Το κινητό τηλέφωνο, μια ψηφιακή επέκταση του χεριού μας

Μία σειρά από μικρού μήκους ταινίες με θέμα τη συμβολή της κινητής τηλεφωνίας στη ζωή μας, παραγωγής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), προβάλλεται αυτές τις μέρες σε μεγάλες κινηματογραφικές αίθουσες των μεγάλων πόλεων της χώρας αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με «πρωταγωνιστές» απλούς καθημερινούς ανθρώπους και μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες, η καμπάνια μάς υπενθυμίζει το πόσο η εξέλιξη των κινητών επικοινωνιών έχει προχωρήσει με το πέρασμα του χρόνου διευκολύνοντας κάθε πτυχή της καθημερινότητας, καλύπτοντας προσωπικές και επαγγελματικές ανάγκες και προσφέροντας

νέες δυνατότητες και ικανότητες.

Κινητή τηλεφωνία: από το χθες στο σήμερα

Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και ο δρόμος που έχουμε διανύσει από τα πρώτα κινητά τηλέφωνα έως τα σημερινά smartphones είναι μακρύς.

Στην Ελλάδα, η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνισή της το 1993. Από τότε μέχρι σήμερα, τα κινητά έχουν εξελιχθεί σε μικρούς υπολογιστές χειρός, με το μέγεθος της συσκευής να μειώνεται και τις λειτουργίες να πολλαπλασιάζονται εκθετικά. Πλέον, το κινητό δεν είναι απλά ένα μέσο επικοινωνίας όπως ήταν αρχικά, αλλά ένα πολυ-εργαλείο για σχεδόν κάθε χρήση: από επικοινωνία, εργασία, ενημέρωση μέχρι παροχή υπηρεσιών, εκπαίδευση, διασκέδαση,  που εκμηδενίζει το χώρο και το χρόνο και αυτό για όλους, για το σύνολο της κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς. Έτσι, έχει μετατραπεί σε ένα «ψηφιακό παράθυρο» στον κόσμο δίνοντας πρόσβαση σε μία ανεξάντλητη πηγή πληροφόρησης που μας βοηθά να παραμένουμε συνδεδεμένοι με τον κόσμο γύρω μας, όπου κι αν βρισκόμαστε.

Με την έλευση των δικτύων πέμπτης γενιάς, το λεγόμενο 5G, που η πλήρης ανάπτυξή τους είναι σε εξέλιξη, είμαστε στα πρόθυρα μιας νέας τεχνολογικής «επανάστασης», που εγκαινιάζει μια νέα εποχή πολλά υποσχόμενων δυνατοτήτων.

Μια νέας τεχνολογική πραγματικότητα με «ήρωες» ανθρώπους της καθημερινότητας

Όλες αυτές τις δυνατότητες για τον καθένα και την αλλαγή στη ζωή μας θέλει να θυμίσει η νέα καμπάνια. Μια ιστορία που ξεχωρίζει είναι εκείνη της ακτιβίστριας και ψυχολόγου Ιωάννας- Μαρίας Γκέρτσου, μιας γυναίκας με προβλήματα όρασης που ίδρυσε την πρώτη σχολή για σκύλους- οδηγούς τυφλών στην Ελλάδα. Η Ιωάννα στο video μοιράζεται την προσωπική της εμπειρία στο πώς η κινητή τηλεφωνία «άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή» της. Με τη βοήθεια του Μπάμπου, του σκύλου-οδηγού, περιγράφει το πώς εφαρμογές στο κινητό τηλέφωνο, όπως ο πλοηγός (το GPS), κάνουν τη ζωή της ευκολότερη και τη βοηθούν να πηγαίνει όπου θέλει, να ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ και να κάνει βιντεοκλήσεις με αγαπημένα πρόσωπα. «Η εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας βοήθησε και εμάς να κάνουμε πράγματα που για άλλους ανθρώπους είναι αυτονόητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ιωάννα.

Η τεχνολογία προχωράει και αναπτύσσεται συνεχώς για να δίνει λύσεις και να διευκολύνει πολλές διαδικασίες που σχετίζονται με την καθημερινότητα στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Σε αυτό το αναπόδραστο γεγονός είναι απαραίτητο να υπενθυμίζεται και η κοινωνική παράμετρος της τεχνολογικής προόδου, που έγκειται στο να εξασφαλίζεται ολοένα και μεγαλύτερη προσβασιμότητα από όλους τους χρήστες με γνώμονα ακόμα μεγαλύτερη ευχρηστία, αυτονομία και ανεξαρτησία.

Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα, ακόμη και σήμερα τα άτομα με προβλήματα όρασης δεν έχουν απόλυτη πρόσβαση σε μαζικά μέσα ψυχαγωγίας όπως είναι η τηλεόραση για παράδειγμα, τομέα στον οποίο επίσης γίνονται βήματα προόδου το τελευταίο διάστημα προς την σωστή κατεύθυνση.

Στις υπόλοιπες ταινίες μικρού μήκους, μια δασκάλα ξεδιπλώνει τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν τα νέα τεχνολογικά μέσα στην εκπαίδευση, ένας αγρότης στο πώς αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες στο χωράφι, μια γιαγιά και ένας παππούς.

περιγράφουν τις πρωτόγνωρες για εκείνους εμπειρίες επαφής με τα παιδιά και τα εγγόνια τους μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο και διαφορετικές γενιές μιας οικογένειας (γονείς-παιδί) μοιράζονται τα οφέλη της εξέλιξης της κινητής τηλεφωνίας.

Η εμπειρία της πανδημίας

Η πανδημία του κορονοϊού, με τις τεκτονικές αλλαγές που έφερε, με την υποχρεωτική τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για γρηγορότερες ταχύτητες, νέες τεχνολογίες και εφαρμογές που θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέα πραγματικότητας. Σε αυτήν την πρωτόγνωρη συνθήκη, τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών πρόσφεραν διέξοδο από την απομόνωση και μας κράτησαν σε επαφή με τους αγαπημένους μας, με την οικογένεια, με φίλους, με συνεργάτες, δίνοντας μια αίσθηση «εικονικής κανονικότητας» μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας, των βιντεοκλήσεων και των τηλεδιασκέψεων.

Όσα σήμερα φαντάζουν καινοτόμα, πιθανότατα αύριο να θεωρούνται ήδη παρωχημένα, με τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς που εξελίσσεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Και καθώς η τεχνολογία «τρέχει» στο μέλλον, μαζί της προχωράμε κι εμείς ανακαλύπτοντας νέους τρόπους που θα εξυπηρετήσουν ακόμα καλύτερα, πιο εύκολα και πιο γρήγορα τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας και θα απαντήσουν σε επόμενες προκλήσεις, δίνοντας νέες δυνατότητες που πριν δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ή δεν ήταν τόσο επιτακτικό να γίνουν τόσο άμεσα. Όσο αυξάνεται η ψηφιακή ένταξη, αυξάνονται οι ευκαιρίες για μία πιο δημοκρατική, πιο βιώσιμη, πιο ανοιχτή κοινωνία σε νέες ιδέες, ικανότητες και δυνατότητες.

Διαβάστε περισσότερα

Ακίνητα: Πότε σταματούν οι φθηνές μεταβιβάσεις – Τι αλλάζει το 2022

Λουκάς Έλληνας: Το 2ο «επεισόδιο» με 22 πλειστηριασμούς για ακίνητα στο Μαρούσι (pics)

JP Morgan: Η επενδυτική στρατηγική για το 2022 – Ποιες μετοχές θα ευνοηθούν – Tι βλέπει για την Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα