θα λάβουν μπόνους φέτος.

Η Σ. Αραβία θα παρουσιάσει έλλειμμα ίσο με 13,5% του ΑΕΠ φέτος, σε σχέση με το λιγότερο από το 2,5% του Ιράν, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οποίο αναφέρει πως οι Σαουδάραβες, για να εξισορροπήσουν τον ισολογισμό τους, θα χρειάζονταν το πετρέλαιο στα 67 δολ./βαρέλι. Για το Ιράν, μία τιμή των 61,5 δολ./βαρέλι θα ήταν αρκετή.

Ενώ η Σ. Αραβία έχει αναφέρει στα μέλη του OPEC πως θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή στα επίπεδα Ιανουαρίου, μία μείωση 500.000 βαρελιών την ημέρα, το Ιράν δε δέχεται πάγωμα της παρούσας παραγωγής των 3,6 εκατ. βαρελιών την ημέρα, ενώ φαίνεται έτοιμο να την αυξήσει στα 4 εκατομμύρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα